search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:13
MENU CLOSE

Πότε πληρώνονται οι νέες αυξημένες συντάξεις χηρείας – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

23.09.2019 13:36
Πότε πληρώνονται οι νέες αυξημένες συντάξεις χηρείας - Τι θα γίνει με τα αναδρομικά - Media

Μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου (ανάλογα με το Ταμείο) θα πληρωθούν τα νέα αυξημένα ποσά σε 65.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας, ενώ ένα μήνα αργότερα θα πληρωθούν τα αναδρομικά 4,5 μηνών (από τις 17 Μαΐου 2019 έως και τον Σεπτέμβριο).

H καθυστέρηση στην καταβολή των αναπροσαρμοσμένων συντάξεων οφειλόταν στη χρονοβόρα διαδικασία προσαρμογής του λογισμικού του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα από τον περασμένο Μάιο που ψηφίστηκαν οι ευεργετικές διατάξεις για την αύξηση των συντάξεων χηρείας, να μεσολαβήσει ένα τετράμηνο χωρίς να δοθούν τα ποσά.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, είχε δώσει εντολή από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του για την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Σε συνεργασία με το νέο διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη, είχαν εντοπίσει ότι το πρόβλημα ήταν στα συστήματα μηχανοργάνωσης του Ταμείου και φρόντισαν μέσα στο καλοκαίρι για την επίλυσή του, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης των αυξήσεων στους δικαιούχους.
«Δεν υπήρχε πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για ποσά που έπρεπε να καταβληθούν, έγινε αυτή η τροποποίηση και θα πληρωθούν οι αυξημένες συντάξεις. Τα αναδρομικά ήδη υπολογίστηκαν και θα καταβληθούν τον επόμενο μήνα με τις συντάξεις Νοεμβρίου», τόνισε χθες ο αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση υφυπουργός Νότης Μηταράκης.

Οι αυξήσεις οι οποίες φτάνουν ακόμη και το 40%, αφορούν όλες τις συντάξεις χηρείας που εκδόθηκαν με το σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, για θανάτους από 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Υπενθυμίζεται πως με τις διατάξεις του περασμένου Μαΐου καταργήθηκε το όριο ηλικίας των 55 ετών που είχε θέσει ο νόµος Κατρούγκαλου και από 17.5.2019 ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαµβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Ταυτόχρονα επανακαθορίστηκε το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών σύζυγος σε 70% (αντί 50% που ίσχυε με το ν. Κατρούγκαλου).

Επίσης καταργήθηκε το «ψαλίδι» του επανυπολογισμού, αφού πλέον το νέο ποσοστό (70%) υπολογίζεται στο ποσό της παλιάς σύνταξης πριν τον επανυπολογισμό, εφόσον η σύνταξη προκύπτει μικρότερη από τον επανυπολογισμό.

Υπενθυμίζεται πως οι (αυξημένες) συντάξεις Οκτωβρίου καταβάλλονται για τους συνταξιούχους των πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου και για το ΙΚΑ, το Δημόσιο και το ΝΑΤ στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή.

Πηγή: insider.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59