search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:00
MENU CLOSE

Η Προκαταρκτική που φέρνει ταραχή – «Ψυχρολουσία» για Σαμαρά η μη παραπομπή Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2091
19-9-2019
19.09.2019 03:00
Η Προκαταρκτική που φέρνει ταραχή - «Ψυχρολουσία» για Σαμαρά η μη παραπομπή Τσίπρα - Media

 

Αν και το Μαξίμου «διέρρεε» ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιώντας πολιτικούς και πολώνοντας το κλίμα, εν τούτοις η Ν.Δ. πέρασε ήδη στην αντεπίθεση με την υπόθεση Novartis. Ο περίφημος… «Ρασπούτιν» που, κατά τον αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή και την κατάθεσή του στον Άρειο Πάγο, ήταν «ένας θεός», φαίνεται ότι είναι ο καταλύτης των εξελίξεων, αν και επισήμως πολλοί από τους βασικούς πρωταγωνιστές απέφυγαν να δείξουν με το δάχτυλο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Προς το παρόν το Μαξίμου επιλέγει να κρατήσει το δικό του «ηθικό πλεονέκτημα» βγάζοντας από το κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα («οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες», είναι το επιχείρημα, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού), ωστόσο στέλνει ταυτόχρονα ένα σαφές μήνυμα ότι η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας στήθηκε από τα κέντρα (ή τα παράκεντρα) του ΣΥΡΙΖΑ με παρασκηνιακές παρεμβάσεις. Επιπλέον το έμμεσο μήνυμα είναι: «Εμείς οι σώφρονες και απέναντι όλοι οι άλλοι».

Η φράση, βέβαια, για τους πρωθυπουργούς που κρίνονται από τον λαό αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο… φόβος ενδεχομένως να υπάρχει και για το πόσο θα συσπειρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εάν μπει ο Αλέξης Τσίπρας στο κάδρο σε μια εποχή ευνοϊκή προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη (αναπόφευκτος ο συσχετισμός για πολλούς με το «βρόμικο ’89»), παρόλο που πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, φέρονται να έχουν αναφερθεί ονομαστικά στον τέως πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους στον Άρειο Πάγο.

Επισήμως η γραμμή λέει ότι στόχος είναι να διερευνηθούν οι πραγματικές ευθύνες και η μπάλα να μην πάει στην εξέδρα με μια «βιομηχανία Εξεταστικών». Επ’ αυτού ο ίδιος ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε πως «δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία Εξεταστικών».

Σε κάθε περίπτωση, η «καυτή πατάτα» επέστρεψε και επίσημα στη Βουλή. «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. αποφασίζει να μην ακολουθήσει την τοξική πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης – η οποία ήταν η μαζική πολιτική δίωξη και στοχοποίηση πρώην πρωθυπουργών και άλλων πολιτικών αντιπάλων – και αφήνει τη Βουλή να προχωρήσει τη διαδικασία που προβλέπεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον Alpha 98,9.

Από εκεί και πέρα η «γαλάζια» κυβερνητική πλειοψηφία έκανε γνωστό, διά στόματος του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Σταύρου Καλαφάτη, ότι θα προχωρήσει με την κατάθεση πρότασης συγκρότησης Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τονίζοντας ότι η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει «σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη».

Ο Καλαφάτης υποστήριξε πως «στο πλαίσιο της επιτροπής αυτής θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Σε καταφατική περίπτωση, θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, θα ζητήσουμε να συντελεστούν οι σχετικές διαδικασίες με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Ώστε να υπάρξει άμεση και μέχρι τέλους διερεύνηση. Τόσο σε σχέση με αδικήματα που φέρεται να τελέσθηκαν όσο και με τυχόν επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στη νοσηρή αυτή υπόθεση».

Εκτός κάδρου ο Τσίπρας

Αναφορικά με τον Αλέξη Τσίπρα ο γραμματέας της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας δήλωσε πως «η Κ.Ο. της Ν.Δ., σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφίας, δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξιου Τσίπρα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου».

Και κατέληξε στη δήλωσή του ο Καλαφάτης σημειώνοντας πως «εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικά οφέλη. Αυτό το έπραξε ανεύθυνα η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας κρίθηκε για τις πράξεις, το ήθος και τις πρακτικές του σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις εθνικής κλίμακας από τον ελληνικό λαό. Ο οποίος και τον έστειλε στην αντιπολίτευση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ερτζιανό Alpha, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάνει μια αλλαγή όσον αφορά τα κοινοβουλευτικά ήθη, όπως είπε, του τελευταίου διαστήματος. «Δεν στοχοποιούμε κανέναν αντίπαλο, παρά μόνο ζητούμε έρευνα όταν έχουμε σαφείς ενδείξεις. Εφόσον σαφείς ενδείξεις, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να υπάρχουν για τον κ. Παπαγγελόπουλο, θα προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή με την προκαταρκτική εξέταση».

Δίνοντας μάλιστα ένα μικρό χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο Πέτσας σημείωσε πως «δίνει τη δυνατότητα ο Κανονισμός της Βουλής μέσα σε 15 ημέρες να γίνει η πρώτη συνεδρίαση. Και από εκεί και πέρα, η Βουλή θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει. Αυτό φαίνεται ότι θα γίνει αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη».

Στοπ από Μαξίμου

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιλογή του Μαξίμου θέτει σε κίνηση και τα εσωκομματικά γρανάζια στη Ν.Δ. Οι «σαμαρικοί» ζητούσαν καιρό τώρα μέχρι και ειδικό δικαστήριο, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, στην αρχή της εβδομάδας, που τάχθηκε κατά της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τον Αλέξη Τσίπρα και υπέρ της έρευνας από την τακτική Δικαιοσύνη για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σαν «ψυχρολουσία» για τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά μπορεί να εκληφθεί η στάση που αποφάσισε να κρατήσει το πρωθυπουργικό γραφείο έναντι της υπόθεσης Novartis. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ξεκαθάρισαν χωρίς καμία περιστροφή ότι το κόμμα δεν πρόκειται να ζητήσει την παραπομπή του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis.

Με τη φράση που αποδίδεται στον Μητσοτάκη ότι «εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε τέλος σε κάθε συζήτηση εντός της Ν.Δ. περί δίωξης του Τσίπρα και ταυτόχρονα «άδειασε» τον Σαμαρά, ο οποίος είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι «θα τους πάω μέχρι τέλους».

Κανονικότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες μετά την παρουσία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε πώς θα συμβιβαστεί μια Εξεταστική για τη Novartis με το αφήγημα της έμφασης στην οικονομία και τη μείωση φόρων. «Απλώς, η κυβέρνηση έχει να κάνει το έργο της και η Βουλή το δικό της» ήταν η απάντηση.

Αυτή την επιστροφή στην… κανονικότητα μοιάζει να σηματοδοτεί και η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα πνεύματα έχουν οξυνθεί με το υπό κατάθεση αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που αγγίζει μείζονα ζητήματα στα εργασιακά και έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις τόσο στα συνδικάτα όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Έχουμε κηρύξει τον πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία. Θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό δραστικά. Όχι μόνο με συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται από τους επιθεωρητές εργασίας, τους οποίους θέλω και σήμερα και δημόσια να συγχαρώ για την αφοσίωσή τους στην αποστολή τους, αλλά και μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων για να ενθαρρύνουμε την πλήρη απασχόληση» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης. Τόνισε μάλιστα πως «η υποδηλωμένη εργασία θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από αυτήν την κυβέρνηση. Είναι δέσμευση δικιά μου, δέσμευση του υπουργού και σύντομα θα δούμε άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα».

«Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της» σημείωσε (Alpha 98,9) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας, καθώς «εξετάστηκαν ζητήματα και τέθηκαν 12 σημεία που αξίζουν την προσοχή μας, γιατί βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, βελτιώνουν τις προοπτικές απασχόλησης, είτε αυτή είναι πλήρης είτε είναι μείωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας».

«Και βέβαια η επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων, με κορυφαίο ζήτημα την αύξηση στις συντάξεις χηρείας. Συνολικά 68.850 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση από το τέλος του μήνα με τις συντάξεις του Οκτωβρίου, κάτι που τους ταλαιπωρούσε αρκετά χρόνια. Επιπλέον τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της οικογένειας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πέτσας.

Νέα Υόρκη και συναντήσεις

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πέτσας σημείωσε ότι «περιμένουμε μια ειλικρινή συζήτηση. Εμείς πάντα προτάσσουμε τον διάλογο, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό που θα θέλαμε θα είναι να βγει κάτι χειροπιαστό από αυτή τη συνάντηση, αν είναι δυνατόν ή έστω – αν δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό – να υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα».

Περιγράφοντας τους στόχους του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει έναν βασικό σκοπό. Όπως είπε, «να προωθήσει όλα τα θέματα που αφορούν τη χώρα. Ορισμένα από αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με τη διεθνή μας παρουσία, που σχετίζονται και με την Κυπριακή Δημοκρατία και τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας».

Και συνέχισε λέγοντας πως «άλλα ζητήματα έχουν να αναδείξουν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και το γεγονός ότι η Ελλάδα γυρίζει οριστικά σελίδα και είναι ένας ελκυστικός προορισμός για ξένες άμεσες επενδύσεις, ώστε να ξαναμπεί σε τροχιά γρήγορης ανάπτυξης. Και ένα άλλο ζήτημα είναι να δείξει ότι η Ελλάδα είναι πλέον στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις και έχει λόγο για τη διαμόρφωσή τους, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Κατάργηση

Εν τω μεταξύ το κοινωνικά… φιλελεύθερο πρόσωπό της αποφάσισε να δείξει η κυβέρνηση αποδεχόμενη χωρίς πολλά πολλά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία καταργείται η αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας στα απολυτήρια λυκείου. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την απόφαση αυτή τονίζοντας πως «στόχος μας στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να καλλιεργούμε διαρκώς ένα σχολικό περιβάλλον γνώσης, ελεύθερο, δημιουργικό, χωρίς αποκλεισμούς. Καταπολεμώντας κάθε είδους διάκριση, σεβόμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:58