search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:19
MENU CLOSE

Τέμερ: Πραξικόπημα η καθαίρεση της προκατόχου του Ντίλμα Ρούσεφ

17.09.2019 17:39
Τέμερ: Πραξικόπημα η καθαίρεση της προκατόχου του Ντίλμα Ρούσεφ - Media

 

Ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2016 μετά την καθαίρεση της αριστερής Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ με την κατηγορία της διαφθοράς, προκάλεσε πολιτικό σεισμό όταν χαρακτήρισε “πραξικόπημα” τη διαδικασία με την οποία ανέλαβε ο ίδιος την προεδρία.

“Ποτέ δεν υποστήριξα το πραξικόπημα, ούτε έκανα κάτι για να γίνει”, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Roda Viva της δημόσιας τηλεόρασης TV Cultura.

Ο 78χρονος Τέμερ, βουλευτής με την κεντροδεξιά επί πολλές δεκαετίες, ήταν αντιπρόεδρος της Ρούσεφ από το 2011 μέχρι το 2016. Πήρε τη θέση της εκείνη τη χρονία, όταν, με μια αμφιλεγόμενη διαδικασία, το κοινοβούλιο την καθαίρεσε.

Καθ’ όλο το διάστημα που παρέμεινε στην Προεδρία η αριστερή αντιπολίτευση δεν σταμάτησε να τον χαρακτηρίζει “πραξικοπηματία”. Το γεγονός ότι και ο ίδιος χρησιμοποιήσε τη λέξη “πραξικόπημα” για να αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο έγινε πρόεδρος, προκάλεσε θύελλα στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Το όνομα “Τέμερ” ήταν από τα πιο δημοφιλή χάσταγκ σήμερα στο Twitter και ακολουθούσε η λέξη “Golpe”, που σημαίνει πραξικόπημα.

Ο Μισέλ Τέμερ κατηγορήθηκε και ο ίδιος για διαφθορά κατά τη διάρκεια της θητείας του και φέτος την άνοιξη τέθηκε δύο φορές υπό κράτηση, όμως αφέθηκε ελεύθερος λίγες ημέρες αργότερα.

Στη συνέντευξή του είπε ότι ποτέ δεν είχε για στόχο του την Προεδρία. “Μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν ήμουν υπέρ του πραξικοπήματος”, κατέληξε.

Σήμερα προσπάθησε να δώσει ορισμένες διευκρινίσεις, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Gaucha. “Όταν λέω ότι δεν ήμουν υπέρ του πραξικοπήματος, το λέω επειδή έτσι το αποκαλεί ο κόσμος. Θα ήταν πραξικόπημα μόνο αν το Σύνταγμα ήταν πραξικοπηματικό”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:14