search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:31
MENU CLOSE

Σκληρή κόντρα Τραμπ – Μπάιντεν για ένα… τηλεφώνημα

22.09.2019 06:15
Σκληρή κόντρα Τραμπ - Μπάιντεν για ένα… τηλεφώνημα - Media

 

Οι δύο πιθανοί αντίπαλοι για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν αντάλλαξαν εκ νέου πυρά χθες Σάββατο για την υπόθεση εις βάρος του Αμερικανού προέδρου που ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελία μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι στο επίκεντρο νέου σκανδάλου, με τα αμερικανικά μέσα να τον κατηγορούν ότι άσκησε πιέσεις στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα για τον γιο του Τζο Μπάιντεν, του κυριότερου πολιτικού του αντιπάλου.

Αυτό το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών –το οποίο φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου– φαίνεται ότι είναι στο επίκεντρο της καταγγελίας που έκανε ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος τον Αύγουστο. Δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν το περιεχόμενο αυτής της καταγγελίας.

«Θα πρέπει να ρωτήσετε: για ποιο λόγο έχει τηλεφωνική επικοινωνία με έναν ξένο ηγέτη, προσπαθεί να εκφοβίσει έναν ξένο ηγέτη; Όλα αυτά μοιάζουν με τεράστια κατάχρηση εξουσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν από το Ντε Μόιν της Άιοβα που πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία.

«Με αυτό ξεπέρασε τα όρια», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει απαιτήσει να δοθεί στη δημοσιότητα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας «ώστε ο αμερικανός λαός να μπορέσει να κρίνει μόνος του».

Από την πλευρά του ο Τραμπ κατηγόρησε με μια σειρά αναρτήσεών του στο Twitter τον αντίπαλό του ότι ενήργησε με ανάρμοστο τρόπο όταν ήταν αντιπρόεδρος επειδή ζήτησε να αποπεμφθεί ο Ουκρανός εισαγγελέας «που ερευνούσε τις δραστηριότητες του γιου του».

Ο Χάντερ Μπάιντεν, ο δεύτερος γιος του πρώην αντιπροέδρου και γερουσιαστή, εργάστηκε για μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου από το 2014.

Αν και η υπόθεση αυτή έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο εκκλήσεις για την έναρξη διαδικασίας καθαίρεσης του Τραμπ, παράλληλα προκαλεί ερωτήματα για το αν απειλεί να βλάψει την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν. Η αντίδραση του υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών χθες ήταν να απορρίψει οποιαδήποτε εξίσωση της δικής του ενέργειας με αυτής του Αμερικανού προέδρου.

«Δεν μίλησα ποτέ με τον γιο μου για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στο εξωτερικό», διαβεβαίωσε ωστόσο ο Μπάιντεν. «Θα πρέπει να ερευνήσετε τον Τραμπ. Όλος ο κόσμος ερεύνησε την υπόθεση και όλοι κατέληξαν ότι δεν υπάρχει κάτι σε αυτή την ιστορία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανήρτησε το Σάββατο στο Twitter ένα μονταρισμένο βίντεο με ρεπορτάζ από την υπόθεση αυτή, την οποία είχαν καλύψει τα μέσα ενημέρωσης το 2015. Σε αυτό εμφανίζεται ο Μπάιντεν να επιβεβαιώνει ότι παρενέβη για να ζητήσει την αποπομπή του εισαγγελέα αυτού, όμως διαβεβαίωνε ότι αυτό δεν έχει σχέση με τον γιο του.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης και τους Δημοκρατικούς ότι αποφεύγουν να μιλήσουν για την υπόθεση και ότι κατασκεύασαν ένα ακόμη σκάνδαλο για να τον πλήξουν.

«Τώρα που οι Δημοκρατικοί και τα Ψευδή Μέσα απέτυχαν με όλα τα άλλα σχέδιά τους για Κυνήγι Μαγισσών, προσπαθούν να ξεκινήσουν ένα εξίσου γελοίο με τα προηγούμενα, ας το αποκαλέσουμε το Ουκρανικό Κυνήγι Μαγισσών», κατήγγειλε με ανάρτησή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε μάλιστα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να ερευνηθεί για την υπόθεση θα αποτύχει, ενώ τη συνέκρινε με την έρευνα του Ρόμπερτ Μάλες για τις σχέσεις του με τη Ρωσία κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στο μεταξύ, αν και απέφυγαν να αναφερθούν στο όνομα του Μπάιντεν, άλλοι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την υπόθεση.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν, η οποία σπάνια αναφέρεται στον Τραμπ στις προεκλογικές της ομιλίες, ξεκίνησε τον λόγο της χθες το απόγευμα σε συγκέντρωση επίσης στο Ντε Μόιν επικρίνοντας τόσο τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

«Ζήτησε από άλλη μία ξένη κυβέρνηση να επιτεθεί στο εκλογικό μας σύστημα», κατήγγειλε ενώπιον ενός ενθουσιώδους πλήθους 1.200 ατόμων. «Έχει έρθει η ώρα να καταγγείλουμε την παράνομη συμπεριφορά του και να ξεκινήσουμε αμέσως τις διαδικασίες για την καθαίρεσή του».

Μάλιστα στο Twitter η Ουόρεν κατηγόρησε το Κογκρέσο ότι, εφόσον δεν κινεί διαδικασία καθαίρεσης, έχει γίνει πλέον «συνεργός του Τραμπ στην πιο πρόσφατη απόπειρά του να ζητήσει την παρέμβαση ξένων προκειμένου να τον βοηθήσουν στις αμερικανικές εκλογές».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:31