search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:15
MENU CLOSE

«Κρατικές επιδοτήσεις σε εξορύξεις υδρογονανθράκων και χρυσού με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο»

17.09.2019 14:13
«Κρατικές επιδοτήσεις σε εξορύξεις υδρογονανθράκων και χρυσού με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο» - Media

 

Κρατικές επιδοτήσεις σε δραστηριότητες «με ανυπολόγιστο αποτύπωμα σε περιβαλλοντικό επίπεδο» φέρνει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση-καταγγελία των Οικολόγων-Πράσινων.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι κάνουν λόγο για «απαράδεκτη η διάταξη για κρατικές επιδοτήσεις εξορύξεων στο νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο», σημειώνοντας ότι «κλιματική αλλαγή και κυκλική οικονομία δεν φαίνεται να απασχολούν τη νέα κυβέρνηση»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Απόλυτα δικαιολογημένες είναι οι έντονες αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει σχετικά με το νέο, υπό διαβούλευση, αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η υπαγωγή σε καθεστώς κρατικής επιδότησης ποικίλων δραστηριοτήτων με ανυπολόγιστο αποτύπωμα σε περιβαλλοντικό επίπεδο, όπως εξορύξεων υδρογονανθράκων και χρυσού. Πιο συγκεκριμένα, ενώ σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται ανακατανομή των δημοσιονομικών πόρων από περιβαλλοντικά επιζήμιες οικονομικές δραστηριότητες προς τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, παρόλα αυτά το νέο νομοσχέδιο φαίνεται να ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Τα νέα μέτρα προωθούν δραστηριότητες που συνεισφέρουν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της χώρας και θέτουν σε αμφισβήτηση την απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Με βάση τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα κρίνεται αναγκαία η χρηματοδότηση καινοτόμων δραστηριοτήτων και κλάδων που συνεισφέρουν στην τόνωση της κυκλικής οικονομίας, με ταυτόχρονη μέριμνα για την προστασία του φυσικού κεφαλαίου της χώρας.

»Ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: Πάγιο διαχρονικό αίτημα των Οικολόγων πράσινων είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου προς μία βιώσιμη οικονομία μηδενικού άνθρακα και μηδενικών αποβλήτων. Η λογική του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου φαίνεται να κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, πριμοδοτώντας οικονομικές δραστηριότητες καταστροφικές για το περιβάλλον και συμβάλλοντας περαιτέρω στην κλιματική αλλαγή, κρατώντας παράλληλα την Ελληνική Οικονομία μακριά από τις νέες βιώσιμες καινοτόμες προοπτικές που παρουσιάζει η κυκλική οικονομία.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:12