05/08/2020 23:04:37
20.4.2012

Ανακοινώνεται ο ισολογισμός των τραπεζών

Ανακοινώνεται ο ισολογισμός των τραπεζών - Media

Την Παρασκευή μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, θα ανακοινώσουν οι τράπεζες τα προσωρινά αποτελέσματα της χρήσης του 2011, στα οποία θα αποτυπώνονται μόνον οι ζημιές από την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους (PSI+) και όχι οι υποαξίες βάση της έκθεσης της Blackrock για τα επισφαλή τους δάνεια.

Ειδικότερα, οι συνολικές ζημιές για το τραπεζικό σύστημα, από το PSI και την Blackrock, ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έλαβε τα ομόλογα του EFSF ύψους 25 δισ. ευρώ, θα καλύψει ή θα εγγυηθεί τις απαιτούμενες αυξήσεις κεφαλαίου με βάση τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν. Σημειώνεται ότι τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών δεν ξεπερνούν τα 33 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, εάν δεν ξεκαθαρίσει ο τρόπος φορολογικής και λογιστικής αντιμετώπισης των ζημιών από το «κούρεμα» των κρατικών τίτλων, δεν είναι δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, με δεδομένο ότι ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι δυνατόν να υποχωρήσουν έως και κατά 13 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι ζημιές θα καλυφθούν σε δόσεις, μετά τη διαφαινόμενη αναβολή της οριστικοποίησης των όρων της ανακεφαλαιοποίησης.

Πρέπει να σημειωθεί πως για τον οριστικό προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών θα πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι αποτύπωσης των ζημιών από το PSI και η Τράπεζα της Ελλάδος να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έκθεσης της Blackrock για τα επισφαλή δάνεια, τα οποία έχει επεξεργαστεί.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.