21/02/2020 05:56:47

Με σχέδιο του... 2014 το ΥΠΕΝ σχεδιάζει την πώληση της μεγαλύτερης ελληνικής μεταλλουργίας

ΛΑΡΚΟ: Διορία ενός μήνα από ΔΕΗ για τα χρέη 340 εκατ. ευρώ - Σενάριο ακόμα και για διακοπή ρεύματος - Media

 

Ένα σχέδιο που βρισκόταν "ξεχασμένο" στα συρτάρια από το 2014, ανέσυρε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη "διάσωση" της ΛΑΡΚΟ. Το σχέδιο αυτό προβλέπει το σπάσιμο της μεγαλύτερης και ιστορικότερης ελληνικής μεταλλουργίας και τη χωριστή πώληση των περιουσιακών στοιχείων της.

Η εν λόγω λύση που μελετά το υπουργείο Ενέργειας, είχε αποσπάσει προ πενταετίας το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η οποία προέβλεπε εν πολλοίς τη χωριστή πώληση των παγίων που ανήκουν στο Δημόσιο (μεταλλεία) και των ιδιωτικών παγίων της Λάρκο (εργοστάσιο Αγίου Ιωάννη) και η οποία είχε παγώσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή το βασικό ζητούμενο σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ είναι να βρεθεί μια νομική λύση, η οποία να απαντά στις ανάγκες της χώρας για συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας, να οδηγεί σε συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, να είναι νομικά ορθή και να μην "σακατεύει” τη Λάρκο ώστε αυτή να συνεχίσει να λειτουργεί. 

Η λύση του ταυτόχρονου διαγωνισμού, είχε επιλεγεί καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στην είσοδο ενός ενδιαφερόμενου επενδυτή, ο οποίος ταυτόχρονα θα μπορούσε να αποκτήσει το σύνολο των παγίων που σήμερα αξιοποιούνται από τη Λάρκο.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετά εμπόδια τα οποία καλείται να υπερκεράσει η κυβέρνηση. Όπως τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με το σημερινό τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, η μη αγορά εκ μέρους της Λάρκο δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, όπως υποχρεούται βάσει των κανονισμών που ισχύουν, το χρέος ύψους 300 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, η μη δημοσίευση ισολογισμού από το 2015, καθώς και το πρόστιμο για την παράνομη κρατική ενίσχυση που έχει φτάσει στα 160 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.