search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:59
MENU CLOSE

Τα μεγάλα «κανόνια» α λα Thomas Cook στην ελληνική αγορά από το 2018

23.09.2019 15:21
Τα μεγάλα «κανόνια» α λα Thomas Cook στην ελληνική αγορά από το 2018 - Media

 

Το κανόνι της Thomas Cook ήχησε εκκωφαντικά στην παγκόσμια αλλά και την ελληνική τουριστική αγορά καθώς χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων κλπ έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με τον παγκόσμιο ταξιδιωτικό κολοσσό. Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που μιλούν για μαύρη τρύπα που μπορεί να φτάσει εύκολα και τα 500 εκατ. ευρώ.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική αγορά πλήττεται από «λουκέτο» μεγάλου ταξιδιωτικού online πρακτορείου.

Δεν έχουν περάσει ούτε 15 μήνες από την κατάρρευση του μεγαλύτερου εγχώριου ομίλου στις ταξιδιωτικές κρατήσεις, Tripsta, που είχε υπό τον έλεγχο του τις δημοφιλείς ιστοσελίδες Airtickets και Travelplanet24.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο «έσκασε» και το γνωστό ταξιδιωτικό πρακτορείο Odessey travel αφήνοντας πολλούς πελάτες και προμηθευτές στον αέρα.

Αναλυτικά οι περιπτώσεις των μεγάλων πτωχεύσεων του κλάδου τουριστικών πρακτορείων στην ελληνική αγορά

Το κανόνι της Tripsta

Ένα τεράστιο κανόνι έσκασε τον Ιούνιο του 2018 στην ελληνική αεροπορική αγορά, μετά την κατάρρευση της εταιρείας Tripsta, η οποία είχε υπό τον έλεγχο της τα ηλεκτρονικά ταξιδιωτικά πρακτορεία (Online Travel Agents) Airtickets και Travelplanet24.

Η κατάρρευση της εταιρείας, προκλήθηκε σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στην αδυναμία της να εξυπηρετήσει οφειλή ύψους 70 εκατ. ευρώ. Το ποσό αφορούσε οφειλή της εταιρείας προς τις αεροπορικές εταιρείες για εισιτήρια που είχε εκδώσει.

Η υπόθεση δεν ήχησε ως κεραυνός εν αιθρία στην εγχώρια ταξιδιωτική και αεροπορική αγορά καθώς αποτελούσαν κοινό μυστικό τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία τους τελευταίους 6-7 μήνες πριν την πτώχευση.

Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες μεταξύ των οποίων και η Αegean στην ελληνική αγορά, φέρονται να είχαν εντοπίσει καθυστερημένα το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η εταιρεία (σ.σ. η ελληνική εταιρεία γνωστοποίησε ότι η έκθεσή της είναι μόλις 400.000 ευρώ). Αυτός ήταν ο λόγος, σύμφωνα με πηγές της εγχώριας ταξιδιωτικής αγοράς, που, το τελευταίο διάστημα, της επέτρεπαν να εκδίδει δικά τους εισιτήρια μόνο με μετρητά. Στο μεταξύ, ωστόσο, η οφειλή της εταιρείας προς τις αεροπορικές εταιρείες είχε φθάσει τα 70 εκατ. ευρώ, για τα οποία συμφωνήθηκε η αποπληρωμή τους σε δόσεις.

Εκτός από την οφειλή των 70 εκατ. ευρώ προς τις αεροπορικές εταιρείες μέσω του ελληνικού γραφείου BSP της IATA (αεροπορικά εισιτήρια που εκδίδονται στην Ελλάδα ανεξάρτητα αν αφορούν Έλληνες ή ξένους πελάτες), αδιευκρίνιστο παραμένει το συνολικό άνοιγμα της εταιρείας, καθώς διατηρούσε υποκατάστημα και στη Γερμανία.

Πληροφορίες πάντως, έκαναν λόγο για επιπλέον άνοιγμα ύψους 30-35 εκατ. ευρώ στην αγορά της Γερμανίας, από εισιτήρια που είχαν εκδοθεί μέσω του παραρτήματος που διατηρεί η Tripsta στη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η οφειλή της εταιρείας μόνο προς τη γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa φέρεται να ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

Η περίπτωση Odessey travel

Το μεγάλο ταξιδιωτικό γραφείο της Αθήνας βάρεσε κανόνι, με εκατοντάδες θύματα τον Οκτώβριο του 2018 .

Εκατοντάδες Έλληνες και αλλοδαποί που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και έμειναν στα αεροδρόμια με το εισιτήριο στο χέρι. Το εισιτήριο που κρατούσαν, είχε ακυρωθεί από το ταξιδιωτικό γραφείο και τους είχε φάει τα λεφτά.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έμειναν με τις οικογένειές τους μπροστά στα γκισέ των εταιρειών με το στόμα ανοιχτό και σε απόγνωση, γιατί είχαν ξοδέψει όλα τους τα χρήματα στο ταξίδι και δεν είχαν να πληρώσουν εκ νέου για να εκδώσουν καινούργια εισιτήρια για την επιστροφή τους.

Πρόκειται για το τουριστικό πρακτορείο Odessey travel το οποίο βρίσκεται στο Σύνταγμα, στη συμβολή των οδών Πατρώου10 και Πανεπιστημίου. Το συγκεκριμένο πρακτορείο κυρίως έκλεινε ταξίδια για Αρμενία, Ουκρανία, Λίβανο και άλλες χώρες που αναπτύσσονται τουριστικά τα τελευταία χρόνια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:58