search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:39
MENU CLOSE

Στους δρόμους τα συνδικάτα την Τρίτη – Απεργία ενάντια σε εργασιακά-ιδιωτικοποιήσεις

23.09.2019 16:39
apergia-1.jpg

 

Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν προκηρύξει για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου συνδικάτα, ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενάντια στις ανατροπές στον τομέα των εργασιακών και τη λειτουργία των συνδικάτων, καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Νοσοκομειακοί γιατροί, δάσκαλοι και καθηγητές, ναυτεργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τραπεζικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στην απεργία καλούν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΤΟΕ, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.

Λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία ακινητοποιημένα θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας λεωφορεία και τρόλεϊ καθώς και ο Ηλεκτρικός, ενώ μεταξύ 09:00 και 21:00 θα κινούνται συρμοί του μετρό και μεταξύ 08:00 και 22:00 του τραμ.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω συμμετοχής της ΠΝΟ στην απεργία, ενώ αλλαγές αναμένονται και στις πτήσεις λόγω στάσης εργασίας της ΟΣΥΠΑ μεταξύ 12:30 και 15:30. Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ από τις 12:00 έως τις 15:00.

Η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και άλλα σωματεία και ομοσπονδίες καλούν σε συγκέντρωση στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στις 10:30 στα Προπύλαια καλεί το ΠΑΜΕ, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει «γη και ύδωρ» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία – κυβερνήσεις. Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία.»

Σε σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα προς τους εργαζόμενους η ΑΔΕΔΥ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί ένα είδος «ανάπτυξης» που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι.

Προβλέπονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ.

Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών.

Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον Υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, να τα υπερβαίνει, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους.

Με το νομοσχέδιο ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας: Προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα μπορεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να συμφωνήσουν, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση.

Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα για προνομιακή αδειοδότηση, με χαλαρότερους όρους, όσων επιχειρήσεων βρίσκονται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα και η αδειοδότηση εξπρές, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πειθαρχικών ποινών ακόμα και της παύσης των αρμοδίων Δημοσίων Υπαλλήλων. Ιδιωτικοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των επενδυτικών σχεδίων και ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική αποστέρηση από το Δημόσιο της δυνατότητας να ελέγχει τις εργασιακές συνθήκες, τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος

Εγκαινιάζεται, τέλος, η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που αποτελεί απαίτηση των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων και στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:37