search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:45
MENU CLOSE

Σκανδαλίδης: Ακραία συντηρητικός ο τρόπος άσκησης εξουσίας από την κυβέρνηση

23.09.2019 10:02
Σκανδαλίδης: Ακραία συντηρητικός ο τρόπος άσκησης εξουσίας από την κυβέρνηση - Media

 

«Ακραίο συντηρητισμό» καταλόγισε στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την άσκηση της εξουσίας ο βουλευτής Α’ Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Σε ό,τι αφορά στην άσκηση της εξουσίας, από την πρώτη στιγμή διακρίνω έναν ακραίο συντηρητισμό. Για παράδειγμα, ο υπερσυγκεντρωτικός χαρακτήρας που δίνει στο κράτος, o υπερσυγκεντρωτικός χαρακτήρας που δίνει στο γραφείο του πρωθυπουργού, μετατρέποντάς το ουσιαστικά σε έναν “Λευκό Οίκο” με εκατοντάδες υπαλλήλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.

«Περισσότερο τον ενδιαφέρει, κατά τη γνώμη μου, να χτίσει ένα δικό του κράτος και σε σχέση με την παράταξή του και ευρύτερα, παρά να το αποκεντρώσει και να λειτουργήσει σαν ένας επιτελικός μηχανισμός», σημείωσε, χαρακτήρισε «μπάλωμα της στιγμής» τις παρεμβάσεις που έγιναν στην αυτοδιοίκηση και τόνισε πως με το νομοσχέδιο που κατατίθεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, η κυβέρνηση «διαλύει τελείως τις εργασιακές σχέσεις».

Όσον αφορά τα οικονομικά, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι «αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι παρά να υλοποιεί τις προεκλογικές εξαγγελίες, να δείξει ότι είναι μία αξιόπιστη κυβέρνηση και ότι ανταποκρίνεται σε αυτά που έχει πει κατά καιρούς», ενώ αμφισβήτησε «τη δυνατότητα να καταστούν οι παροχές μόνιμες, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η σύνδεσή τους με τα ευρύτερα αναπτυξιακά και οικονομικά θέματα, με την πορεία της οικονομίας».

Για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε πως «αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένας τύπος συμπαιγνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε: «Εμείς, ό,τι διαδικασία φέρει η κυβέρνηση θα την ψηφίσουμε, διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε, γιατί πρέπει να προχωρήσει η προανακριτική επιτροπή. Αλλά έχω την εντύπωση -κι αυτό θα φανεί στις διαδικασίες της προανακριτικής επιτροπής- ότι περισσότερο πάνε για κουκούλωμα και λιγότερο για ουσιαστική απονομή της δικαιοσύνης».

Για την κατάσταση στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, σχολίασε: «Η ουσία μίας παράταξης που ανασυγκροτείται και που θα κάνει το επόμενο βήμα πηγάζει και από το ότι στο εσωτερικό της μπορεί να υπάρξει ένας γόνιμος προβληματισμός, που θα εκφραστεί και θα δομηθεί ως συνολική πολιτική στην επικείμενη συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, που θα γίνει τον Νοέμβριο. Θεωρώ πως είναι μία θετική διαδικασία αυτή και μπορεί να αποβεί […] θετική».

Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, «υπάρχει μία βάση πολύ ισχυρή, που είναι μόνη της στον ενδιάμεσο χώρο και είναι μία στιγμή που το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να γίνει ο φορέας μίας καινούργιας προοδευτικής πρότασης. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, καθιστά μονόδρομο τη συνέχιση αυτής της πορείας».

Ερωτηθείς εάν η Φώφη Γεννηματά έχει «ψήφο εμπιστοσύνης» από το εσωτερικό τού κόμματος, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ απάντησε: «Αυτά κρίνονται μέσα στις εσωτερικές διαδικασίες. Εγώ πιστεύω πως την έχει. Τώρα, πάνω στον προβληματισμό που έχουμε μετά τις εκλογές όλα θα ακούγονται. Έχουμε ζήσει κι άλλες φορές τέτοιες περιόδους. Η ουσία είναι ότι όλα αυτά βρίσκουν λύση μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες».

Επίσης, σε ερώτηση για τον «θόρυβο» που προκλήθηκε με την αφίσα του ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής ανέφερε: «Η αφίσα μου άρεσε. Πάντα μου άρεσαν οι επαναστατικές αφίσες. Παλιά, η ΠΑΣΠ έβγαζε τέτοιες αφίσες. Εμένα δεν με πείραξε ούτε η αφίσα που μπορεί να την κάνει κάποιος και να βγει άλλος και να πει ότι είναι λάθος κι όλα αυτά. Με πείραξε ότι δεχθήκαμε μία φοβερή επίθεση για μία στιγμιαία κίνηση με τον υπότιτλο ότι τους ενοχλούσε “οι αγώνες μέσα κι έξω από τη Βουλή”. Εγώ δεν καταλαβαίνω μία προοδευτική παράταξη πώς μπορεί να αρνηθεί τους αγώνες έξω από τη Βουλή. Δεν σημαίνει ότι είμαστε με τους αγανακτισμένους ούτε με τις μολότοφ ούτε με τους τρομοκράτες ούτε με κανέναν. Είμαστε με τους δημοκρατικούς πολίτες που πιστεύουμε ότι από τα κάτω η κοινωνία πρέπει να διεκδικεί και να επιβάλει τη δικαιοσύνη. Διαφορετικά δεν γίνεται».

Τέλος, σχετικά με τις πιέσεις στο προσφυγικό, ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε: «Όλοι το φοβόμασταν και όλοι το ξέρουμε ότι έχει τη δυνατότητα (σ.σ. ο Ερντογάν) αυτήν τη στιγμή να παίξει αυτό το παιχνίδι, το οποίο είναι πάρα πολύ σκληρό, είναι απάνθρωπο σε έναν μεγάλο βαθμό, και παράλληλα προκαλεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη χώρα μας. Εμείς δεν έχουμε άλλον δρόμο παρά όλοι μαζί να πάμε στην Ευρώπη, να ζητήσουμε αυτά που πρέπει να ζητήσουμε και επιπλέον να ξαναδούμε τις συμφωνίες με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει άμεση και πρακτική απάντηση στο πρόβλημα αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:44