search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:01
MENU CLOSE

«Βυθίστηκε» το πετρέλαιο, σύντομα η αποκατάσταση της προσφοράς

17.09.2019 18:50
Ενισχυμένες οι τιμές του πετρελαίου από τις νέες περικοπές της Σαουδικής Αραβίας - Media

 

«Βυθίστηκαν» την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αποκατασταθεί σύντομα η παραγωγή.

Ο ανεφοδιασμός της αγοράς με πετρέλαιο εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας έχει επανέλθει στο αρχικό επίπεδό του, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, μετά τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου που μείωσαν στο μισό την παραγωγή.

Το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψε πτώση 4,3 δολάρια ή 6,33% στα 64,6 δολάρια το βαρέλι, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 3,43 δολάρια ή 5,45% στα 59,5 δολάρια το βαρέλι.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί η παραγωγή, φτάνοντας τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και τα 12 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, τόνισε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, τον Οκτώβριο η παραγωγή θα είναι 9,89 εκατομμύρια βαρέλια. Η Σαουδική Αραβία θα τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πελάτες της αυτόν τον μήνα, τόνισε.

“Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος και γιατί βρίσκεται πίσω από την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco”, πρόσθεσε ο υπουργός, λέγοντας ότι το βασίλειο θα πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα για να αποτρέψει άλλες επιθέσεις.

Ο πρόεδρος της Aramco, Γιασίρ αλ Ρουμαγιάν, από την πλευρά του είπε ότι από σήμερα στις εγκαταστάσεις του Αμπκάικ που στοχοποιήθηκαν το Σάββατο παράγονται 2 εκατομμύρια βαρέλαι ημερησίως. Τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσαν ότι η εισαγωγή του κολοσσού στο Χρηματιστήριο θα προχωρήσει κανονικά και θα εξαρτηθεί “από τις συνθήκες της αγοράς”.

Την Δευτέρα, οι τιμές κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά άνοδο σχεδόν κατά 20% μετά τις επιθέσεις, το μεγαλύτερο άλμα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, πριν κλείσουν με άνοδο σχεδόν 15% σε υψηλό τετραμήνου.

Η αγορά παραμένει σε επιφυλακή αναφορικά με την απειλή στρατιωτικής απάντησης στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας που μείωσαν στο ήμισυ την παραγωγή του βασιλείου και οδήγησαν τις τιμές σε άνοδο που έχει να καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.

Οι επιθέσεις του Σαββάτου αύξησαν τις πιθανότητες να προκληθεί μεγάλο σοκ στον εφοδιασμό της αγοράς, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει επικεντρωθεί στις πιέσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη από τη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως θα ήταν απαραίτητο να αποδεσμεύσει πετρέλαιο από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού δεν αυξήθηκαν πάρα πολύ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι προετοιμασμένος για την αποδέσμευση πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο: “Δεν νομίζω ότι το χρειαζόμαστε”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:01