21/01/2020 07:02:16
21.9.2019 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2091 στις 19-9-2019

14 στιγμές μιας παράξενης ζωής…

14 στιγμές μιας παράξενης ζωής… - Media

 

Μια ξεχωριστή βραδιά ζήσαμε το Σάββατο, προτελευταία μέρα του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, όπου στον χώρο «Γιώργος Σεφέρης» έγινε η παρουσίαση από τις εκδόσεις Όταν του βιβλίου με τα καινούργια θεατρικά έργα του ποιητή, κριτικού και συγγραφέα Κωνσταντίνου Μπούρα. Τίτλος «Η ΔεκατετρΑΛΟΓΙΑ τής ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ» και ομιλητές ο δρ Λέανδρος Πολενάκης, η δρ Ανθούλα Δανιήλ και ο συγγραφέας.

Μας λέει ο συγγραφέας: «Πέντε θεατρικά έργα, δύο μονόπρακτα και τρία πολύπρακτα, κι από πάνω καπάκι τέσσερις δραματικοί μονόλογοι κι ένας δραματικός διάλογος, άσε που συμπληρώθηκε εσχάτως κι από ένα υβριδικό μετα-μεταμοντέρνο ‘‘μυθιστόρημα’’, καθώς και μία νουβέλα, συν το ‘‘σενάριο’’ για ένα βιωματικό εργαστήριο, συν ένα ταχύδραμα επιπλέον… κι όλ’ αυτά γραμμένα ειδικά για να δουλέψουμε μέσα μας το θέμα της αφέσεως, της συγγνώμης αλλά και της ευγνωμοσύνης για τις κακουχίες της ζωής, που μας έσπρωξαν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Το θέμα δεν είναι πώς πέφτεις, αλλά πώς ξανασηκώνεσαι! Μπορείς να μετατρέψεις τη χολή και το ξίδι που σε ποτίσανε σε οίστρο δημιουργικό; Μπορείς να μην κακιώσεις με τους διώκτες σου; Μπορείς να ευεργετήσεις του συκοφάντες σου; Μπορείς να λυπηθείς τους βιαστές σου και να τους ελεήσεις με λίγη στοργή, αποφεύγοντας, εννοείται, τις κακοτοπιές, προστατεύοντας κι αγαπώντας τον εαυτό σου όσο καλύτερα μπορείς; Αυτή είναι κι η ‘‘εναλλακτική’’ στάση ζωής που έχει τόση ανάγκη ο πλανήτης μας τώρα, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που απολαμβάνουμε, στο μεταίχμιο μιας εποχής που θα σηματοδοτήσει τη γέννηση ενός καινούργιου αιώνα. Η Αναγέννηση έρχεται πάντα μετά τον Μεσαίωνα. Κι η μετα-τεχνολογική μας σκλαβιά είναι ελπιδοφόρα, γιατί η απρόσκοπτη διάχυση της Πληροφορίας μπορεί να ενισχύσει τη Γνώση, γι’ αυτούς βεβαίως που την επιζητούν και τη δέχονται σαν συνοδοιπόρο, σύμμαχο και ουραγό τους».

Τα έργα: «Χαμένοι κερδισμένοι», «Ο καφές της παρηγοριάς», «Η Αντιγόνη… παραμύυυθιιι!!!», «Το άγαλμα του Ευρυπίδη ζωντάνεψε και συν-ομιλεί…», «Διαστάσεις», «Ευγένιος Κρυστάλλου», «Αγγελική συγγνώμη για το Μάτι», «Σαπφώ», «Αλκαίος», «Η αληθινή απολογία… του Πλάτωνα», «Το σωματίδιο του Θεού είναι η συν-χώρεση», «Το χρυσό σπίτι στα όρη στ’ άγρια βουνά», «Διαχείριση κρίσεων», «Νοκ-άουτ σε τρεις γύρους».

Καλοτάξιδο το βιβλίο, Κωνσταντίνε, και περιμένουμε μ’ ανυπομονησία τις παραστάσεις…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.