search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:50
MENU CLOSE

Ο πρώτος αστροναύτης των Εμιράτων ετοιμάζεται να εκτοξευθεί

25.09.2019 05:35
«Λουκέτο» και στη...NASA λόγω κορωνοϊού - Media

 

Ο πρώτος αστροναύτης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Χάζα Αλ Μανσούρι, πρόκειται σήμερα το απόγευμα (περίπου στις 17:00 ώρα Ελλάδας) να εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ με ένα πύραυλο «Σογιούζ» με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Είναι μια ιστορική στιγμή για τη μικρή χώρα του Κόλπου και γενικότερα τον αραβικό κόσμο. Ο Μανσούρι θα συνταξιδεύσει με τον βετεράνο Ρώσο κοσμοναύτη Όλεγκ Σκριπότσκα και την επίσης πρωτάρα Αμερικανίδα αστροναύτη Τζέσικα Μέιρ.

Ο Αλ Μανσούρι υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία της χώρας του ως πιλότος και επιλέχθηκε το 2018 ως αστροναύτης (μαζί με τον αναπληρωματικό του Σουλτάν Αλ Νεγιάντι), ανάμεσα σε 4.000 υποψηφίους συμπατριώτες του. Θα παραμείνει στο διάστημα μόνο για οκτώ μέρες και θα επιστρέψει στις 3 Οκτωβρίου μαζί με τον Ρώσο Αλεξέι Οβτσίνιν και τον Αμερικανό Νικ Χέιγκ που έχουν περάσει περίπου μισό χρόνο στο ISS.

Η πτήση του Αλ Μανσούρι γίνεται στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos που δίνει σε ανθρώπους τη δυνατότητα να πετάξουν στο διάστημα και να μείνουν στον ISS για μερικές μέρες. Η NASA δεν διαθέτει ανάλογο πρόγραμμα.

Ο Αλ Μανσούρι δήλωσε ότι έχει φροντίσει να πάρει μαζί του τη σημαία της χώρας του, καθώς και μια φωτογραφία της οικογένειας του, ενώ στον ISS θα συμμετάσχει σε μερικά πειράματα.

Έως σήμερα, μόνο δύο ‘Αραβες αστροναύτες έχουν βρεθεί στο διάστημα: ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Σαλμάν Αλ-Σαούντ που πέταξε με το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο το 1985 και ο Σύριος Μοχάμαντ Φάρις που συμμετείχε σε μια κοινή σοβιετο-συριακή διαστημική πτήση το 1987.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:49