12/07/2020 06:07:21

Παρέμβαση εισαγγελέα για οικισμό Ρομά

Αθωώθηκε ο αγρότης που έπαιρνε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας του  - Media

 

Eπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε εισαγγελέας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αυτοσχέδιο καταυλισμό Ρομά «Τσαΐρια» που βρίσκεται στην Περαία, ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκε μηνυτήρια αναφορά την οποία κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 551 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Οι συνυπογράφοντες την αναφορά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνουν λόγο για «περιβαλλοντική υποβάθμιση», τονίζοντας ότι η περιοχή πέριξ του οικισμού έχει μετατραπεί σε «απέραντη χωματερή» από ογκώδη και αδρανή υλικά, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για «ατμοσφαιρική ρύπανση που τελείται με τις συνεχείς καύσεις διαφόρων αντικειμένων και υλικών που καταλήγουν σε μάντρες ανακύκλωσης και συχνά προκαλούν την κινητοποίηση της πυροσβεστικής». Καταγγέλλουν, επίσης, προηγούμενες δημοτικές αρχές για την διαμορφωθείσα κατάσταση.

Υπό αυτές τις συνθήκες η εισαγγελέας Πρωτοδικών, αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος, Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με χαρακτήρα κατεπείγοντος, προς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Τα αδικήματα που ερευνώνται, αφορούν, μεταξύ άλλων, αυτά της υποβάθμισης περιβάλλοντος, της παράβασης καθήκοντος, του εμπρησμού και της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας έκτασης.

Σήμερα στον οικισμό «Τσαΐρια» διαμένουν δέκα οικογένειες Ρομά και συνολικά περίπου εκατό άτομα. Ωστόσο, μέχρι πριν από λίγες μέρες ο αριθμός τους ήταν πολύ μεγαλύτερος και μεταξύ αυτών υπήρχαν και κάποιοι που προχωρούσαν σε κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία, αφαιρούσαν ανταλλακτικά, στη συνέχεια τα έκαιγαν. Ο οικισμός έχει σχεδόν εκκενωθεί μετά από παρέμβαση της αστυνομίας

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.