17/11/2019 18:37:03

Ποιοι S-400; Έρχονται οι S-500 και προκαλούν δέος με τις δυνατότητές τους (Photos)

Ποιοι S-400; Έρχονται οι S-500 και προκαλούν δέος με τις δυνατότητές τους (Photos) - Media

 

Κι ενώ οι ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να πετάξουν κακήν κακώς την Τουρκία έξω από το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών F-35, λόγω του ότι η Άγκυρα προμηθεύτηκε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και η Ουάσινγκτον ανησυχούσε ότι θα μπορούσε να «αναγνώσει» το σήμα των F-35, η Μόσχα βρίσκεται πολύ κοντά στο να παρουσιάσει το νέο σύστημά της, τους S-500, το οποίο προκαλεί δέος στη Δύση.

Το αντιαεροπορικό σύστημα S-500 «Prometey» ανήκει στη νέα γενιά συστημάτων αεράμυνας εδάφους-αέρος κι αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά στοιχεία της ρωσικής αεράμυνας. Συγκεκριμένα, το αντιαεροπορικό σύστημα S-500 «Prometey» κατασκευάζεται από την Almaz-Antey κι αναμένεται να εισέλθει σε ενεργό υπηρεσία στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2020.
Προς το παρόν τα περισσότερα χαρακτηριστικά του παραμένουν για ευνόητους λόγους απόρρητα. Ωστόσο, έχει γίνει γνωστό ότι η εμβέλειά του είναι περίπου 600 χλμ, με το ανώτατο ύψος που μπορεί να πλήξει στόχους να ξεπερνά τα 100 χλμ. Ενώ ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονων στόχων που μπορεί να βάλλει φτάνει τους 10.
 
Μεταξύ των στόχων μπορεί να είναι αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πύραυλοι τύπου cruise, πολυηχητικά βλήματα, δορυφόροι χαμηλής τροχιάς, διαστημικοί σταθμοί, βαλλιστικοί πύραυλοι, πύραυλοι στο διάστημα και τακτικοί πύραυλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντιαεροπορικό σύστημα S-500 «Prometey» μπορεί να παρέχει αεροπορική κάλυψη σε στρατηγικούς στόχους, μεγάλες πόλεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.
 
Μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι μεταξύ άλλων, η δυνατότητα αυτόνομου υπολογισμού της πορείας των εισερχόμενων στόχων, η εκτόξευση πυραύλων εκτός της ατμόσφαιρας και η αντιμετώπιση βαλλιστικών βλημάτων όλων των τύπων. Εξάλλου, το αντιαεροπορικό σύστημα S-500 «Prometey» έχει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης σε ένα ενιαίο δίκτυο με τα συστήματα S-400, S-300VM4 (Antey-2500) και S-350 (Vilyaz), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αεράμυνας.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι σύμφωνα με το National Interest, το το αντιαεροπορικό σύστημα S-500 «Prometey» έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί μέχρι και 10 κεφαλές που καταφτάνουν από το διάστημα.
 
Πληροφορίες: Sputnik

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.