search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:35
MENU CLOSE

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Σωτ. Μουστάκας: Τα 5 «μυστικά» για τον μεγάλο ηθοποιό (photos)

17.09.2019 07:16
Νίκος Βανδώρος: «Από πού κι ως πού μεγάλος ηθοποιός ο Μουστάκας;» - Media

Αν ζούσε, σήμερα θα ήταν 79 χρόνων. Ίσως να έπαιζε ακόμα στο θέατρο, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στους θεατές που τόσο τον αγάπησαν.

Ο Σωτήρης Μουστάκας γεννήθηκε σαν σήμερα 17 Σεπτεμβρίου του 1940 στην Λεμεσό της Κύπρου και είχε έξι μεγαλύτερα αδέρφια.

1. Η σύλληψη στα 15 του

Ο Σωτήρης Μουστάκας συμμετείχε στον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ με στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου από τη βρετανική κυριαρχία.

Το 1955, στα 15 του χρόνια, μαζί με συμμαθητές του, συμμετείχε στον κυπριακό αγώνα μοιράζοντας φυλλάδια και γράφοντας συνθήματα σε τοίχους. Οι Άγγλοι τον συνέλαβαν και τον έστειλαν φυλακή, όπου έμεινε επι επτά μήνες.

Απο παράσταση στην Επίδαυρο με τον Θύμιο Καρακατσάνη, το 2006.

Απο παράσταση στην Επίδαυρο με τον Θύμιο Καρακατσάνη, το 2006. EUROKINISSI

Απο παράσταση στην Επίδαυρο με τον Θύμιο Καρακατσάνη, το 2006.

2. Πώς έγινε ηθοποιός

Ένα χρόνο πριν από τη σύλληψή του, το 1954, έφτασε στην Κύπρο ο θίασος του Νϊκου Σταυρίδη για παραστάσεις.

Μία από αυτές παρακολούθησε ο 14χρονος Σωτήρης και ενθουσιασμένος πλησίασε τον Σταυρίδη μετά το τέλος της παράστασης. Με το θάρρος ενός 14χρονου παιδιού, και μιμούμενος τον Σταυρίδη, τού είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός. Ο Σταυρίδης έσκασε τα γέλια με τον μικρό και του είπε να πάει στην Αθήνα να τον βρει. Ο Σωτήρης άργησε στο ραντεβού καθώς μεσολάβησε η σύλληψή του.

Απο παράσταση στην Επίδαυρο με τον Θύμιο Καρακατσάνη, το 2006.

Απο παράσταση στην Επίδαυρο με τον Θύμιο Καρακατσάνη, το 2006.

3. Πέρασε με το ζόρι τις εξετάσεις του Εθνικού

Από την τελετή απονομής βραβείων

Όταν έφτασε στην Αθήνα, έπιασε δουλειά ως σερβιτόρος για να βγάζει τα προς το ζην, αλλά ταυτόχρονα κυνήγησε το όνειρό του. Μετά από παρότρυνση του Σταυρίδη, έδωσε εξετάσεις στη Δραματική του Εθνικού αλλά απέτυχε. Δεν το έβαλε όμως κάτω. Έδωσε ξανά εξετάσεις τις οποίες πέρασε με το ζόρι, αφού οι περισσότεροι καθηγητές δεν αποδέχονταν το πηγαίο χιούμορ του τον απέρριπταν αποκαλώντας τον “καραγκιόζη”.

 

4. Τα βραβεία

Ο Σωτήρης Μουστάκας το 1994, απέσπασε το βραβείο επιθεώρησης “Παναθήναια”, για την ερμηνεία του στο “Άμλετ”. Το 1996, έλαβε το πρώτο βραβείο Παπαδούκα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, για τον ρόλο του την επιθεώρηση “Οι Δύο Δουλειές”. Το 2003 τιμήθηκε με το βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Έργου “Καρόλος Κουν”, για την συνολική του συνεισφορά στην επιθεώρηση.

Απο παράσταση στην Επίδαυρο με τον Θύμιο Καρακατσάνη, το 2006.

Από την τελετή απονομής βραβείων “Κάρολος Κουν” 

5. Ο έρωτας με την Μαρία Μπονέλου

Το 1973 παντρέτυηκε την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Αλεξία. Έμειναν μαζί έως το τέλος της ζωής του το 2007, οπότε εισήχθη στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Στα 66 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή. Τρεις μήνες αργότερα έφυγε από τη ζωή και η Μαρία Μπονέλου που έπασχε από Αλστχάιμερ.

ΠΗΓΗ: NEWS247.GR

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15