search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:35
MENU CLOSE

Κτηματολόγιο: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα μετά την τελευταία παράταση

15.09.2019 17:27
Κτηματολόγιο: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα μετά την τελευταία παράταση - Media

 

Με πρόστιμα που φτάνουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο, θα έρθουν αντιμέτωποι οι ασυνεπείς ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την εκπνοή των προθεσμιών των τελευταίων παρατάσεων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Έθνους», ήδη την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος παρατάσεις διάρκειας 15 ημερών έως και δύο μηνών για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές των οποίων οι προθεσμίες έληγαν αυτές τις ημέρες.

Ωστόσο, διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι αυτές θα είναι οι τελευταίες παρατάσεις που θα δοθούν στις περιοχές, στις οποίες έχουν εξαντληθεί οι προβλεπόμενες παρατάσεις των 3+3 μηνών.

Ως εκ τούτου, αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν εμπρόθεσμα και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση την ακίνητη περιουσία τους.

Σύμφωνα με το Έθνος, το υπουργείο έχει έτοιμη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης καθώς ο μέσος όρος υποβολής δηλώσεων σε όλη τη χώρα δεν ξεπερνά το 27%, ποσοστά τα οποία ωστόσο δεν πρόκειται να ανακοινωθούν επισήμως πριν από την συνάντηση με τους Θεσμούς που έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το υπουργείο δεν έχει πρόθεση να αιφνιδιάσει τους ιδιοκτήτες, καθώς πριν από την επιβολή προστίμων θα έχουν προηγηθεί παρατάσεις, πληροφόρηση και ενημερωτική καμπάνια. Όμως, είναι εξίσου κατηγορηματικός και ως προς το ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις ώστε το Κτηματολόγιο να ολοκληρωθεί το 2021, αφού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, με τη χώρα να κινδυνεύει με επιστροφή ευρωπαϊκών πόρων ύψους 84 εκατ. ευρώ.

Έτσι μετά τη λήξη των παρατάσεων σειρά θα έχουν τα πρόστιμα, τα οποία σύμφωνα με πηγές του Κτηματολογίου που επικαλείται η εφημερίδα, μπορούν να φτάσουν και τα 1.500 ευρώ, καθώς με βάση το θεσμικό πλαίσιο, ύστερα από εισήγηση της διοίκησης του φορέα και σχετική υπουργική απόφαση, δίνεται σχετική δυνατότητα. «Το πρόστιμο κατά τα οριζόμενα δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο των 50 ευρώ και μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ, ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων» αναφέρεται.

Στόχος είναι, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στο Έθνος, τα πρόστιμα να μην είναι υψηλά και να μην έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά να κινούνται στη λογική της επιτάχυνσης της διαδικασίας. Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, η φιλοσοφία που θα ακολουθηθεί είναι η σύνδεση των προστίμων με τον βαθμό ασυνέπειας των ιδιοκτητών.

«Δεν θα ήταν λογικό να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όσοι έχουν καθυστερήσει την υποβολή δήλωσης για έναν μήνα λόγω αντικειμενικών δυσκολιών όπως η μη ύπαρξη συμβολαίων και εκείνοι που μπορεί να έχουν αδιαφορήσει για χρόνια» σημειώνουν οι αρμόδιες πηγές.

Μέχρι σήμερα, για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προβλέπονται πρόστιμα έως 250 ευρώ τα οποία πάντως δεν επιβάλλονται , δεδομένου ότι είχε εκτιμηθεί πως κάτι τέτοιο θα ναρκοθετούσε ακόμη περισσότερο την ήδη χαμηλή προσέλευση των ιδιοκτητών για την υποβολή των αιτήσεων, ορισμένοι εκ των οποίων δυσκολεύονταν στα μνημονιακά χρόνια να πληρώσουν ακόμα και το τέλος κτηματογράφησης των 35 ευρώ για τις αστικές περιοχές.

Η απροθυμία των ιδιοκτητών να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, η οποία «χτύπησε κόκκινο» τους καλοκαιρινούς μήνες, αναμένεται να επιφέρει και σειρά άλλων μέτρων, με το υπουργείο να εξετάζει ήδη τη σύνδεση του αριθμού του Κτηματολογίου για κάθε ακίνητο με διοικητικές πράξεις, όπως πχ. την έκδοση οικοδομικών αδειών, ώστε για αδήλωτα γεωτεμάχια να μην μπορεί να εκδοθεί άδεια οικοδόμησης.

Το ποινολόγιο

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα που αναγράφονται και στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου είναι

Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής

Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 70 ευρώ

Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 120 ευρώ

Για γεωτεμάχιο με κτίσμα μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 150 ευρώ

Για γεωτεμάχιο με κτίσμα άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 ευρώ

Για διηρημένη ιδιοκτησία μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 100 ευρώ

Για διηρημένης ιδιοκτησίας άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 ευρώ

Για βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας) – Πρόστιμο 50 ευρώ

Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή

Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 70 ευρώ

Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 100 ευρώ

Για γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. με κτίσμα – Πρόστιμο 200 ευρώ

Για κάθε άλλο δικαίωμα (π.χ. δουλεία κλπ ) – Πρόστιμο 70 ευρώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:34