search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:29
MENU CLOSE

Σύγκρουση για πέντε μεγάλες μπίζνες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2091
19-09-2019
20.09.2019 03:00
deh-1.jpg

Επί ποδός ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αναπτυξιακές επιλογές Μητσοτάκη

Το μοντέλο ανάπτυξης της κυβέρνησης στηλίτευσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι προωθεί και επαναφέρει το χρεοκοπημένο μοντέλο των προηγούμενων δεκαετιών της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και των «δώρων» και διευκολύνσεων σε φίλους επιχειρηματίες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Με άλλα λόγια φιλοτέχνησε το προφίλ ενός πρωθυπουργού που κάνει προσωπικά ντιλ και δεν ακολουθεί κανόνες και νομοθεσία διευκολύνοντας ημετέρους.

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πέντε μεγάλα ή στρατηγικής σημασίας πρότζεκτ και τις πρώτες ενδείξεις κυβερνητικών χειρισμών γύρω από αυτά: το μετρό Θεσσαλονίκης, τον χρυσό της Θράκης, τη ΔΕΗ, το Ελληνικό και τα ΕΛΠΕ. Από αυτά, τα τρία αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα, όπου καθώς φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει και μέσω αυτής της ατζέντας να επανακτήσει δυνάμεις. Το επόμενο διάστημα μένει να φανεί τι από αυτά θα σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε κοινοβουλευτικά είτε και κινηματικά όπου υπάρχει δυνατότητα (πιθανό φαίνεται κάτι τέτοιο στη Θράκη).

1. Ψηλά αναμένεται να τεθεί το θέμα της ΔΕΗ που αφορά την ανάπτυξη σε μια ολόκληρη περιφέρεια της χώρας (Δυτική Μακεδονία).

2. Έμφαση θα δοθεί και στην περίπτωση του χρυσού της Θράκης στον βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μια αισθητή στροφή στην περιβαλλοντική πολιτική – ήδη πέντε βουλευτές της περιοχής ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία (Δ. Χαρίτου, Αν. Γκαρά, Χ. Ζεϊμπέκ, Τ. Ελευθεριάδου, Θ. Ξανθόπουλος) επικαλούμενοι τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

3. Αναφορικά με το μετρό Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας όλη την προηγούμενη εβδομάδα σήκωσαν τους τόνους τόσο για το θέμα των αρχαιοτήτων όσο και για το θέμα των καθυστερήσεων. Ο Τσίπρας έδωσε υπερτοπική διάσταση με την αναφορά στον «νέο εθνικό εργολάβο» και παρέπεμψε στο κρατικοδίαιτο μοντέλο καταγγέλλοντας μεθόδευση για την αξίωση αποζημιώσεων για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου εκ μέρους του επιχειρηματία.

4. Στην περίπτωση της Eldorado o Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση:

α. ότι βάζει στην άκρη όλες τις επιφυλάξεις για το αν η εταιρεία πράγματι μπορεί να κάνει όσα έχει δεσμευτεί,

β. ότι προετοιμάζεται να αναθεωρήσει προς όφελος της εταιρείας τη σύμβαση που υπογράφηκε το 2004,

γ. ότι αγνοεί κάθε περιβαλλοντικό όρο και ετοιμάζει επέκταση των εργασιών της εταιρείας και στη Θράκη, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Πάνω απ’ όλα ωστόσο έθεσε το ότι με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ετοιμάζονται «να επιδοτήσουν και από πάνω με δημόσιο χρήμα τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Eldorado».

5. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για εσκεμμένη απαξίωση ώστε η κυβέρνηση να δικαιολογήσει την προειλημμένη απόφαση για αύξηση των τιμολογίων και παραπέρα την πώληση περιουσιακών φιλέτων, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ ή οι υδροηλεκτρικές μονάδες.

6. Στην περίπτωση του Ελληνικού και των ΕΛΠΕ ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τα δώρα στον επιχειρηματία (Λάτση) που συνδέεται και με τα δύο:

● Στο Ελληνικό ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τακτοποίησε το θέμα σε μια εβδομάδα όπως έλεγε προεκλογικά, αλλά τώρα στήνει ένα μεγάλο κόλπο ώστε να «βοηθήσει» τον επενδυτή να ξεκολλήσει τις εργασίες που έχουν «κολλήσει»: «Με διθυραμβικά σχόλια στον Τύπο προετοιμάζουν το έδαφος για ευνοϊκή δανειοδότηση της Lamda Development ώστε φυσικά το έργο, αν και όποτε ξεκινήσει, να χρηματοδοτηθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους που ανακεφαλαιοποίησαν με το αίμα τους τις συστημικές τράπεζες».

● Στα ΕΛΠΕ ο Τσίπρας κατήγγειλε ότι αποφασίζουν την πώληση των μετοχών του Δημοσίου μέσω χρηματιστηρίου, χωρίς την ταυτόχρονη πώληση και από τον όμιλο Λάτση, «που θα έδινε πρίμιουμ μετοχές και υψηλή τιμή στην πώληση των μετοχών του Δημοσίου». Με δυο λόγια, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αποδέχονται τη ζημία του Δημοσίου, προκειμένου να διευκολύνουν τα κέρδη συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33