search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:36
MENU CLOSE

Bloomberg: Η κυβέρνηση δίνει 9 δισ. για να βοηθήσει τις τράπεζες

18.09.2019 14:01
Πονοκέφαλος στις τράπεζες η νέα... γενιά «κόκκινων δανείων» άνω των 4,3 δισ. ευρώ - Media

 

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφέρει μέχρι και 9 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών εγγυήσεων για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν ένα βουνό κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η πρωτοβουλία, παρόμοια με ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται στην Ιταλία, θα εξαρτηθεί από το αν οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού κρίνουν ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική βοήθεια. Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ληφθεί τις ερχόμενες εβδομάδες, σημείωσαν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μείνουν σε καθεστώς ανωνυμίας.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα, την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης σύμφωνα με το πρακτορείο, κατέχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) ύψους περίπου 75 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το κόστος για τις προβλέψεις και περιορίζοντας την ικανότητά τους να δημιουργούν νέα δάνεια. Το πρόγραμμα εγγύησης, γνωστό ως καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε να μειώσει τα NPLs τουλάχιστον κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης όταν το σχέδιο άρχισε για πρώτη φορά πριν από περίπου ένα χρόνο.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις κρατικές εγγυήσεις για την υποστήριξη της τιτλοποίησης των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τους πολίτες. Το NPLs θα μεταφερθούν σε ένα όχημα ειδικού σκοπού που θα εκδώσει το οποίο θα εκδίδει ομόλογα υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξασφάλισης. Το ανώτερο χρέος θα είναι εγγυημένο από την κυβέρνηση και θα παραμείνει στα βιβλία των τραπεζών. Το χρέος υψηλής εξασφάλισης θα έχει την εγγύηση της κυβέρνησης και θα παραμείνει στα βιβλία των τραπεζών.

Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ιταλία, γνωστό ως GACS, έφερε εκρηκτική άνοδο στις τιτλοποιήσεις, οι οποίες άγγιξαν το επίπεδο ρεκόρ των 65 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά. Το ποσό αυτό αναμένεται να υποχωρήσει το 2019, καθώς λιγότερο δάνεια χαρακτηρίζονται ως μη εξυπηρετούμενα. Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 75 δισ. από 81,8 στο τέλος του 2018.

Μολονότι την ελληνική πρόταση λάνσαρε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως προτεραιότητα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα Κομισιόν τον Νοέμβριο.

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στη διάθεση τους τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Μεταξύ των λεπτομερειών που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα είναι και το συνολικό ποσό του κακού χρέους που θα μπορεί να υπαχθεί στο πρόγραμμα, σημείωσε μια πηγή.  Επίσης, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο καιρό θα χρειαστούν οι τράπεζες για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το νέο πρόγραμμα αν εγκριθεί. Αν οι τράπεζες δεν έχουν ήδη έτοιμο ένα σχέδιο τιτλοποίησης, μπορεί να χρειαστούν έξι με 12 μήνες προτού ξεκινήσουν οι συναλλαγές μέσω του APS.

Ένας αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι προμήθειες που θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες για το πρόγραμμα μπορεί να μειώσει το κίνητρο να το χρησιμοποιήσουν τελικά.

Πηγή: newmoney.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:32