search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:02
MENU CLOSE

Ζαχαριάδης: Οι πολιτικές της ΝΔ αποτελούν αντιγραφή των πολιτικών της Θάτσερ

15.09.2019 15:02
Ζαχαριάδης: Οι πολιτικές της ΝΔ αποτελούν αντιγραφή των πολιτικών της Θάτσερ - Media

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαρίαδης παρομοιάζει τις πολιτικές που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αυτές τις Μάργκαρετ Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία και σημείωνει πως η κυβέρνηση περιορίζει τα εργασιακά δικαιώματα.

Στη συνέντευξή του στη εφημερίδα Kontranews, χαρακτηρίζει «πρόχειρους» τους χειρισμούς στο προσφυγικό και ασκεί έντονη κριτική στη στάση που κράτησε η ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Πώς αξιολογείτε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;

Δυστυχώς είναι εκτός προεκλογικών του δεσμεύσεων. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για το 2020, παραπέμπονται στο μη ορατό μέλλον. Η αχρείαστη αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 16% μεσοσταθμικά θα επηρεάσει δραματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων παρόλο που είναι στη σωστή κατεύθυνση από το 28% στο 24% θα ελαφρύνει ουσιαστικά μονάχα τις μεγάλες επιχειρήσεις που καταγράφουν σημαντικά κέρδη και θα έχουν εξίσου σημαντικές φορολογικές μειώσεις. Όταν μία μικρομεσαία επιχείρηση καταγράφει ελάχιστα κέρδη, η φορολογική μείωση είναι αμελητέα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ειπε λέξη για την προεκλογική του δέσμευση για αύξηση το 2020 του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης και βεβαίως δεν πρόκειται να εφαρμόσει την δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020. 

Με όσα προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον τομέα της εργασίας και της οικονομίας, ήδη από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι μπορεί να είμαστε. Βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής της ΝΔ είναι το «ξήλωμα» των θετικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των κλαδικών και συλλογικών συμβάσεων, η προώθηση νόμων και τροπολογιών που περιορίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, και μια γενικότερη πολιτική στόχευση τυφλής εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Οι πολιτικές της ΝΔ αποτελούν αντιγραφή των πολιτικών της Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία της δεκαετίας του 1980. Να σας θυμίσω ότι οι πολιτικές αυτές διέλυσαν την βρετανική οικονομία και κοινωνία, αύξησαν τις ανισότητες, προκάλεσαν κοινωνική αγανάκτηση και οργή, έθρεψαν μια πλήρως αντιπαραγωγική οικονομική πολιτική, εκτίναξαν την ανεργία και έστειλαν στο περιθώριο μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Κάνετε την αυτοκριτική σας για το ότι η ΝΔ, επικοινωνιακά τουλάχιστον, φαντάζει να είναι το κόμμα-προστάτης της μεσαίας τάξης;

Πραγματικά είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Το κόμμα που έχει την κύρια ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας το 2009-2010, το κόμμα που κατά τη διακυβέρνησή του, το 2012-15 -μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 – 2012- η συσσωρευτική ύφεση έφτασε στο 25%, να μιλάει για την μεσαία τάξη και με τη βοήθεια κάποιων media να κερδίζει την εμπιστοσύνη της ότι θα την βοηθήσει να ανασυγκροτηθεί.

Φυσικά και επι των ημερών μας η μεσαία τάξη πιέστηκε σημαντικά γι αυτό έχουμε μιλήσει αναλυτικά και θα μιλήσουμε ακόμα περισσότερο στον απολογισμό μας, δείτε όμως τι κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης τόσο στο προσφυγικό όσο και απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;

Πρόχειρους, χωρίς στρατηγικό βάθος, επιπόλαιους. Η ΝΔ ξαφνικά ανακάλυψε ότι οι πόλεμοι γεννούν προσφυγικά ρεύματα, όταν το 2015 μας κατηγορούσε ότι ακολουθούμε πολιτική «ανοιχτών συνόρων». Είμαστε περήφανοι για την πολιτική μας στο προσφυγικό, κάναμε και σημαντικά λάθη διαχείρισης, αλλά πάντοτε προσπαθήσαμε να βάλουμε την αλληλεγγύη και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ως μέγιστη προτεραιότητά μας.

Όσο για την τουρκική προκλητικότητα, τι να πει κανεις; Πάλι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα είχε βάλει με την πραγματικότητα. Στο πρόσφατο παρελθόν κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα για ενδοτισμό στο Αιγαίο, όταν προσπαθούσαμε να διαφυλάξουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, καθώς και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όπως στο Μακεδονικό, έτσι και στις σχέσεις με τη Τουρκία και σε όλα τα μείζονα εθνικά μας θέματα η ΝΔ είναι ελλιπέστατα προετοιμασμένη. 

Γιατί κατηγορείτε τη ΝΔ για ολική στροφή για το ονοματολογικό; Τα στελέχη της ακόμα και σήμερα χαρακτηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως επιζήμια.

Η ΝΔ αναγνωρίζει πλέον τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κι αυτό είναι θετικό. Ο διχασμός όμως που προκάλεσαν στην ελληνική κοινωνία και ο τυφλός πολιτικός καιροσκοπισμός είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Η ΝΔ και η ακραία της πτέρυγα επένδυσαν συνειδητά στο μίσος, στα fake news, στο εθνικιστικό μένος, και σήμερα κάνουν πως δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν μίλησαν.

Η όλη στάση της είναι επικίνδυνη για την πατρίδα μας, ντροπιαστική για την παράταξή της, ενώ για δεκαετίες υπήρξε επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Έχει σημασία όμως για τους πολιτικούς μας αντιπάλους που ψήφισαν μονοθεματικά ΝΔ για το Μακεδονικό να τους θυμίσουμε το εξής, ενώ την καμπάνια, τις κραυγές, τις ακρότητες για το Μακεδόνικό τις σήκωσαν επικοινωνιακά οι Βορίδης, Γεωργιάδης, Κυρανάκης, Πλεύρης από τη γνωστή «μετριοπαθή» πτέρυγα της ΝΔ, στις θέσεις ευθύνης -και καλώς- μετά τις εκλογές τοποθέτησε τον, χωρίς εισαγωγικά, μετριοπαθή Νίκο Δένδια ως Υπουργό Εξωτερικών -και αυτό είναι πραγματικά θετικό- και ως Ευρωπαίο Επίτροπο και αντιπρόεδρο της Επιτροπής τον Μαργαρίτη Σχοινά που ήταν υπερ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε πάλι μια συζήτηση για τους μετακλητούς. Σας κατηγορούν ότι προσλαμβάνατε συγγενείς και φίλους…

Ατελείωτα ψέμματα. Σας παραπέμπω σε στοιχεία που είχαμε δημοσιεύσει και ως κυβέρνηση. Η ΝΔ και τα φίλια ΜΜΕ κατασκευάζουν ειδήσεις για να συγκαλύψουν την πρωτοφανή προσπάθεια κομματικοποίησης του κράτους, την προκλητική αύξηση των αποδοχών των μετακλητών που νομοθέτησαν, το χαμήλωμα του προσοντολογίου σε επίπεδο απολυτήριο λυκείου και την τεράστια αλχημεία που επιχείρησαν η κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας με το μισθολογικό κόστος των μετακλητών της προηγούμενης κυβέρνησης, προσμετρώντας σε αυτό μέχρι και τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους.

Ντροπή για τη ΝΔ και τη κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταφεύγει σε τόσα ψεύδη, και όταν αυτά καταρρίπτονται με στοιχεία και επιχειρήματα, να συνεχίζει το ίδιο βιολί. Αξιοπιστία μηδέν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:01