search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:43
MENU CLOSE

Η Βάνα, ο Ρένος και οι άλλοι

23.04.2012 11:21
Η Βάνα, ο Ρένος και οι άλλοι - Media

Της Κατερίνας Αγγελιδάκη

Αστερόσκονη θα έχουν και τα φετινά ψηφοδέλτια των κομμάτων στις πιο κρίσιμες εκλογές που έχει βιώσει η μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Της Κατερίνας Αγγελιδάκη

Αστερόσκονη θα έχουν και τα φετινά ψηφοδέλτια των κομμάτων στις πιο κρίσιμες εκλογές που έχει βιώσει η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Όπως πάντα, αρκετοί σταρ της εγχώριας showbiz στέργουν να πλαισιώσουν τους κομματικούς συνδυασμούς και να διεκδικήσουν μια θέση στη Βουλή. Το έχουν ανάγκη; Ίσως. Η τζάμπα προβολή και ο παχυλός μισθός του βουλευτή, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος σε εποχές εθνικής ένδειας, μπορεί να υπήρξαν ισχυρό δέλεαρ. Η Βουλή τους έχει ανάγκη; Ίσως. Οι ακραιφνείς επαγγελματίες της πολιτικής πολύ απέχουν από το να δημιουργήσουν ελπίδες στην εποχή της μεγάλης απογοήτευσης.

Όμως το ερώτημα που δημιουργεί τις περισσότερες απορίες είναι άλλο: Μπορούν οι άνθρωποι του πολιτισμού πράγματι να προσφέρουν κάτι σημαντικό σ’ αυτόν τον τόπο; Έχουν το σθένος να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους για να σπάσουν κατεστημένα δεκαετιών και να αρθρώσουν έναν νέο πολιτικό λόγο, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος; Τα παραδείγματα από το παρελθόν μάλλον μας λένε το αντίθετο: Μια Άννα Συνοδινού που παραιτήθηκε, ο Σταύρος Ξαρχάκος που παραιτήθηκε επίσης, ο Μίκης Θεοδωράκης που δεν θα μείνει στην ιστορία για την αμφισβητούμενη πολιτική δράση του, αλλά για το τεράστιο έργο του, μερικοί βουλευτές της Αριστεράς που περισσότερο υπάκουαν στο κόμμα τους παρά στις ανάγκες της κοινωνίας και ο Θάνος Μικρούτσικος που έγινε κατευθείαν υπουργός μέσα από τη στήριξη γνωστών συγκροτημάτων. Κανείς από αυτούς, εκτός ίσως από τη Μελίνα Μερκούρη, δεν ταύτισε το όνομά του με τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Αλλά ακόμα κι αυτή, της οποίας το πρόσωπο συμβόλισε την ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα, πολύ συχνά υπάκουσε στα κελεύσματα του κόμματος και του αρχηγού της.

Τηρουμένων των αναλογιών, πώς να χαρακτηρίσει κανείς τις «κωλοτούμπες» της Βάνας Μπάρμπα, που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο είχε «ερωτική σχέση», όπως έλεγε, για να κατέβει υποψήφια με τον ΛΑΟΣ; Ή την απόφαση του Ρένου Χαραλαμπίδη, ο οποίος από τα «Φτηνά τσιγάρα» βρέθηκε να εναγκαλίζεται θερμώς τον Αντώνη Σαμαρά; Και γιατί να ξεφύγει, άραγε, από τη γενική θυμηδία η αποτυχημένη θητεία της Πέμυς Ζούνη στη Βουλή ή η απόφαση του Θανάση Χειμωνά, γιου του εβληματικού Γιώργου Χειμωνά και της Λούλας Αναγνωστάκη, να κατέβει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ;

Στο μπρα ντε φερ των κομμάτων να κλέψουν λίγο παραπάνω αστερόσκονη για να τη μετατρέψουν σε ψήφους, οι άνθρωποι του πολιτισμού φαντάζουν περισσότερο σαν ήρωες σαπουνόπερας. Φτηνής και πιασάρικης, που όλοι βλέπουμε και την ξεχνάμε αμέσως.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:43