09/12/2019 05:36:24

Βαρβιτσιώτης: «Θα δώσουμε τη μάχη για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Βαρβιτσιώτης: «Θα δώσουμε τη μάχη για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών» - Media

 

Μάχη για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών όσον αφορά την απάλειψη «των στοιχείων που προσβάλλουν την ιστορία μας και τη μακεδονική ταυτότητα», με παράλληλη προσπάθεια βελτίωσής της στην πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ, πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

«Σήμερα και στα πλαίσια της αργής - που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι - πορεία προς την ΕΕ, θα βάζουμε συνεχώς στοιχεία με τα οποία θέλουμε να βελτιώσουμε αυτή τη συμφωνία. Αλλά σήμερα θα δώσουμε τη μάχη για την εφαρμογή της, ώστε να σταματήσουν να ονομάζονται Μακεδόνες, να σταματήσουν να λένε τα κρασιά τους Μακεδονικά, να σταματήσουν να λένε το Μουσείο τους Μακεδονικό, αλλά να αποκτήσουν επιτέλους ταυτότητα Βόρειο Μακεδόνων, να σταματήσουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλέξανδρου να ονομάζονται έτσι όπως θέλουν να ονομάζονται. Και να είναι σαφές ότι αυτά ανήκουν στην αρχαία ελληνική ιστορική κληρονομιά της ένδοξης μεγάλης Μακεδονίας», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Αναλυτικά, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του κόμματος «Ελληνική Λύση», Κυριάκου Βελόπουλου, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών και τα προβλήματα αυτής της κακής συμφωνίας τώρα φαίνονται. Τώρα που προσπαθούμε να εφαρμοστεί και βλέπουμε καθημερινά πολλά περιστατικά, όπου κρατικοί φορείς της γείτονος παραβιάζουν συστηματικά τη Συμφωνία των Πρεσπών». Επικαλέστηκε σημερινό περιστατικό από το Τόκιο, όπου «υπάρχει αρθρογραφία του επιτετραμμένου των Σκοπίων, στην οποία περιγράφει το έθνος ως 'Μακεδονικό', τη σχέση μεταξύ της 'Μακεδονίας' και της Ιαπωνίας ως ικανοποιητική κ.ο.κ.».

«Όλα αυτά τα περιστατικά παραβίασης της Συμφωνίας προσπαθούμε, και να τα αναδείξουμε και να τα αντιμετωπίζουμε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και, για όσους κατηγορούν το υπουργείο για αδράνεια, απάντησε ότι «μόνο την τελευταία εβδομάδα, δύο φορές, έχουν γίνει διαβήματα με πολύ συγκεκριμένα θέματα, που παραβιάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών και είναι διαβήματα και προς τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών».

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση, πως «αν σήμερα ήταν άλλη η κυβέρνηση, αν συνέχιζε να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, τίποτε από όλα αυτά δεν θα γινόταν. Καμία πίεση για την εξάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων και όλων των στοιχείων του εξαρχαϊσμού της γείτονος».

«Όταν λέμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν σημαίνει ότι γίναμε υπέρμαχοι μιας κακής συμφωνίας, θέλουμε όμως να προχωρήσει με ταχύτητα η αφαίρεση όλων των συμβόλων που προσβάλλουν την ιστορική μας κληρονομιά, που προσβάλλουν τη μακεδονική μας ταυτότητα - και τη δικιά μου μακεδονική ταυτότητα - και προσβάλλουν την ιστορία μας» είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «με μία περίεργη πλειοψηφία, έκανε τη χώρα μας να χάσει τα διπλωματικά της όπλα αφού έχασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία όριζε ότι σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, η γείτονα θα ονομάζεται πΓΔΜ και έχασε το μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο που ήταν η είσοδος στο ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση», Κυριάκος Βελόπουλος, που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα στη Βουλή, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών σημειώνοντας ότι, ενώ η ΝΔ είναι εκείνη που υποκινούσε υπογείως τα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και την χαρακτήριζε επαίσχυντη και επιζήμια, σήμερα την αποδέχεται. «Πήγατε στο συλλαλητήριο για να φωνάξετε 'όχι στο όνομα Μακεδονία' αλλά τώρα λέτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι; Γιατί πήγατε εκεί; Για ποιον λόγο. Και άντε να δεχθούμε ότι οι συμφωνίες πρέπει να υλοποιούνται διότι το κράτος έχει συνέχεια - μα αυτοί έχουν παραβιάσει τη συμφωνία πάνω από 50 φορές», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και κατέθεσε στα πρακτικά «τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο κ. Βελόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να επικαλεστεί αυτές τις παραβιάσεις για να ακυρώσει τη συμφωνία. Μεταξύ άλλων επισήμανε, ότι «έχει παρέλθει η χρονική προθεσμία για τις συνταγματικές τροποποιήσεις από την πλευρά των Σκοπίων, η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, τέλη του 2018». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε ότι ο πρωθυπουργός «έθαψε το θέμα διότι η εντολή της κ. Μέρκελ είναι συγκεκριμένη» αν και «παίζεται άσχημο παιχνίδι εναντίον της πατρίδας».

«Κάνετε λάθος να λέτε ότι το κράτος έχει συνέχεια. Το κράτος στα εθνικά εγκλήματα, διορθώνει το λάθος με μια επιλογή εθνική: την κατάργηση, την καταγγελία της Συμφωνίας», επέμεινε ο Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και τόνισε: «Τώρα ξεκινάει το πρόβλημα. Αν δεν μπορείτε να καταγγείλετε τη συμφωνία, το Σύνταγμά μας λέει προσφυγή σε εκλογές για εθνικό θέμα. Πάτε σε εκλογές αν δεν μπορείτε να αλλάξετε την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών. Η σιωπή σας σήμερα μου θυμίζει τον ένοχο ή τον συνένοχο που δεν μιλάει».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.