search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:06
MENU CLOSE

Προτάσεις Παπαδήμου και Ταγιάνι για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

20.04.2012 08:48
Προτάσεις Παπαδήμου και Ταγιάνι για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις - Media

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από τη κρίση εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις Αντόνιο Ταγιάνι στην ημερίδα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «οι θυσίες ήταν και είναι απαραίτητες».

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από τη κρίση εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις Αντόνιο Ταγιάνι στην ημερίδα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «οι θυσίες ήταν και είναι απαραίτητες».

Ειδικότερα, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Ανάπτυξη στην Ελλάδα: Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”» επισήμανε πως «έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι θα βγει από την κρίση. Η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη και θέλουμε να μείνει στην Ευρώπη. Σε αυτήν τη φάση δεν είναι μόνη της η Ελλάδα, δεν παρεμβαίνουμε στο εσωτερικό».

Υπογράμμισε ακόμα ότι «οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την πολιτική καθοδήγηση που προτιμούν. Κυρίαρχη πάντα είναι η δημοκρατία και η ΕΕ είναι σταθερά δίπλα στην Ελλάδα για να την βοηθήσει στην πορεία της προς την έξοδο από την κρίση».

Υποστήριξε επίσης, ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας Ενωμένης Ευρώπης στα πρότυπα των ΗΠΑ, με ενιαίο νόμισμα, ενιαία πολιτική, κοινή οικονομική πολιτική και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πρότυπα της FED.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, από το βήμα της ημερίδας αναφέρθηκε στο δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει έντονα αναπτυξιακά στοιχεία που συχνά υποεκτιμώνται».

Ειδικότερα, στο επίκεντρο της ημερίδας βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης «που δεν μπορεί να έχουν άμεσα αποτελέσματα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Σημείωσε επίσης πως « κατ’επέκταση είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε πολιτικές και δράσεις άμεσου αναπτυξιακού αποτελέσματος».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ύφεση και η ανεργία υπονομεύουν την εφαρμογή του Οικονομικού Προγράμματος το οποίο έχει ως τελικό στόχο, μέσα από τη βελτίωση της παραγωγικότητας, να δημιουργήσει προϋποθέσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης. Αυτό έχουμε τονίσει επανειλημμένως και αυτό αποτελεί ευρύτερα αποδεκτό στόχο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Το Πρόγραμμα περιέχει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα διαμορφώσουν κατάλληλες συνθήκες για την ανάκαμψη και τη διατήρηση ενός βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας» σημείωσε και έφερε τέσσερα παραδείγματα για να εδραιώσει το επιχείρημα του. Ειδικότερα, ανέφερε«τη μεταρρύθμιση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης που έχει ευεργετικές συνέπειες για τη λειτουργία της οικονομίας, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που αυξάνει το δυνητικό προϊόν και δημιουργεί θέσεις εργασίας, τη  φορολογική μεταρρύθμιση και τις πολιτικές βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα συμβάλουν καθοριστικά στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και ο πρόσφατος Αναπτυξιακός Νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή και θα έχει θετικές συνέπειες ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βεβαίως ο νόμος αναφέρεται γενικά στις επιχειρήσεις».

Επιπλέον, υποστήριξε πως «οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να έχουν άμεση απόδοση. Δεν αναμένεται να επηρεάσουν θετικά με άμεσο τρόπο την οικονομική δραστηριότητα, αλλά με κάποια χρονική υστέρηση. Και δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρις ότου οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις να αντιστραφούν. Για το λόγο αυτόν είναι αναγκαίο, παράλληλα με την εφαρμογή του Οικονομικού Προγράμματος, να υιοθετήσουμε πολιτικές και δράσεις άμεσου αναπτυξιακού αποτελέσματος. Ορισμένες ήδη έχουν δρομολογηθεί, πρέπει όμως να προστεθούν και άλλες, που θα ενεργήσουν συμπληρωματικά και θα στηρίξουν την ανάκαμψη. Προς την κατεύθυνση αυτήν έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται σταδιακά από τον Φεβρουάριο πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και με τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και με νέα, όπως το Ταμείο Εγγυοδοσίας».

Αναφορικά με τη κυβέρνηση σημείωσε ότι «καταβάλλει συστηματική προσπάθεια ώστε όλα τα παραπάνω να λειτουργήσουν αποτελεσματικά προκειμένου οι χρηματοδοτικοί πόροι όντως να φτάσουν στην πραγματική οικονομία. Και είναι ιδιαίτερης σημασίας ορισμένες πρόσφατες αποφάσεις, όπως η δυνατότητα χρηματοδότησης με πόρους κοινοτικών προγραμμάτων των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων και όχι μόνο των επενδυτικών τους κεφαλαίων».

Έκανε λόγο και τις τράπεζες, διαμηνύοντας ότι «καθοριστική προϋπόθεση στην προσπάθεια χρηματοδότησης της ανάπτυξης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Είναι γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα κατά τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως συνέπεια της κρίσης. Η κρίση οδήγησε στον αποκλεισμό των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων από τις αγορές και στην εκροή καταθέσεων».

Σχετικά με την απομείωση του δημόσιου χρέους διευκρίνισε πως «λόγω της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων στα πλαίσια του PSI είχε σημαντικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα και την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, οδηγώντας στη συρρίκνωση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Αυτοί οι παράγοντες έχουν επιτείνει την επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, η οποία βέβαια τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται επίσης, σε σημαντικό βαθμό, στη μείωση της ζήτησης για πιστώσεις λόγω της ύφεσης. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει δρομολογηθεί προκειμένου ακριβώς να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της απομείωσης του δημόσιου χρέους, καθώς επίσης και οι εκτιμώμενες ζημιές των τραπεζών από δυνητικές επισφάλειες από τα δάνειά τους στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Στο συνέδριο που διοργανώνει από κοινού το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού και η Κομισιόν, παρευρίσκεται και ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων Αντόνιο Ταγιάνι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:06