12/12/2019 10:00:46

Κοτόπουλο Μιλανέζα

Κοτόπουλο Μιλανέζα - Media

 

Υλικά Συνταγής

1 κοτόπουλο γύρω στο1700 γραμ.

1 κρεμμύδι

4 καρότα

2 κλωνάρια σέλερυ

1 μπουκέτο μυρωδικών

αλάτι

1/2 κ.γλ. κόκκους μαύρο πιπέρι

 

Για το πιλάφι

2½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο

λίγο σαφράν

2 κ.σ. βούτυρο

5 φλ. ζωμό κότας

αλάτι

πιπέρι

 

Για τη σάλτσα

2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο

2 γεμάτες κ.σ. αλεύρι

2 φλ. ζωμός κότας

2 κρόκους

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ

2 κ.σ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Κοτόπουλο μιλανέζα, με σπυρωτό ρύζι και πλούσια κρέμα από ζωμό κότας. Μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή με φιλέτο κοτόπουλο και ρύζι αλά κρεμ.

Για την κότα μιλανέζα με ρύζι, βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το κοτόπουλο σε κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό. Όταν πάρει βράση ξαφρίζουμε την επιφάνεια και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 40-45 λεπτά για να μαλακώσει το κοτόπουλο. Το βγάζουμε σε πιατέλα να κρυώσει και σουρώνουμε το ζωμό. Αφαιρούμε το περιττό λίπος από την επιφάνεια του ζωμού.

Ψιλοκόβουμε τα καρότα. Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φιλέτο κοτόπουλο και να το συνοδεύσετε με αυτό το αλά κρεμ ρύζι). Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό. Στύβουμε ένα λεμόνι στο ρύζι και το στραγγίζουμε καλά.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε το σαφράν και το ζωμό.

Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με καπάκι, για περίπου 20 λεπτά. ‘Οταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια και απορροφηθούν όλα τα υγρά είναι έτοιμο. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε με πετσέτα και καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά να στεγνώσει.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Αφήνουμε να ψηθεί για 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Σιγά σιγά, και ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνουμε το ζωμό. Χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας, να δέσει ελαφρά.

Στο τέλος ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε να λιώσει.

Σε μία φόρμα κάνουμε στρώσεις: πιλάφι, κοτόπουλο και λίγη κρέμα, μέχρι να γεμίσει ως επάνω. Πιέζουμε τα υλικά. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο καρότο. Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αν θέλουμε, σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.

 

Μυστικά για το κοτόπουλο μιλανέζα

Η κλασική κότα μιλανέζα, είναι μία old fashion συνταγή της αστικής κουζίνας του 1960. Φαγητό για καλεσμένους, με απίστευτη νοστιμιά και όλη την αρχοντιά της παλιάς αστικής κουζίνας.

•Το μπουκέτο μυρωδικών είναι απαραίτητο σε όλους τους ζωμούς. Κι επειδή εδώ στην ουσία βράζουμε ένα ζωμό κότας, ετοιμάζουμε το μπουκέτο μυρωδικών ή «Bouquet garni » με 1 κομμάτι φύλλο από πράσο, 1 δαφνόφυλλο, 4-5 κόκκους πιπέρι, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι και 2-3 κλωνάρια μαϊντανό.

Όλα τα υλικά τα βάζουμε μέσα στο φύλλο πράσου και δένουμε με σπάγκο μαγειρικής σε πακετάκι.

Ή όλα μαζί τα βάζουμε σε τουλπάνι, το δένουμε και το ρίχνουμε στο ζωμό.

•Ξαφρίζουμε το ζωμό την ώρα που βράζει το κοτόπουλο.

•Είναι απαραίτητες οι στρώσεις των υλικών, με ενδιάμεσες στρώσεις κρέμα από το κοτόπουλο, ώστε να δέσουν τα υλικά στην φόρμα και πάρει ομοιόμορφο σχήμα το φαγητό όταν θα ξεφορμάρουμε.

•Για να μην κάνει αντιαισθητική πέτσα η κρέμα μέχρι να τη σερβίρετε, μπορείτε να ακουμπήσετε ένα κομμάτι μεμβράνη κουζίνας στην επιφάνεια της. Η μεμβράνη πρέπει να εφάπτεται στην κρέμα. Έτσι θα παραμείνει λεία και βελούδινη.

•Τα αυγά μπορείτε να τα παραλείψετε καθώς και την κρέμα.

•Είναι πολύ βασικό το κοτόπουλο μιλανέζα να σερβιριστεί ζεστό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.

Aργυρώ Μπαρμπαρίγου

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.