search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:14
MENU CLOSE

Γιατί οι ΗΠΑ τρέμουν μετά την προμήθεια των S-400 από την Τουρκία

20.09.2019 15:08
Γιατί οι ΗΠΑ τρέμουν μετά την προμήθεια των S-400 από την Τουρκία - Media
 
Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους πως η Τουρκία δεν γίνεται να έχει και τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 και τα αμερικανικά μαχητικά F-35, καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε απειλητικά την δύναμη της. Παρόλα αυτά, ρωσικές πηγές, αναφέρουν πως υπάρχει και άλλος λόγος.
 
Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει λόγους να ανησυχεί για το γεγονός ότι η Τουρκία εξοπλίζεται με ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
 
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι ανησυχίες των ΗΠΑ ότι τα συστήματα αεράμυνας S-400 που προμηθεύεται η Τουρκία ενδεχομένως μπορούν να αποκαλύψουν μυστικά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 δεν είναι εντελώς αβάσιμες.
 
Απαντώντας επίσης σε πρόσφατους ισχυρισμούς Αμερικανού στρατηγού ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διεισδύσουν στη ρωσική αεράμυνα στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, το υπουργείο σημείωσε περαιτέρω ότι τα F-35 είναι «αόρατα» μόνο στους ξένους αγοραστές τους και τους φορολογούμενους των ΗΠΑ.
 
Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, στρατηγός Τζέφρι Λι Χάριγκιαν είπε ότι υπάρχει σχέδιο για το ρωσικό αεροπορικό αμυντικό σύστημα στο Καλίνινγκραντ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι η Μόσχα βλέπει αυτές τις «ανεύθυνες» δηλώσεις ως «απειλή».
 
Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως ταχθεί εναντίον της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος από την Τουρκία, ισχυριζόμενες ότι οι S-400 είναι μη συμβατοί με τα επίπεδα ασφαλείας του ΝΑΤΟ.
 
Μάλιστα, η Ουάσιγκτον έχει προβεί στην αναστολή της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ έχει προειδοποιήσει με οριστική αποπομπή της Άγκυρας έως τον Μάρτιο του 2020.
 
Σε κάθε περίπτωση, η προμήθεια των τμημάτων των S-400 έχει ήδη ξεκινήσει. Παράλληλα, στα τέλη Αυγούστου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για την πιθανή αγορά των ρωσικών αεροσκαφών Su-57.
 
Το ενδεχόμενο να αγοράσει η Άγκυρα κι άλλα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 είχε αφήσει ανοιχτό στις αρχές Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Πηγή: onalert.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:10