09/12/2019 23:09:19

Αποσύρονται για να αναβαθμιστούν τα ιστορικά G3Α3 του ελληνικού στρατού - Τέλος εποχής για τα Στάγιερ

Αποσύρονται για να αναβαθμιστούν τα ιστορικά G3Α3 του ελληνικού στρατού - Τέλος εποχής για τα Στάγιερ - Media

 

Το ιστορικό τουφέκι G3A3 του ελληνικού στρατού, μετά από τέσσερις ολόκληρες δεκαετίας, αποσύρεται και μπαίνει σε διαδικασία αναβάθμισης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «τα ΝΕΑ», το νέο όπλο θα θα φέρει μεταξύ άλλων πτυσσόμενο κοντάκιο, βελτιωμένη λαβή και δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό ερυθράς κηλίδος, φακός.

Πρόκειται για αλλαγές που θα το κάνουν πιο εύχρηστο και συνακόλουθα πιο αποτελεσματικό σε συνθήκες μάχης.

Στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι το νέο τροποποιημένο τυφέκιο G3A3 σε τέσσερα χρόνια από τώρα να χρησιμοποιείται ευρέως από τους φαντάρους.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης το οποίο έχει αναλάβει το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ξεκινήσει και έχει εκδοθεί και σχετική οδηγία.

Πιο αναλυτικά, στην σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του G3Α3 περιλαμβάνεται η αντικατάσταση του υπάρχοντος πλαστικού χειροφυλακτήρα με άλλον από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, με ενσωματωμένες ράγες προσαρμογής Picatinny για την τοποθέτηση απαρτιών όπως τακτικός φακός, κάθετη χειρολαβή με ενσωματωμένο δίποδα, αρτηριούχο.

Ακόμα, θα τοποθετηθεί η ράγα Picatinny στο επάνω μέρος του τυφεκίου με σκοπό την προσαρμογή οπτικού σκοπευτικού, καθώς επίσης και πληθώρας άλλων τύπων σκοπευτικών- διοπρών, αλλά και τηλεσκοπικό κοντάκιο τύπου Μ4 των 6 θέσεων. Τέλος θα τοποθετηθεί αορτήρα τριών σημείων.

Τέλος για τα Στάγιερ

Επίσης, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, τέλος εποχής αναμένεται να μπει σύντομα και στα φορτηγά Στάγιερ.

Τα εκατοντάδες Στάγιερ του ελληνικού στρατού θεωρούνται πλέον πεπαλαιωμένα και καταπονημένα, αφού η ηλικία τους ξεπερνάει τα 40 έτη και κρίνεται ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού.

Τα Στάγιερ είναι φορτηγά μεταφοράς και γενικής χρήσης, αυστριακής προέλευσης, τα οποία το διάστημα 1972-1987 κατασκευάζονταν στην Ελλάδα από την Στάγιερ Ελλάς ΑΒΕ (σημερινή ΕΛΒΟ).

Σχεδιασμός του υπουργείου Άμυνας είναι να αποκτηθούν φορτηγά γενικής μεταφοράς πολύ μικρότερης ηλικίας σε σύγκριση με τα Στάγιερ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.