search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:44
MENU CLOSE

Νίκη της δημοκρατίας η έγκριση από ισπανικό δικαστήριο για την εκταφή του δικτάτορα Φράνκο

24.09.2019 20:59
Νίκη της δημοκρατίας η έγκριση από ισπανικό δικαστήριο για την εκταφή του δικτάτορα Φράνκο - Media

 

«Ζούμε μια μεγάλη νίκη για την ισπανική δημοκρατία» σημείωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης των σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, που χαιρέτισε το «πράσινο φως» των δικαστικών αρχών για την εν λόγω εκταφή.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε στο σύνολό τους, τις ενστάσεις της οικογένειας του δικτάτορα Φράνκο που ήταν αντίθετοι με την μεταφορά των λειψάνων του, σε μια δικαστική διαμάχη που κρατά περισσότερο από έναν χρόνο.

Η Κοιλάδα των Πεσόντων (Valle de los Caídos) είναι συγκρότημα ταφικών μνημείων που χτίστηκε μεταξύ 1940 και 1958 από τον δικτάτορα Φράνκο σε μια προσπάθεια να δώσει συμβολικά το μήνυμα της «εθνικής συμφιλίωσης». Στο μνημείο ετάφησαν άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου και βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων περίπου βορειοανατολικά της πόλης Ελ Εσκοριάλ (Μαδρίτη).

Το μνημείο περιλαμβάνει μαυσωλείο όπου έχουν ταφεί 37000 Ισπανοί, δηλαδή 27.000 εθνικιστές μαχητές και 10.000 δημοκρατικοί, τη Βασιλική του Αγίου Σταυρού και τον μεγαλύτερο σταυρό του κόσμου ύψους 152 μέτρων. Μάλιστα, φαίνεται πως ο Φράνκο τότε προχώρησε στους ομαδικούς αυτούς τάφους χωρίς να ειδοποιήσει τις οικογένειες των θυμάτων. Στην ίδια τοποθεσία έχει ταφεί ο δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο και ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα.

Τον Αύγουστο του 2018, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε: «Η Ισπανία δεν μπορεί να επιτρέψει, ως εδραιωμένη και ευρωπαϊκή δημοκρατία, σύμβολα που διχάζουν τους Ισπανούς» και έθεσε θέμα μεταφοράς των λειψάνων του Φράνκο. Σήμερα, η μάχη της ισπανικής κυβέρνησης φαίνεται πως απέδωσε καρπούς.

Ο μικρότερος γιος του δικτάτορα Φράνκο είχε αντιταχθεί στην ιδέα της εκταφής από την πρώτη στιγμή και της ταφής του πλάι στην σύζυγό του, Κάρμεν Πόλο, που πέθανε το 1988 και ετάφη στο κοιμητήριο του Ελ Πάρντο, κοντά στη Μαδρίτη. Υπέρ της εκταφής του Δικτάτορα Φράνκο, είχε τοποθετηθεί πριν από κάποιους μήνες και το Βατικανό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:40