search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:32
MENU CLOSE

Συνάντηση Τσίπρα – Πάπα το Σάββατο στη Ρώμη – Επαφές με θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες

20.09.2019 09:22
Συνάντηση Τσίπρα - Πάπα το Σάββατο στη Ρώμη - Επαφές με θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες - Media

 

Συναντήσεις με θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στη Ρώμη, ενώ αύριο Σάββατο θα έχει συνάντηση και με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής Ρομπέρτο Φίκο, τον Υπουργό Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Έντζο Αμεντόλα, τον πρώην Πρωθυπουργό και νέο Ευρωπαίο Επίτροπο, Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να τεθούν η πορεία της ελληνικής, ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, το Brexit και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στο φεστιβάλ του, Articolo Uno, σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, το φεστιβάλ διεξάγεται σε μία θετική συγκυρία για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ιταλίας, δεδομένου ότι από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει αποχωρήσει η Λέγκα, του Σαλβίνι, και πλέον, στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα και ο πολιτικός συνασπισμός Ελεύθεροι και Ίσοι (που απαρτίζεται από τους σχηματισμούς Articolo Uno και Sinistra Italiana). Στις τετραήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ αναμένεται να συμμετάσχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει παρέμβαση σήμερα το βράδυ, σε συνεδρία με τίτλο «Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη», όπου αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου προοδευτικού ευρωπαϊκού μετώπου για μια ΕΕ που θα δίνει λύσεις στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη: τις κοινωνικές ανισότητες, το έλλειμμα δημοκρατίας, την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, αλλά και την κλιματική κρίση.

Θα μεταφέρει την εμπειρία από την Κυβέρνηση στην Ελλάδα και αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στις δυνάμεις της παραδοσιακής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας στην Ευρώπη.

 

Ο Πάπας και το Νόμπελ Ειρήνης

Όσον αφορά την αυριανή συνάντηση, είναι η τέταρτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, την τελευταία πενταετία. Για πρώτη φορά είχαν συναντηθεί στο Βατικανό το 2014, όταν ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επόμενη συνάντηση τους ήταν το 2016, όταν ο Ποντίφικας είχε έρθει στην Ελλάδα και μετέβη στη Μυτιλήνη μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας στο προσφυγικό.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ήταν το 2017 όταν ο Πάπας είχε σύντομες συνομιλίες στο Βατικανό με όλους τους ηγέτες των χωρών – μελών της ΕΕ, με την ευκαιρία την παρουσίας τους στην «αιώνια πόλη» για τα 60 χρόνια από τη Διακήρυξη της Ρώμης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εκφραστεί με θερμά λόγια για το πρώην πρωθυπουργό με αφορμή το ενδεχόμενο να του απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει την περασμένη άνοιξη σε συνομιλία του με δημοσιογράφους που καταγράφηκε σε βίντεο: «Μίλησα κάποτε σ’ έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο τον οποίο σέβομαι και θα πω το όνομά του: Αλέξης Τσίπρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:19