search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:01
MENU CLOSE

Κομισιόν: Θετικό βήμα η συμφωνία της Μάλτας για την κατανομή μεταναστών

24.09.2019 14:51
Ταμείο Ανάκαμψης: Στο 13% η προκαταβολή με την έγκριση των εθνικών σχεδίων - Media

 

Για «θετικό βήμα» που πρέπει όμως να συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ και να υπάρξει ευρύτερη συμφωνία στο κείμενο έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, ερωτηθείσα σχετικά με το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν χθες σε συνάντησή τους στη Μάλτα, οι υπουργοί Εσωτερικών της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για ένα συμφωνημένο κείμενο με προσωρινό χαρακτήρα και με στόχο να είναι ευκολότερη η πρόβλεψη για το πού θα αποβιβάζονται οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα. «Δεν είναι ένα ευρωπαϊκό σύστημα, ωστόσο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη σε οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο» εξήγησε η Ν. Μπερτό, ενώ κάλεσε και άλλα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Επιτροπή έχει ως προτεραιότητα να βρεθούν «μακροχρόνιες λύσεις» στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ερωτηθείσα σχετικά και με την κατάσταση στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η συμφωνία αφορά τις διασώσεις στην Κεντρική Μεσόγειο, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση σε όλα τα κράτη-μέλη και πως σε αυτή τη φάση δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη στο ένα ή στο άλλο κράτος-μέλος.

Η συμφωνία και οι σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:00