search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:40
MENU CLOSE

Τα σταφύλια… της οργής: Η πορεία των τιμών σε σταφύλια και σταφίδα

19.09.2019 12:43
Τα σταφύλια... της οργής: Η πορεία των τιμών σε σταφύλια και σταφίδα - Media

 

Μόνο από τη σταφίδα υπάρχει κάποιο εισόδημα, ενώ επιτραπέζιο σταφύλι, αν δεν αλλάξουν οι τιμές και δεν πέσει το κόστος παραγωγής, «δεν αξίζει τον κόπο να παράγει ο αμπελουργός». Όσο για το οινοποιήσιμο σταφύλι, ισχύει ακριβώς το ίδιο.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, η αρχική τιμή παραγωγού θα πρέπει να αρχίζει από τα 35 λεπτά το κιλό, για να μπορεί ο παραγωγός να απολαμβάνει έστω και ένα μικρό κέρδος, ενώ από τα 35 λεπτά και κάτω δεν υπάρχει καθόλου κέρδος ή, αν υπάρχει, αυτό είναι πάρα πολύ χαμηλό.

Τα συμπεράσματα αυτά ανήκουν στον Ηρακλειώτη οικονομολόγο Γιώργο Καβρό, μέσα από μελέτη που έχει κάνει και την οποία κοινοποίησε στη “Νέα Κρήτη” για τη δημοσίευση αυτής, αναφορικά με την πορεία των τιμών σε σταφύλια και σταφίδα από το 2011 μέχρι και σήμερα!

Αναλυτικότερα, στα συμπεράσματά του ο Γιώργος Καβρός αναφέρεται αρχικά στα οινοστάφυλα ως εξής: «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι, για να υπάρχει έστω ένα μικρό κέρδος στα αμπέλια με το μέσο κόστος που αναφέρω και ισχύει για τώρα, θα πρέπει το οινοποιήσιμο σταφύλι να έχει αρχική τιμή 35 λεπτά! Από εκεί και κάτω δεν υπάρχει καθόλου κέρδος ή, αν υπάρχει, είναι πάρα πολύ χαμηλό, της τάξεως των 2 ή ίσως 3 λεπτών ανά κιλό.

Για να υπάρχει ένα φυσιολογικό κέρδος, θα πρέπει το κόστος να πέσει κάτω από 20 λεπτά ανά κιλό και να μείνει σταθερή η τιμή των 30 λεπτών ή να μείνει σταθερό το κόστος (δε γίνεται) και να πωλείται το σταφύλι με αρχική τιμή λίγο πάνω από 35 λεπτά. Διαφορετικά δεν αξίζει να παραχθεί το προϊόν»!

Για τη σταφίδα

«Για τη σταφίδα πρέπει η μέση τιμή να είναι περίπου 1,70 ευρώ ανά κιλό. Τιμές γύρω στο 1,50 ευρώ ανά κιλό, και με το κόστος που υπάρχει, θα δώσουν οριακό κέρδος περίπου 3 λεπτά ανά κιλό. Πρέπει δηλαδή η τιμή πώλησης να είναι όσο τον δυνατόν πιο κοντά στο 1,70 ευρώ ή αν γίνεται ακόμα παραπάνω ή να μειωθεί το κόστος».

Για το επιτραπέζιο σταφύλι

«Τα πράγματα είναι χειρότερα στο επιτραπέζιο σταφύλι. Λόγω πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, με μια τιμή όπως η φετινή και με το αντίστοιχο φετινό κόστος, οι παραγωγοί θα “μπουν μέσα” περίπου 7 λεπτά ανά κιλό προϊόντος. Αν υπολογίσουμε το φετινό κόστος, η τιμή έπρεπε να είναι πάνω από 70 λεπτά ανά κιλό. Αν το κόστος μειωθεί από περίπου 55 λεπτά που είναι φέτος σε 40 λεπτά για παράδειγμα (-27%), ο παραγωγός με τιμή πώλησης στα 60 λεπτά θα έχει ένα μικρό κέρδος περίπου 4 λεπτών ανά κιλό. Αν το κόστος παραμείνει στα φετινά επίπεδα και με τιμή πώλησης κάτω από 70 λεπτά μέση τιμή, δεν αξίζει τον κόπο να παράγει ο παραγωγός.

Σε όλα τα παραπάνω δεν έχω βάλει την επιδότηση (όσοι παίρνουν ακόμα), ούτε έχω υπολογίσει τυχόν παράγοντες όπως αποζημίωση ή κάποιους άλλους παράγοντες», όπως αναφέρει ο Ηρακλειώτης οικονομολόγος Γιώργος Καβρός.

Μέση τιμή-μέσο κόστος

Μέσα από στοιχεία της ΕΑΣΗ, της ΚΣΟΣ και της ιστοσελίδας Agro24, ο Ηρακλειώτης οικονομολόγος έχει πολλούς πίνακες. Μεταξύ των άλλων, υπάρχει και ο πίνακας της μέσης τιμής και του μέσου κόστους από το 2011 έως και το 2019. Πώς ερμηνεύει, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία;

«Παρατηρούμε ότι η μέση τιμή του οινοποιήσιμου σταφυλιού παραμένει σχεδόν σταθερή, ενώ η μέση τιμή του επιτραπέζιου σταφυλιού έχει μεγάλες αυξομειώσεις, αφού από 40 λεπτά το κιλό το έτος 2013 φτάνει τα 80 λεπτά το 2016 και πέφτει το 2019 στα 60 λεπτά ανά κιλό περίπου. Η τιμή της σταφίδας τα τελευταία χρόνια αρχίζει και αυξάνεται σταδιακά».

Η ΕΑΣΗ θα παραλαμβάνει έως μεθαύριο Σάββατο

Στο μεταξύ, χθες η ΕΑΣΗ ανακοίνωσε ότι θα παραλαμβάνει οινοστάφυλα στο οινοποιείο της στην Παλιανή μέχρι και μεθαύριο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Από τη Δευτέρα, το πρόγραμμα θα έχει ως εξής: Δευτέρα έως τις 7 το απόγευμα, Τρίτη έως τις 2:30 το μεσημέρι, Τετάρτη έως τις 7 το απόγευμα, Πέμπτη έως τις 2:30 το μεσημέρι και Παρασκευή έως τις 7 το απόγευμα.

Το σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου το οινοποιείο θα μείνει κλειστό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:40