search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:53
MENU CLOSE

Ανασυγκροτείται το ΕΚΑΒ: Ποιες αρμοδιότητες αποκτά το Κέντρο

18.09.2019 05:52
Κρήτη:  Έβαλε τέλος στη ζωή του στο ξενοδοχείο όπου εργαζόταν – Κρεμάστηκε  στην αποθήκη - Media

 

Τέσσερις αρμοδιότητες ζωτικής επιχειρησιακής σημασίας για το σύστημα υγείας μεταφέρονται στο ΕΚΑΒ από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός υπερ-Οργανισμού που θα συνδέει τον χώρο της προ-νοσοκομειακής φροντίδας (την ευθύνη για την οποία έχει σήμερα το ΕΚΑΒ) με εκείνον της νοσοκομειακής φροντίδας (την οποία εποπτεύει το ΕΚΕΠΥ).

Με τροπολογία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το ΕΚΕΠΥ παύει να υφίσταται ως φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Υγείας και θα ενταχθεί στις Διευθύνσεις του υπουργείου με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε περίπτωση πολέμου ή τη συμμετοχή του σε ζητήματα που άπτονται του προσφυγικού.

Με την ίδια τροπολογία δημιουργείται το νέο ΕΚΑΒ, το οποίο θα έχει για πρώτη φορά επιχειρησιακή ομπρέλα σε όλο τον χώρο της υγείας, σε συνθήκες κανονικές όπως πχ. οι εφημερίες και έκτακτες όπως σε συμβάντα φυσικών καταστροφών. Έτσι, θα έχει επιχειρησιακή διασύνδεση με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο ΕΣΥ αλλά και με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται πως πρόεδρος του νέου, ενισχυμένου ΕΚΑΒ θα είναι ο κ. Νίκος Παπαευσταθίου, που έχει μακρά θητεία και στη διοίκηση του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ – μάλιστα ο κ. Παπαευσταθίου είναι ο τελευταίος διοικητής του ΕΚΕΠΥ, βρισκόταν στο τιμόνι του Κέντρου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ποιες αρμοδιότητες θα έχει το ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ διατηρεί τον κεντρικό επιχειρησιακό ρόλο του στην προνοσοκομειακή φροντίδα και περίθαλψη στο σύστημα υγείας, και παράλληλα ενισχύεται με τις βασικές αρμοδιότητες του πάλαι ποτέ ΕΚΕΠΥ.

Η πρώτη και βασική αρμοδιότητα που θα έχει το ΕΚΑΒ είναι η καθημερινή εποπτεία του συστήματος υγείας και η άμεση επίλυση τυχόν επιχειρησιακών προβλημάτων που ανακύπτουν. Τα προβλήματα τέτοιας φύσεως, όπως πχ μια διακοπή ηλεκτροδότησης νοσοκομείου ή η ακάλυπτη εφημερία λόγω ασθένειας γιατρών, βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη του ΕΚΕΠΥ. Πλέον το «σκανάρισμα» της εικόνας του ΕΣΥ και των «γκρίζων ζωνών» που θα παρουσιάζει, θα γίνεται από το ΕΚΑΒ.

Το ΕΚΑΒ αναλαμβάνει επίσης να ελέγχει την τήρηση του προγράμματος εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η αναδιοργάνωση του προγράμματος εφημεριών είναι ένα από τα…επείγοντα που θα κληθεί να διαχειριστεί ούτως ή άλλως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς το υπάρχον σύστημα μόνο βαριές αρρυθμίες εμφανίζει.

Κομβικής σημασίας για όλο το σύστημα υγείας είναι και η διαχείριση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) η οποία επιστρέφει ουσιαστικά στο ΕΚΑΒ από το ΕΚΕΠΥ στο οποίο είχε δοθεί τα τελευταία χρόνια– αντίθετα τις άλλες δύο αρμοδιότητες τις κληροδοτεί το ΕΚΕΠΥ στο ΕΚΑΒ.

Το ΕΚΑΒ θα διαχειρίζεται τις 231 κλίνες ΜΕΘ που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται πως την ευθύνη για τη μετάβαση των ΜΕΘ στην ηλεκτρονική εποχή την έχει υλοποιήσει η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα δίνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο (real time) για τα διαθέσιμα κρεβάτια των Εντατικών. Στην παρούσα φάση εκπαιδεύονται οι γιατροί, εντατικολόγοι αλλά και από Παθολογικές, Χειρουργικές κα κλινικές, των νοσοκομείων, για την τροφοδοσία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των ΜΕΘ με στοιχεία. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων εντός του ΕΚΑΒ θα συνεχίσει κανονικά να διασυνδέεται λειτουργικά και οργανωτικά με το αντίστοιχο Κέντρο Επιχειρήσεων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με ζητούμενο να βελτιώσει σημαντικά το «στίγμα» και τις λύσεις σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή παρεμφερών συμβάντων.

Τέλος, στο ΕΚΑΒ μεταφέρεται και η αρμοδιότητα της Τηλεϊατρικής την οποία είχε το ΕΚΕΠΥ.

Πηγή: ygeiamou

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:52