09/12/2019 05:32:57

Θεολόγοι για την απόφαση του ΣτΕ: Να μην αδικούνται τα ορθόδοξα παιδιά (Audio)

Θεολόγοι για την απόφαση του ΣτΕ: Να μην αδικούνται τα ορθόδοξα παιδιά (Audio) - Media

 

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, υπάρχει και ένας κλάδος που είναι άκρως ικανοποιημένος, καθώς θεωρούσε ότι τα σχέδια Φίλη και Γαβρόγλου προκαλούσαν σύγχιση.

 Πρόκειται για τους θεολόγους, ο πρόεδρος της Ένωσης των οποίων, μίλησε στον Real FM και δεν έκρυψε την αντίθεσή του με τα όσα προωθούσαν οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, ο Ηρακλής Ρεράκης σημείωσε ότι «το ΣτΕ είδε μία απόφαση του υπουργείου Παιδείας πανομοιότυπη με του κ. Φίλη που είχε κρίνει. Αυτό σημαίνει ότι ακυρώνονται τα προγράμματα Φίλη - Γαβρόγλου και ή θα επιστρέψουμε στα προηγούμενα προγράμματα ή θα κάνουμε καινούρια που θα λαμβάνουν υπ' όψιν τους τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων υποστήριξε ότι «είναι δυνατόν να αδικούνται τα ορθόδοξα παιδιά, που είναι μεγάλη πλειονότητα των μαθητών και να μην μπορούν να διδάσκονται την πίστη των γονέων τους; Ο κ. Φίλης τους έδωσε πολλές θρησκείες μαζί και τα παιδιά έπαθαν σύγχυση και συγκριτισμό. Αυτό είναι ένα απαράδεκτο πρόγραμμα. Αφού κάνουν τα παιδιά τη δική τους πίστη, να μαθαίνουν ξεχωριστά τις άλλες θρησκείες όπως γινόταν παλαιότερα».

Τέλος σημείωσε για την απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως να μην αναγράφεται στους τίτλους σπουδών το θρήσκευμα και η ιθαγένεια, ότι «θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες. Στους μουσουλμάνους της Θράκης, αν δεν αναγράφεται το θρήσκευμα, πώς θα ξέρουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί ότι το παιδί αυτό που τελειώνει το λύκειο έχει δικαίωμα να μπει στο πανεπιστήμιο με λιγότερα μόρια, από το όνομά του; Ο Εβραίος μαθητής θα δεχθεί να μην γράφει το θρήσκευμά του; Θα δούμε τι περιεχόμενο θα έχει αυτό που έκανε η κ. Κεραμέως. Είναι θέμα ταυτότητας. Αφού είμαι ορθόδοξος γιατί να μην αναγράφεται και στο απολυτήριο;», εκφράζοντας φόβους πως «χάνουμε την ταυτότητα μας και μας πάει σε μία ομογενοποίηση».

 

Yπ. Παιδείας: Μελετάμε την απόφαση

Σε μελέτη των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε επανεξέταση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου, που αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, θα προβεί το υπουργείο Παιδείας.
 
Αυτό ανέφερε το υπουργείο, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων, σήμερα, του ΣτΕ, η Ολομέλεια του οποίου έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αποφάσεις του τέως υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, με τις οποίες καθορίσθηκαν τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών στο δημοτικού, το γυμνάσιο και το λύκειο.
 
Από πλευράς υπουργείου, επισημαίνεται ότι για τις όποιες ενέργειες γίνουν για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών, γνώμονας θα είναι η διασφάλιση της συμβατότητας των σχετικών ρυθμίσεων με τις συνταγματικές επιταγές.
 
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής: «Το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα μελετήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου ακολούθως να επανεξετάσει εξ' αρχής το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο, προβαίνοντας στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών και για την τροποποίηση της δήλωσης απαλλαγής από αυτό. Γνώμονάς μας, να διασφαλιστεί η συμβατότητα των σχετικών ρυθμίσεων με τις συνταγματικές επιταγές».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.