search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:48
MENU CLOSE

Ιράν προς ΗΠΑ: Αν μας επιτεθείτε ετοιμαστείτε για γενικευμένο πόλεμο

19.09.2019 12:23
Ιράν προς ΗΠΑ: Αν μας επιτεθείτε ετοιμαστείτε για γενικευμένο πόλεμο - Media

 

Το αποτέλεσμα οποιουδήποτε στρατιωτικού πλήγματος από τις ΗΠΑ ή την Σαουδική Αραβία κατά του Ιράν θα είχε ως αποτέλεσμα έναν “γενικευμένο πόλεμο”, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης Τζαβάντ Ζαρίφ σε συνέντευξή του στο CNN.

“Κάνω μια πολύ σοβαρή δήλωση λέγοντας ότι εμείς δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση (…) Αλλά δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε το έδαφός μας”, συνέχισε ο Ζαρίφ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης σήμερα ότι ο ομόλογός του των ΗΠΑ, ο Μάικ Πομπέο, προσπαθεί να καθυστερήσει την έκδοση των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για την ιρανική αντιπροσωπεία που σχεδιάζει να μετάσχει στην προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο “@SecPompeo προσπαθεί να αποφύγει να τηρήσει την υποχρέωση των ΗΠΑ να εκδίδουν βίζες για τις αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ καταφεύγοντας σε αυθαίρετους χαρακτηρισμούς”, αναφέρει ο Ζαρίφ σε μήνυμά του στο Twitter, στο οποίο δεν διευκρινίζει αν η καθυστέρηση αυτή μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ τον ενέταξαν στην μαύρη λίστα τους στα τέλη του Ιουλίου.

“Να ίσως ένα μάθημα ιστορίας για τον άπειρο ομόλογό μου: ο Νέλσον Μαντέλα ήταν στη Μαύρη Λίστα των ΗΠΑ για την Τρομοκρατία ως το 2008, 15 χρόνια αφότου είχε πάρει το Νόμπελ Ειρήνης”, προσθέτει ο Ζαρίφ στο μήνυμά του στο Twitter.

Οι ΗΠΑ συζητούν αυτήν την περίοδο με την Σαουδική Αραβία και άλλους συμμάχους τους στον Κόλπο πιθανές απαντήσεις στην επίθεση του Σαββάτου σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, για την οποία κατηγορούν το Ιράν και την οποία ο Πομπέο περιέγραψε ως “πράξη πολέμου” κατά του βασιλείου.

Ο Ζαρίφ είχε νωρίτερα προειδοποιήσει με μήνυμά του στο Twitter ότι η, όπως την ονομάζει, ομάδα Β –στην οποία περιλαμβάνεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν– εξαπατούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να τον σύρουν σε έναν πόλεμο κατά του Ιράν.

Ο Τραμπ υιοθέτησε επιφυλακτικό τόνο χθες, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές επιλογές εκτός του πολέμου για να απαντήσουν στο Ιράν -το οποίο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση στη Σαουδική Αραβία- και έδωσε εντολή για την σκλήρυνση των κυρώσεων που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως “όπλο” αντέδρασε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκενέχ και σημείωσε ότι η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου θα αποκατασταθεί σύντομα.

“Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τώρα το πετρέλαιο ως όπλο, το πετρέλαιο δεν είναι όπλο”, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SHANA του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:45