search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:38
MENU CLOSE

Αλέξης Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει μαχητική, προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση

15.09.2019 14:56
Αλέξης Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει μαχητική, προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση - Media

 

Η αντιπολιτευτική στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, η Novartis, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, οι κυβερνητικοί χειρισμοί αναφορικά με τα μεγάλα έργα, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η δημοσιονομική- φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, η εκλογή ΠτΔ, τα ζητήματα οργανωτικής ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκαν στο επίκεντρο της εφ’ όλης ύλης συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Ο πρώην πρωθυπουργός κινήθηκε σε σχετικά ήπιους τόνους, επιχειρώντας παράλληλα να αναδείξει την διαφορά στάσης σε σχέση με την «τοξική» όπως είπε αντιπολιτευτική τακτική που ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση. Οι αιχμές για το κυβερνητικό έργο είχαν κατά κανόνα στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ενδεικτικά, ξεχώρισαν τα παρακάτω:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι η αντιπολίτευση που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και εποικοδομητική αλλά και μαχητική και σημείωσε πως η ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει τη μαχητική διεκδίκηση αιτημάτων. Άφησε αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «εμείς δεν πρόκειται να διακινήσουμε συνειδητά ψεύδη» όπως έπραττε ο σημερινός πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση για την οικονομία και το δήθεν 4ο μνημόνιο καθώς και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει θετικά στο αίτημα της πλειοψηφίας για Εξεταστική σχετικά με το αν υπήρξε μεθόδευση κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Νοβάρτις ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε πως «φωνάζει ο ψεύτης αλλά δε θα φοβηθεί ο νοικοκύρης». Κάλεσε για μία ακόμη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει Εξεταστική για να διερευνηθεί το σκάνδαλο για το οποίο σημείωσε σε επόμενη ερώτηση ότι είναι «διττό» καθώς από τη μία υπάρχει το σκέλος του φαρμάκου και από την άλλη η προσπάθεια συγκάλυψης και ο ρεβανσισμός. «Είμαι και είμαστε εδώ» τόνισε και ευχήθηκε καλά ξεμπερδέματα στον πρωθυπουργό ορμώμενος από δύο δημοσιεύματα συμπολιτευόμενου τύπου που το ένα καλούσε τον πρωθυπουργό να πάει σε εξεταστική και το άλλο όχι γιατί θα είναι «βούτυρο στο ψωμί» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με την πρόθεση της ΝΔ να αλλάξει το άρθρο 32 του Συντάγματος για εκλογή προέδρου με 151 ψήφους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αντιθεσμική κίνηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν μπορεί να είναι κομματάρχης» της εκάστοτε κυβερνητικής παράταξης. Όσον αφορά τον Προκόπη Παυλόπουλο εμμέσως πλην σαφώς έδωσε σήμα ότι θα τον στηρίξει σε περίπτωση που τον προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία καθώς δήλωσε ότι νιώθει δικαιωμένος που τον πρότεινε καθώς και πώς δεν βλέπει τον λόγο να μην ανανεώσει τη θητεία του καθώς ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος.

Αναφορικά με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με το μοντέλο που προτείνει η ΝΔ και ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι δεν οδηγεί στην ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα επανέλαβε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πλεονασμάτων δεν χρειαζόταν διαπραγμάτευση, παρόλ’ αυτά οι θεσμοί είχαν ενημερωθεί και μάλιστα διεξοδικά.

«Δεν είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει δεν διεκδικούμε μαχητικά» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μακρά εμπειρία στην πολιτική ζωή τού τόπου και κυβερνητική εμπειρία, και δεν πρόκειται να καταφύγει σε κασσανδρολογία και καταστροφολογία.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου

 «Θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα πιο πράσινο προσανατολισμό»

«Θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα πιο πράσινο προσανατολισμό» σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και προσέθεσε: «Θα ανοίξει στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του μετασχηματισμού του, της ανασυγκρότησης του, μια μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει πράσινη πολιτική». Σε ό,τι αφορά το θέμα των εξορύξεων, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ένα θέμα η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, άρα έπρεπε να γίνουν έρευνες για να δούμε ποια είναι τα κοιτάσματα, ποιος είναι ο φυσικός μας πλούτος, και είναι άλλο θέμα αν θα στραφούμε στην αξιοποίηση του.

«Η απόφαση “ούτε αρχαία ούτε μετρό” πρέπει να ανατραπεί»

Αναφερόμενος στο μετρό Θεσσαλονίκη, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο πρωθυπουργός ως μη όφειλε ήρθε και προκατέλαβε αποφάσεις, όπως την απόφαση του ΚΑΣ, προσθέτοντας πως το «σημαντικότερο ατόπημα είναι ότι παραδεχόμενος (ο κ. Μητσοτάκης) ότι υπάρχουν καθυστερήσεις -που δεν υπάρχουν- δίνει το πάτημα στο νέο εργολάβο να διεκδικήσει αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι ο νέος εργολάβος που ανέλαβε το έργο διεκδίκησε λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών ζήτησε αύξηση των τιμών των διοδίων στην εθνική οδό. Υποθέτω, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό μπορεί να ήταν και προσυνεννοημένο με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένο και να πει η επόμενη κυβέρνηση ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Όπως είπε, τα όποια κέρδη δεν κατάφερε να διεκδικήσει, θέλησε να προσπαθήσει να τα αποκομίσει από τις αποζημιώσεις από την καθυστέρηση στο μετρό, που οφείλεται «στην από το πουθενά έμπνευση του πρωθυπουργού να ξανανοίξει ζήτημα με τον σταθμό Βενιζέλου το οποίο είχε λυθεί». Καταλήγοντας είπε ότι «το ψευτοδίλημμα ή αρχαία ή μετρό εμείς καταφέραμε να το μετατρέψουμε στο και αρχαία και μετρό» και «σήμερα ξαναγυρνάμε στο ούτε αρχαία ούτε μετρό». Τόνισε δε ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να ανατραπεί. 

«Διαφωνούμε κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ και θεωρούμε ότι δε μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη»

«Και διαφωνούμε κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Το μοντέλο αυτό το έχουμε δοκιμάσει», συμπλήρωσε. Το νομοσχέδιο που βγαίνει σε διαβούλευση πέραν του ότι περνά σε αντεργατικές ρυθμίσεις, που δείχνει την άποψή της κυβέρνησης για ανάπτυξη, επιδοτεί κλάδους που δεν είναι παραγωγικοί, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Αντί να επιδοτούμε παραγωγικούς κλάδους θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και κολλητούς, θα επιδοτούμε τις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερι, την εξαγωγική δραστηριότητα και θα επιδοτούμε το μονοπώλιο στη διακίνηση Τύπου».

«Όλοι καταλαβαίνουμε για πιο λόγο γίνονται αυτές οι διατάξεις που δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Τα ζήσαμε όλα αυτά», είπε.  Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να δίνεται η αρμοδιότητα, η εξουσία στον υπουργό Ανάπτυξης να δίνει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τόνισε: «Ναι στην ανάπτυξη αλλά με συγκεκριμένο προσανατολισμό, με διαφάνεια, με κανόνες που προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όχι στην ασυδοσία, η ασυδοσία δε θα οδηγήσει στην ανάπτυξη».

«Η λύση του ΣΥΡΙΖΑ για πρωτογενή πλεονάσματα δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση»

 «Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Προφανώς και τους ενημερώσαμε, και διεξοδικά» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι αν οι θεσμοί είχαν τρομερή διαφωνία «θα το μαθαίνατε». «Θα είχαμε τη δυνατότητα με περίπου 2 δισ. κατ΄ έτος να κάνουμε περισσότερες ελαφρύνσεις» είπε ο. κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε μια λύση που θα είχε πλεονάσματα 2,5% με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%».

«Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ειδικό δικαστήριο για τη Novartis»

 «Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης» είπε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς αν θα καταψηφίσει τυχόν αίτημα της ΝΔ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής στη Βουλή, για την υπόθεση Novartis.  Όπως είπε, η υπόθεση αποτελεί ένα διεθνές σκάνδαλο με προεκτάσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Ο Αλ. Τσίπρας, αφού έκανε μία συνοπτική αναδρομή στην υπόθεση, υπενθύμισε ότι υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλάει για σκευωρία». «Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία» είπε και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρωθυπουργό.

 «Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξήλωμα των κατακτήσεων που με πολύ κόπο καταφέραμε»

Ερωτηθείς για την προοπτική να ζητήσει πρόωρες εκλογές, όπως ο νυν πρωθυπουργός όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη».  Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν προχωρά σε εκλογές επειδή το ζητά η αντιπολίτευση και προσέθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές, γιατί ήθελε να δημιουργήσει τοξικό πολιτικό κλίμα με τη βοήθεια ΜΜΕ αλλά κυρίως για «να συσπειρώσει το κόμμα του». Είπε ότι ο ίδιος δεν έχει τέτοια προβλήματα και δεν τον ενδιαφέρει να διχάσει και τόνισε ότι «θέλουμε να είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξήλωμα των κατακτήσεων που με πολύ κόπο και θυσίες καταφέραμε όλο το προηγούμενο διάστημα». 

«Ο ΠτΔ δεν μπορεί να ειναι κομματάρχης»

  «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής ΠτΔ με 151 ψήφους. «Είναι μια αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση αυτή. Είναι ένα θέμα κατά πόσο έχει βάση συνταγματικά αυτό», ανέφερε και προσέθεσε: «Εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και καλώ τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το θεσμικό ατόπημα». Είπε ότι έχει δικαιωθεί από την επιλογή του να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα αλλά είναι ένας κάλος Πρόεδρος και γι’ αυτό δε βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του», σημείωσε. «Το 2015 θα μπορούσα να βάλω ένα οποιοδήποτε στέλεχος από την Αριστερά» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Και στη συνταγματική αναθεώρηση είχα την ευκαιρία να πω οκτώ μήνες θα έχετε κυβέρνηση μετά θα έχουμε εκλογές. Δεν το έκανα».

«Βεβαίως πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις στη μεσαία ταξη, δεν τις βλέπω»

 «Η μεσαία τάξη ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις απ΄ το Σεπτέμβριο του 2018. Δεν θα προβαίναμε σε ελαφρύνσεις, θα προβαίναμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. «Η προσπάθειά μας αυτή θεωρώ ότι έδωσε σημαντική ανάσα στη μεσαία τάξη» προσέθεσε λέγοντας ότι υπήρξε, μεταξύ άλλων, επιδότηση του ενοικίου, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια, μια σειρά παρεμβάσεις που αφορούσαν τη μεσαία τάξη, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε και ανακάλυψε ένα μαξιλάρι 0.1% του προϋπολογισμού που είχαμε υπολογίσει […] Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ παραπάνω δεν τα δώσανε στη μεσαία τάξη- το να δώσεις μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι μεσαία τάξη», «όπως επίσης δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί άμεσα ο φόρος των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% είναι μεσαία τάξη» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, δεν τις βλέπω. Βλέπω να κατευθύνονται στους ισχυρούς».

«Υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον στο Ελληνικό»

Ερωτηθείς για την επένδυση στο Ελληνικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι φτάσαμε σε ρεκόρ επενδύσεων το 2018, ενώ η χώρα ήταν σε φάση αποεπένδυσης, και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο «παραλάβαμε απλά μία σύμβαση» και υπενθύμισε ότι από το 2001 μέχρι το 2014 «έρχονταν και φεύγανε σχέδια επί χάρτου». Όπως είπε, για το έργο αυτό, «διαπραγματευτήκαμε, αλλάξαμε τη σύμβαση, τη φέραμε προς κύρωση στη Βουλή», σημειώνοντας ότι η προσπάθεια που έγινε ήταν πολύ προσεκτική ώστε να είναι σύμμαχος το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Φέραμε μία υπόθεση που ήταν κοντά στο μηδέν, στο 90% της ολοκλήρωσης» είπε και τόνισε ότι σε όλη τη διαδικασία η τότε κυβέρνηση εργάστηκε για το δημόσιο συμφέρον και όχι για τα συμφέροντα των επενδυτών. «Δεν βάλαμε εμείς αρμόδιο υπουργό, στέλεχος της επιχείρησή του» (σσ επενδυτή) να διαπραγματεύεται, σημείωσε. «Θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε επενδυτές, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι το ελληνικό Δημόσιο, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει κανόνες και δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου» τόνισε.

«Να σταματήσει η σπέκουλα με τους μετακλητούς»

«Να σταματήσει η σπέκουλα με τους μετακλητούς», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 54 μετακλητούς, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πριν δυο μήνες είχε 12 μετακλητούς».  Όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης για τη Νομική Πάτρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι ακατανόητη απόφαση της νέας κυβέρνησης- και δεν ξέρω αν αυτό είναι με κριτήριο την Πάτρα, μια τιμωρία στο λαό της Αχαΐας που δεν ψήφισε τον κ. Μητσοτάκη». «Πιστεύω ότι είναι μια εμμονή ιδεολογικού χαρακτήρα» προσέθεσε. Αναφερόμενος στο έργο Πάτρα- Πύργος σημείωσε «ελπίζω να μη γίνει και αυτό σαν το μετρό της Θεσσαλονίκης, ανέκδοτο».

«Δίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ μια δεύτερη ευκαιρία»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα […] όμως είναι ένα φαινόμενο πολιτικό, ένα κόμμα του 4% βρέθηκε στο 36%» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθεί σχετικά και προσέθεσε: «Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία που δεν προλάβαμε να αξιοποιήσουμε την περίοδο της βίαιης ωρίμανσης που βρεθήκαμε από το 4% στο 36%. Μια ευκαιρία να ασχοληθούμε με την προσπάθεια να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ». Σημείωσε ότι το κόμμα θα αναλογιστεί τι σημαίνει κομματική ένταξη στην εποχή μας, ποιο πρέπει να είναι το μοντέλο, να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό, να δώσει απαντήσεις. Και επισήμανε: «Αφορά όλους, κυρίως όμως αφορά τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες στους οποίους πολύ σύντομα θα απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα».

 «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα μείνει στην ιστορία»

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως τόνισε «θα μείνει στην ιστορία», είπε ότι δεν οπισθοχώρησε μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος, ενώ έκανε λόγο για υποκρισία από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη. Τόνισε ότι με τη συμφωνία λύθηκε ένας γόρδιος δεσμός στην εξωτερική πολιτική, μπήκαν οι βάσεις για την ειρήνη και καλή γειτονία και κερδίσαμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Μιλώντας για το πολιτικό κόστος, είπε πως όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις και υποκίνησαν τους ακραίους θα το βρουν μπροστά τους στο μέλλον. «Είμαστε υπερήφανοι που αναλάβαμε το πολιτικό κόστος, γιατί κάναμε ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της» ανέφερε και κατέληξε ότι «το καλό που κάναμε εμείς θα το βρούμε μπροστά μας και το κακό που έκαναν αυτοί, επίσης θα το βρουν μπροστά τους».

«Θα ευχηθώ στον κ. Μητσοτάκη καλά ξεμπερδέματα»

«Το φάρμακο συνολικά στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, μαζί με τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες του Δημοσίου που ευθύνονται και για την κρίση» είπε απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση της Novartis ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Και σημείωσε ότι η Novartis αποτελεί διττό σκάνδαλο, καθώς υπάρχει και η προσπάθεια συγκάλυψης.  Διαβάζω σε editorial δύο μεγάλων εφημερίδων, η μία να παροτρύνει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής και η άλλη να μη το κάνει, γιατί θα είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε:  «Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει διάφορα εσωτερικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ θα του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα και θα του υπενθυμίσω ότι είμαι εδώ, είμαστε εδώ».

«Επιστροφή στον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής χωρίς μνημόνιο»

«Δυστυχώς θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα πλαίσιο που ήταν ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής χωρίς πλέον να υπάρχει μνημόνιο» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. «Τα μνημόνια αποτέλεσαν ένα μέσο να εφαρμοστούν πολιτικές που ήταν στον πυρήνα κάποιων πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Και σημείωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες κατ΄ εντολή και καθ΄ υπαγόρευσιν του ΣΕΒ ανατρέπονται κεκτημένα στα εργασιακά που είχαν θεσμοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε μια ασυδοσία των εργοδοτών, σε μια συμπίεση των μισθών.

«Μπορεί να είχαμε την αυταπάτη, όμως δεν διακινήσαμε μία συνειδητή πολιτική απάτη»

 Για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν εμπεδώθηκαν τα μέτρα αυτά. Ανέφερε ότι η αίσθησή του είναι ότι ο κ. Μητσοτάκη, στο θέμα της φορολογίας, δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες πολύ γρήγορα θα διαψευστούν. «Θα κριθούμε όλοι» είπε και προσέθεσε ότι οι υψηλές προσδοκίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ, διότι η πραγματικότητα των πολιτών δεν μπορεί να διαμορφώνεται με επικοινωνιακούς όρους, καθώς θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και άλλες αυξήσεις με έμμεσο τρόπο. Τόνισε μάλιστα ότι τότε η οργή του πολίτη θα είναι πολλαπλάσια. Είναι προτιμότερο να υπόσχεσαι αυτά που μπορείς να κάνεις, παρά να δημιουργείς τεράστιες προσδοκίες, σημείωσε. Μιλώντας δε για το τι έκανε ο ίδιος το 2015, είπε: «Εμείς υποσχεθήκαμε να διεκδικήσουμε αυτόν τον άλλο δρόμο μέχρι τέλους. Και αυτό δεν ήταν ψέμα. Ήταν μία υπόσχεση που τηρήσαμε μέχρι τέλους».

«Τρίμηνη καμπάνια – προσκλητήριο σε νέα μέλη από αρχές Οκτωβρίου»

«Αν με αφορά κάτι σήμερα και θέλω να αγωνιστώ για αυτό είναι όχι ένα κόμμα αρχηγικό αλλά ένα ακόμα πιο βαθιά δημοκρατικό, συμμετοχικό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση του «Π». Σκιαγραφώντας τα βήματα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το ερχόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη του κόμματος. Το επόμενο τρίμηνο θα τρέξει καμπάνια, κάλεσμα για το μετασχηματισμό του κόμματος. «Τους πολίτες θέλουμε να τους κάνουμε συμμέτοχους και συνοδοιπόρους» είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι η πορεία της καμπάνιας θα δείξει πολλά για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. «Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής μιας καμπάνιας που ελπίζουμε ότι θα πλαισιωθεί από πολλούς χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες […] (Για έναν ΣΥΡΙΖΑ) που θα έχει φιλοδοξία όχι μόνο να επανέλθει στην εξουσία, αλλά θα έχει το σχέδιο και την εμπειρία για να αλλάξει την Ελλάδα σε μια κατεύθυνση προοδευτική και δημοκρατική» τόνισε.

«Όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο»

 Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόθεν έσχες των πολιτικών, με αφορμή την αγορά κατοικίας στο Παρίσι από την σύζυγο του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι όλα διαφανή, να ελέγχονται και να δίνονται πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, τονίζοντας ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Προσέθεσε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός, τον οποίο αφορά το ερώτημα σχετικά με την προέλευση των χρημάτων, θα κληθεί να το απαντήσει.

«Ξαναγυρνάμε στην “κανονικότητα”, στον χώρο των ΜΜΕ, αυτοί οι οποίοι χορηγήσανε επικοινωνία να ανταμειφθούν»

 «Αν θέλει κανείς σήμερα να αναρωτηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε με πολιτικό κόστος με αυτό που εσείς ονομάσατε μιντιακό κατεστημένο, αν θέλει να το διαπιστώσει αυτό, αρκεί να ανοίξει τις τηλεοράσεις του και να παρακολουθήσει δελτία ειδήσεων» ανέφερε ο Α.Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις μονοπωλιακές καταστάσεις στο χώρο των ΜΜΕ. «Το αν υπάρχει πλουραλισμός, το αν ακούγονται όλες οι απόψεις, το αν τα μέσα κρατάνε τα προσχήματα αυτό είναι ζήτημα δημοκρατίας» σημείωσε. «Εμείς δεν επιδιώξαμε αυτές τις σχέσεις διαπλοκής […] Καταφέραμε κάτι σημαντικό, εφαρμόστηκε το Σύνταγμα πληρώνονται τα μέσα ενημέρωσης για τις άδειες, πληρώσανε φόρο διαφήμισης».  Και εκτίμησε: «Ξαναγυρνάμε στην… κανονικότητα, (δηλαδή) αυτοί οι οποίοι χορηγήσανε επικοινωνία στην προεκλογική περίοδο, στην προηγούμενη περίοδο, να ανταμειφθούν για αυτό”

Επίσης ο κ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ούτε ο Τσίπρας θα ήταν ο Τσίπρας χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε το αντίστροφο. «Είναι μια πορεία αλληλεπίδρασης που δεν μπορεί κανείς να την ξεχωρίσει».

«Ο κ. Καμμένος “δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στις προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου”»

 Από τη στάση και μόνο στο κρίσιμο θέμα των Πρεσπών «ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τοποθέτησε τον εαυτό του στην πολιτική γεωγραφία: δεν μπορεί να συγκαταλέγεται σε αυτό που ονομάζεται προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν απασχολεί τους πολίτες και την πολιτική ζωή του τόπου η επιστολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά» για τον Πάνο Καμμένο και τόνισε: «Το ιστορικό πεπραγμένο είναι ότι πετύχαμε αυτή τη συμφωνία, ο κ. Κοτζιάς έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη συμφωνία. […] Αυτή η συμφωνία δε θα υπήρχε αν δε υπήρχε η πολιτική βούληση όλης της κυβέρνησης […] παρά το πολιτικό κόστος».

«Επιχειρήσεις φιάσκο στα Εξάρχεια»

Για το θέμα της ασφάλειας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΝΔ ανέδειξε ως μείζον το θέμα των Εξαρχείων προεκλογικά. Είπαν ότι σε μία εβδομάδα «θα έχουν καθαρίσει», ενώ «το μόνο που βλέπουμε είναι επιχειρήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, που καταλήγουν πολλές φορές και σε εικόνες φιάσκο, ντροπής θα έλεγα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η μάνα με το παιδάκι της, αλλά οι σπείρες της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών, που έχουν κάνει την περιοχή καταφύγιο. Αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνηση του, μίλησε για τρείς επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εξάρθρωσε σπείρες διακίνησης και αρκετά κιλά ναρκωτικών. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε γιατί χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τη συμμετοχή των πολιτών. Προσέθεσε επίσης ότι η εύκολη επικοινωνιακή στάση που επιδεικνύει η σημερινή κυβέρνηση, πολύ σύντομα θα την φέρει μπροστά σε αδιέξοδα, ενώ την κατηγόρησε ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά». 

«Θα κριθούμε όλοι»

Για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν εμπεδώθηκαν τα μέτρα αυτά.

Ανέφερε ότι η αίσθησή του είναι ότι ο κ. Μητσοτάκη, στο θέμα της φορολογίας, δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες πολύ γρήγορα θα διαψευστούν.

«Θα κριθούμε όλοι» είπε και προσέθεσε ότι οι υψηλές προσδοκίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ, διότι η πραγματικότητα των πολιτών δεν μπορεί να διαμορφώνεται με επικοινωνιακούς όρους, καθώς θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και άλλες αυξήσεις με έμμεσο τρόπο. Τόνισε μάλιστα ότι τότε η οργή του πολίτη θα είναι πολλαπλάσια.

Είναι προτιμότερο να υπόσχεσαι αυτά που μπορείς να κάνεις, παρά να δημιουργείς τεράστιες προσδοκίες, σημείωσε. Μιλώντας δε για το τι έκανε ο ίδιος το 2015, είπε: «Εμείς υποσχεθήκαμε να διεκδικήσουμε αυτόν τον άλλο δρόμο μέχρι τέλους. Και αυτό δεν ήταν ψέμα. Ήταν μία υπόσχεση που τηρήσαμε μέχρι τέλους».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτές διαδικασίες χωρίς ομερτά»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτές διαδικασίες» και «δεν υπάρχει και αυτή η ιδιότυπη ομερτά που υπάρχει σε άλλα κόμματα» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την ηγεσία του κόμματος, προσθέτοντας ότι σε άλλα κόμματα όταν κάποιος χάνει οι μέχρι πρότινος σύντροφοι τον εγκαταλείπουν.

Επισήμανε ότι στην πορεία προς την ανασυγκρότηση και το συνέδριο όλα τα ζητήματα, και για τον πρόεδρο και για τον γενικό γραμματέα, όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά και θα συζητηθούν ανοιχτά.

Πρόσθεσε δε ότι μέχρι το συνέδριο θα υπάρχει «ένα κόμμα πιο μαζικό».

«Απαξιώνουν την ΔΕΗ για να την πουλήσουν»

Στο μάνιουαλ του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μία επιχείρηση για να μπορέσεις να την πουλήσεις, είπε ο Αλ. Τσίπρα σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τη ΔΕΗ. Κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη ότι προσπαθεί να κερδίσει κοινωνική συναίνεση, «αλλά δεν μπορεί να την βρει από την πλειοψηφία της κοινωνίας», προσθέτοντας ότι το ίδιο έκανε και με την Ολυμπιακή και το μόνο που κατάφερε είναι «να μεταφερθούμε από το μονοπώλιο του Δημοσίου, στο μονοπώλιο του ιδιωτικού τομέα».

Είπε ακόμα, ότι τα προβλήματα δεν προέκυψαν από την κοινωνική πολιτική της διοίκησης κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 2010 και μετά.

Όπως σημείωσε, τότε υπήρξε γιγάντωση του δανεισμού της επιχείρησης και τρομακτική επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή, με αύξηση των τιμολογίων κατά περίπου 60%, ενώ κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μείωση κατά 12% και κοινωνική πολιτική και ο δανεισμό μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ, το οποίο δεν θα επιβάρυνε τους καταναλωτές και σχέδιο για νέες επενδύσεις και εξορθολογισμό των δαπανών της.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει μεθοδικά, μέσω της απαξίωσης, την πώληση σε ιδιώτες, των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που έχουν αξία και χαρακτήρισε άδικη την αύξηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές, τονίζοντας ότι αυτοί που θα υποστούν τις αυξήσεις ανήκουν στη μεσαία τάξη.

«Το βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη έχει μόνο 1/3 πραγματικά γεγονότα»

«Την ταινία του κυρίου Γαβρά βεβαίως και θα την δω», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας. «Έχω την αίσθηση ότι θα είναι μια καλή ταινία όπως οι περισσότερες του μεγάλου Ελληνα σκηνοθέτη, του κυρίου Γαβρά».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε όμως ότι η ταινία, όπως και το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, στο οποίο βασίζεται, «θα αναφέρεται στα ιστορικά γεγονοτα με μια εγωκεντρική βάση».

Το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη, όπως είπε, είναι 1/3 πραγματικά γεγονότα, 1/3 διαστρεβλωμένα γεγονότα και 1/3 μυθοπλασία.

«Η ταινία θα κριθεί από το κεντρικό μήνυμα που θέλει να βγάλει, σημείωσε ο κ. Τσίπρας που είπε, όπως του εξήγησε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, αναφέρεται στη σύγκρουση μιας μικρής χώρας να βρει το δίκιο της απέναντι στο ισχυρό παγκόσμιο κατεστημένο.

Τέλος, σχολιάζοντας σχετική δήλωση του κ. Βαρουφάκη, ότι μετάνιωσε για την παρουσία του στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας επεσήμανε: «Δεν ήξερα ότι οι υπουργοί αίρουν την ευθύνη τους στον πρωθυπουργό», προσθέτοντας πως θα το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του για το μέλλον.

«Θετικό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να πει ότι παρέλαβε χάος»

Υπάρχουν θετικά σημεία στην πορεία της κυβέρνησης μέχρι τώρα σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Για παράδειγμα έχει διακηρύξει και θα τιμήσει τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα κινηθεί στην ίδια πάνω κάτω γραμμή στην εξωτερική πολιτική». «Όπως επίσης το ότι δεν τόλμησε ο κ. Μητσοτάκης να πει ότι παρέλαβε χάος» επισήμανε.

Και σημείωσε «Όταν λέω ότι θα είμαστε εποικοδομητικοί εννοώ ότι δε θα κάνουμε το άσπρο μαύρο, να πούμε ότι η οικονομία δεν πάει καλά, ενώ πάει, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει έντονη αντιπολίτευση στα σημεία που διαπιστώνεται βάναυση κακοποίηση των κεκτημένων και της ισονομίας.

«Δεν κάναμε δειλά βήματα, αλλά ουσιαστικά στο διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους»

«Δε συμμερίζομαι την άποψη οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε βήματα στην κατεύθυνση εξορθολογισμού Εκκλησίας-Κράτους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Δεν έγινε σε διαδικασία μετωπικής σύγκρουσης και δε μετανιώνω γι αυτό». «Δεν κάναμε δειλά βήματα, αλλά ουσιαστικά […] Μπορεί να υπάρχουν αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό και θα το συζητήσουμε», προσέθεσε.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η προηγούμενη κυβέρνηση κατέληξε σε μια συμφωνία που ήταν ένα βήμα μπροστά για τη χώρα, άνοιγε το δρόμο για ένα πια διακριτό ρόλο, ενίσχυε οικονομικά την Εκκλησία, άφηνε την Εκκλησία να μην εμπλέκεται στα του κράτους και το αντίστροφο.

Ανέφερε ότι την επόμενη μέρα όλοι έμειναν έκπληκτοι, η ΝΔ μέσω του γραφείο Τύπου της είπε ότι ήταν μια θετική εξέλιξη, «και τη μεθεπόμενη οι ακραίες δυνάμεις το τράβηξαν στα άκρα, όπως έκαναν και στο Μακεδονικό». «Υποδαυλίσανε τη συμφωνία» είπε και προσέθεσε: «Η αναγκαιότητα να υπάρξει εξορθολογισμός Κράτους-Εκκλησίας παραμένει, είναι στον πυρήνα ενός προοδευτικού προτάγματος. […] Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μας λέει ότι είναι προοδευτικός και να ακολουθεί την πολιτική της κ. Κεραμέως».

Προσπάθεια εκφοβισμού δικαστικών λειτουργών από τον Α. Σαμαρά, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Σαμαράς έχει απειλήσει όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού.

«Δε μπορεί να ειναι αλα καρτ σκευωρία όταν για καποιους ασκείται ποινική δίωξη, αλλά η δικαστική ηγεσία να είναι άξια συγχαρητηρίων όταν βάζει τις υποθέσεις στο αρχείο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι θέλει να είναι αισιόδοξος ότι η χώρα «έχει τους θεσμούς εκείνους για να διαλευκάνει την υπόθεση αυτή και να μάθει ο λαός την αλήθεια».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:37