search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:04
MENU CLOSE

O πόλεμος της ΝΔ στον Μπακογιάννη για την ΕΡΤ (Photos)

24.09.2019 07:47
O πόλεμος της ΝΔ στον Μπακογιάννη για την ΕΡΤ  (Photos) - Media

 

Το 1974 αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θέλει να δώσει άλλο τόνο στην ΕΡΤ που είχε για προϊσταμένους μόνο… καραβανάδες.

Όπως αναφέρει σε ιστορικό του σημείωμα ο Πασατέμπος, ο Καραμανλής δημιουργεί μια τριπλέτα-διαφήμιση για τον πολιτισμό. Πρόεδρος ανέλαβε ο διακεκριμένος ηθοποιός και θεατράνθρωπος Δημήτρης Χορν, γενικός διευθυντής ο Παύλος Μπακογιάννης και ο πρόεδρος του ΔΣ ο Οδυσσέας Ελύτης που μπορεί να μην είχε πάρει ακόμα το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά παρέμενε μια σημαντική προσωπικότητα.

Ο αστικός μύθος αναφέρει τη συνομιλία του Καραμανλή με τον Χορν.

– «Θέλω να αναλάβεις πρόεδρος στην ΕΡΤ» του είπε

– «Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν τα καταφέρνω σε αυτά τα πράγματα» απάντησε ο μεγάλος ηθοποιός.

– «Μα δεν θέλουμε να διοικήσεις, το γούστο σου θέλουμε στην τηλεόραση» του αντιπρότεινε ο πρωθυπουργός.

– «Αυτό ακριβώς φοβάμαι. Εάν μου το κρατήσουν όταν φύγω;» ήταν η απάντηση του Χορν.

Πολλοί μέσα στη Νέα Δημοκρατία δεν είδαν με καλό μάτι τις επιλογές Καραμανλή. Ειδικά ο Παύλος Μπακογιάννης που είχε έρθει από τη Γερμανία είχε άλλη αντίληψη για τις ειδήσεις και τον τρόπο δουλειάς. Αμέσως μπήκε στο στόχαστρο. Είχε κι ένα κακό συνήθεια, δεν σήκωνε το τηλέφωνο στους λογής πολιτευτές που ζητούσαν να μιλήσουν στην τηλεόραση.

Το αποκορύφωμα ήταν η 27η Οκτωβρίου 1974, στην πρώτη προεκλογική ομιλία του Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη.

Τότε η ΕΡΤ δεν είχε μονάδες βίντεο και νοίκιαζε κινηματογραφικά συνεργεία από ιδιώτες. Ο – πρόσφατα εκλιπών – Δημήτρης Ρίζος είχε ένα τέτοιο συνεργείο που κάλυπτε γεγονότα για λογαριασμό της ΕΡΤ.

Το δικό του συνεργεία πήγε στη Θεσσαλονίκη, με δύο κάμερες μάλιστα για να καλύψει τη συγκέντρωση. Χρόνια δίπλα στον Καραμανλή ο Ρίζος ήταν αυτό που λέμε «πιστός στρατιώτης».

Κι όμως εκεί λειτούργησε ο νόμος του Μέρφι. Οι κάμερες μπλόκαραν, δεν κατάφεραν να τραβήξουν πλάνα της προκοπής, η συγκέντρωση άρχισε όταν άρχισε να πέφτει η νύχτα κι η έλλειψη προβολέων δεν μπορούσε να δείξει το πλήθος που είχε κατακλύσει την Πλατεία Αριστοτέλους.

Στην ΕΡΤ έφθασαν λίγα μέτρα φιλμ κάκιστης ποιότητας. Οι αναποδιές όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου Γιώργος Μαύρος μιλούσε στα Ιωάννινα. Κι εκεί η πτήση της «Ολυμπιακής» για Αθήνα έφυγε χωρίς την κινηματογραφική ταινία. Στο βραδινό δελτίο δεν υπήρχε ούτε ένα πλάνο. Και το χειρότερο; Ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλούσε στο Ηράκλειο, εκεί όλα πήγαν καλά και στο δελτίο υπήρχε πεντακάθαρη εικόνα και ήχος από τη συγκέντρωση. Αυτό ήταν! Ο πόλεμος στον Μπακογιάννη που μέχρι τότε ήταν υπόγειος, επειδή πετούσε τα αιτήματα των Νεοδημοκρατών για ρουσφέτια προβολής έγινε φανερός.

Η Απογευματινή – εκείνης της εποχής – στην πρώτη σελίδα έγραψε

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βραδυνή

Την επομένη ο Δημήτρης Ρίζος πήρε την ευθύνη για τα όσα έγιναν στην κάλυψη της συγκέντρωσης Καραμανλή. Ο Μπακογιάννης όμως παρέμενε στόχος. Η ανακοίνωση του ΕΡΤ δεν ηρέμησε αυτούς που φώναζαν. Στη μάχη μπήκε και το σωματείο των οπερατέρ που κατηγορούσε τους ιδιοκτήτες συνεργείων όπως ο Ρίζος ότι χρησιμοποιούσαν μη επαγγελματίες

Λάβρος ο Κώστας Τσαρουχάς από τις στήλες της Βραδυνής

Η αρραβωνιαστικιά του Μπακογιάννη ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη που τότε για κακή τύχη του μέλλοντα συζύγου της δεν ανήκε στη Νέα Δημοκρατία, αλλά στο ΚΚΕ εσωτερικού.

Η ιστορία όμως εκδικείται. Το «μαύρο πρόβατο» του 1974 έγινε ο άνθρωπος που γεφύρωσε το χάσμα δεξιών κι αριστερών το 1989 δείχνοτάς τους το δρόμο προς την εξουσία.

Όσο για τη «τριπλέτα» του Πολιτισμού στην ΕΡΤ… αποβλήθηκε από το σύστημα.

Ο Μπακογιάννης έμεινε στο περιθώριο, ο Χορν πήρε πρωτοβουλίες μέχρι να αντικατασταθεί μετά τις εκλογές κι ο Οδυσσέας Ελύτης επέστρεψε στα γραπτά του.

 

Πως είδαν οι κεντροδεξιές εφημερίδες την ισοτρία με την μετονομασία του σταθμού του μετρό Ευαγγελισμός σε Παύλος Μπακογιάννης

Το φιάσκο της μετονομασίας του σταθμού Μετρό «Ευαγγελισμός» αντιμετωπίστηκε, με… τακτ από τις εφημερίδες της Δεξιάς.

Όπως σταχυολογεί η ΕΦΣΥΝ, Μόνο η Δημοκρατία κινήθηκε δημοσιογραφικά, γράφοντας όλο το story και σημειώνοντας ότι είναι εκτεθειμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. «Διασυρμός κυβέρνησης, διοίκησης και οικογένειας», γράφει κι έχει απόλυτο δίκιο.

Ο Ελεύθερος Τύπος, δίνει όλο το ρεπορτάζ στεγνά και δημοσιογραφικά. Το δίνει όμως. Βάζει και την ανακοίνωση της οικογένειας, βάζει και την απάντηση του Νίκου Ταχιάου.

Ο Φιλελεύθερος κατηγορεί τον Ταχιάο επειδή μίλησε. «Οι φίλοι του θα περίμεναν από έναν τόσο σοβαρό άνθρωπο μία περήφανη σιωπή».

Όσο για τα ΝΕΑ, ο Ηλίας Κανέλλης δεν γράφει καν για την απάντηση Ταχιάου και αναρωτιέται αν ήξερε η οικογένεια Μπακογιάννη για τη μετονομασία. .

Το αποκορύφωμα όμως έρχεται με τον Μικροπολιτικό των ΝΕΩΝ. Δεν φταίει ούτε η οικογένεια Μπακογιάννη, ούτε ο Νίκος Ταχιάος. Τότε ποιος φταίει; Μα ποιος άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:03