search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:03
MENU CLOSE

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν στο σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

19.09.2019 12:05
ΥΠΟΙΚ: Τετράμηνη παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας - Media

 

Το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα για τη στήριξη νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή στεγαστικών δανείων και κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βάση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το πρόγραμμα, το οποίο έχει ετήσιο προϋπολογισμό ύψους περίπου 132 εκατ. ευρώ, θέτει αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας όσον αφορά την αξία της πρώτης κατοικίας και του εισοδήματος του δανειολήπτη, ώστε να διασφαλίζεται ότι απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν ανάγκη.

Ειδικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα λάβουν επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο 20% έως 50% της μηνιαίας πληρωμής του δανείου, ανάλογα με το εισόδημά τους, υπό την προϋπόθεση ότι: (i) Τα δάνειά τους είναι εξασφαλισμένα έναντι της κύριας κατοικίας τους, και (ii) Συνεχίζουν να πληρώνουν το υπόλοιπο μέρος της μηνιαίας πληρωμής τους. Εάν ο δανειολήπτης σταματήσει να εξυπηρετεί το δάνειό του, προβλέπεται ότι η τράπεζα θα μπορεί να ξεκινήσει τον πλειστηριασμό του ακινήτου. Όπως εξηγείται, όλες οι τράπεζες θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των επιλέξιμων δανειοληπτών σύμφωνα με τις ίδιες απαιτήσεις που ορίζει το κράτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όσον αφορά τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, το μέτρο δεν συνεπάγεται κρατική ενίσχυση. Όσον αφορά τις τράπεζες που χορήγησαν τα δάνεια, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς θα προσφέρει ένα έμμεσο πλεονέκτημα διότι αυξάνει το ποσό αποπληρωμής που οι τράπεζες είναι πιθανό να λάβουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ταυτόχρονα, η αξιολόγηση της Επιτροπής έδειξε ότι αυτή η έμμεση ενίσχυση δεν θα δημιουργούσε αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, επειδή η ενίσχυση περιορίζεται στα αναγκαία για την επίτευξη του στόχου της να εξασφαλίσει ότι οι δανειολήπτες δεν θα χάσουν το σπίτι στο οποίο ζουν. Επιπλέον, δεδομένου ότι όλες οι τράπεζες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι καλά στοχοθετημένο και περιορισμένο σε χρόνο και πεδίο εφαρμογής, όπως απαιτείται από τους κανόνες της ΕΕ. Τέλος, το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του υψηλού φόρτου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Σταϊκούρας: Συνεχίζεται η προσπάθεια για την ανακούφιση και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών

Η προσπάθεια για την ανακούφιση και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών συνεχίζεται μεθοδικά και αποφασιστικά, ενώ, παράλληλα, η κυβέρνηση έχει καλέσει τις τράπεζες να επιβραβεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες και ήδη τα πρώτα προγράμματα επιβράβευσης έχουν δημιουργηθεί.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος για την κρατική επιδότηση των δανείων που θα κριθούν επιλέξιμα προς ρύθμιση στο νέο σχήμα που διαδέχθηκε τον «νόμο Κατσέλη» για την προστασία της α’ κατοικίας. Σημειώνεται ότι η επιδότηση ανέρχεται έως 50% για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και 30% για τα επιχειρηματικά δάνεια, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης τις 200 χιλιάδες ευρώ στην 3ετία, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό de minimis.

Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών συνιστά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Και ότι, ήδη, μετά τις απαραίτητες ενέργειες, σε εξαιρετική συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η ηλεκτρονική πλατφόρμα ένταξης στη ρύθμιση λειτουργεί αποτελεσματικά και έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες 10 ρυθμίσεις, ενώ απλοποιήθηκαν και οι διαδικασίες ένταξης σε αυτή.

Τσακαλώτος: Αποδεικνύεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχέδιο

«Η σημερινή έγκριση από την DG Comp του νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας, που διαμόρφωσε εξ ολοκλήρου, ψήφισε και υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -ως όφειλε με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο- η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι αδιαμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη», δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο τομεάρχης Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτή η εξέλιξη «αποδεικνύει ότι υπήρχε σχέδιο και σαφής στόχευση να ενισχυθούν όσες και όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη για την αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων». Έτσι, συνεχίζει, όσοι πληρούν τα κριτήρια λαμβάνουν από το Δημόσιο επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο 20% έως 50% της μηνιαίας καταβολής για την αποπληρωμή του δανείου, ανάλογα με το εισόδημά τους. Επισημαίνει επίσης ότι “όπως σημειώνεται και στην επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής, το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα”.

«Ελπίζουμε να μην προσπαθήσει η ΝΔ και ο κ. Σταϊκούρας να παρουσιάσουν και αυτή την επιτυχία ως δική τους», σχολιάζει ο κ. Τσακαλώτος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30