search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:27
MENU CLOSE

Κομισιόν: Το Λονδίνο απέστειλε «έγγραφα με κάποιες προτάσεις» για το Brexit

19.09.2019 12:11
Κομισιόν: Το Λονδίνο απέστειλε «έγγραφα με κάποιες προτάσεις» για το Brexit - Media

 

Η Βρετανία κατέθεσε κάποιες προτάσεις γραπτώς για το πώς θέλει να τροποποιηθεί η συμφωνία του Brexit που καθυστερεί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Έχουμε λάβει έγγραφα από το Ηνωμένο Βασίλειο και σε αυτή τη βάση θα έχουμε τεχνικές συζητήσεις σήμερα και αύριο για κάποια θέματα των συνόρων, των προϊόντων μεταποίησης και των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων», δήλωσε η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτές της ευρωπαϊκής και της βρετανικής πλευράς για το Brexit, οι Μισέλ Μπαρνιέ και Στίβεν Μπάρκλεϊ, θα συζητήσουν το θέμα του Brexit αύριο στις Βρυξέλλες. «Αυτά είναι έγγραφα προς το παρόν. Έως ότου να τα δούμε με λεπτομέρεια, δεν θα τα χαρακτηρίσω κάτι άλλο πέρα από έγγραφα», δήλωσε η Αντρέεβα.

Η Βρετανία κοινοποίησε «τεχνικού χαρακτήρα non-papers που αποτυπώνουν τις ιδέες που προωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Αντρέεβα σημείωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη προθεσμία για να καταθέσει η Βρετανία επίσημες προτάσεις, αλλά τόνισε ότι κάθε ημέρα μετράει καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του Brexit της 31ης Οκτωβρίου.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε, του οποίου η χώρα ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ, προειδοποίησε σήμερα το Λονδίνο ότι έχει έως το τέλος του μήνα για να καταθέσει μια γραπτή πρόταση συμφωνίας που θα επιτρέπει την αποτροπή του λεγόμενου ‘no-deal Brexit’.

«Κατά την άποψη του πρωθυπουργού Ρίνε…το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να παρουσιάσει μια γραπτή πρόταση έως το τέλος του μήνα» Σεπτεμβρίου, ανέφερε σε e-mail προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του γραφείου του Φινλανδού πρωθυπουργού.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απέρριψε αυτό το χρονικό όριο: «Θα καταθέσουμε επίσημες γραπτές λύσεις όταν είμαστε έτοιμοι, όχι με βάση μια τεχνητή προθεσμία».

Χθες, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Άντι Ρίνε δήλωσε ότι «η όποια πρόταση» του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει «να παρουσιαστεί πολύ σύντομα, εάν είναι να συζητηθεί». «Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για ένα Brexit χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε ύστερα από συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, μερικές ημέρες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Ο χρόνος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit εξαντλείται και θα είναι πολύ αργά για τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν σε μια συμφωνία στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στα μέσα Οκτωβρίου, όπως δήλωσε σήμερα διπλωματική πηγή από τη Γαλλία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:24