search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:58
MENU CLOSE

Διπλός ισχυρός σεισμός στην Αλβανία – Τραυματίες, σοβαρές ζημιές και ανησυχία (Photos)

21.09.2019 14:21
Διπλός ισχυρός σεισμός στην Αλβανία -  Τραυματίες, σοβαρές ζημιές και ανησυχία (Photos) - Media

 

Περισσότεροι από 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που «ταρακούνησαν», το απόγευμα του Σαββάτου, την Αλβανία. 

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης που κάνουν λόγο για σοβαρές ζημιές σε κτίρια και πολυκατοικίες. 

Μόνο στην κοινότητα Χελμές, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα Τίρανα, κατέρρευσαν 10 κτίρια.

Ρωγμές προκλήθηκαν στο λιμάνι του Δυρραχίου, ενώ πολλές συνοικίες των Τιράνων βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Εκτός από την ηλεκτροδότηση διακόπηκαν και οι τηλεπικοινωνίες. 

«Ήταν πολύ τρομακτικό! Όχι μόνο η γη έτρεμε, αλλά οι τοίχοι ακούγονταν σαν να «σπάνε» και κομμάτια τους έπεφταν στο πάτωμα. Άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Είμαστε ακόμη έξω. Είναι η πρώτη φορά που τρόμαξα τόσο πολύ στην ζωή μου από έναν σεισμό» έγραψε σοκαρισμένος ένας από τους ανθρώπους που είδε τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια του στο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

«Μείνετε έξω»

Υπουργείο Εσωτερικών και δήμοι δίνουν οδηγίες στους κατοίκους να μείνουν έξω από τα σπίτια. 

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία καθ’ οδόν για την σύνοδο του ΟΗΕ, αναμένεται να επιστρέψει στην Αλβανία, σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο που χαρακτηρίζει τις δονήσεις ως τις «ισχυρότερες των τελευταίων 20 με 30 χρόνων». 

Οι σεισμοί 

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (για 5,8 Ρίχτερ έκανε λόγο η πρώτη εκτίμηση) σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αλβανία, τέσσερα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα. 

Ο σεισμός, που έγινε αισθητός και στην Ελλάδα, είχε εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

Έντεκα λεπτά αργότερα ακολούθησε και δεύτερος σεισμός, επίσης ισχυρός, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ανδρέας Ρίζος «η Πυροσβεστική προβαίνει σε ελέγχους στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας και στο βόρειο συγκρότημα του νησιού».

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, με μία ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter, στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας που δοκιμάζονται από τον σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει εκφράσει την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συνδράμει τις αλβανικές αρχές στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:55