search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:13
MENU CLOSE

«Στρατόπεδο συγκέντρωσης ΙΚΕΑ- Μπουχενβαλτ» – Ακυρώθηκε καμπάνια της εταιρίας επειδή χρησιμοποιούσε συνθήματα των ναζί

25.09.2019 08:19
«Στρατόπεδο συγκέντρωσης ΙΚΕΑ- Μπουχενβαλτ» - Ακυρώθηκε καμπάνια της εταιρίας επειδή χρησιμοποιούσε συνθήματα των ναζί - Media

 

Η Ρωσία, η Σοβιετική Ένωση κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς θύματα των ναζί. Κοντά 25.000.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στο Ρωσικό – ανατολικό – μέτωπο έγινε το 70% των μαχών όλου του πολέμου.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας ΙΚΕΑ, ξεκίνησαν μια διαφημιστική καμπάνια στη Ρωσία με κύριο σύνθημα το λατινικό «Suum cuique» που σε ελεύθερη μετάφραση μπορεί να ειπωθεί και ως «ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του»

Όμως το σύνθημα αυτό ήταν γραμμένο στην κεντρική είσοδο του κολαστηρίου στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μπούχενβαλτ. Κάτι αντίστοιχο με το «η εργασία απελευθερώνει» που ήταν γραμμένο στην είσοδο του Άουσβιτς.

Στη Ρωσία ξεσηκώθηκε ο κόσμος. Θύελλα διαμαρτυριών και mail προς την εταιρία ΙΚΕΑ να αλλάξει την καμπάνια της.

Η σουηδική εταιρεία ζήτησε γρήγορα συγνώμη, και με δήλωση της «παραδέχτηκε το λάθος». «Αντιμετωπίζουμε την ιστορία με μεγάλο σεβασμό ανέφερε στην ανακοίνωση της η ΙΚΕΑ.

Πάντως δεν είναι πρώτη φορά που έχει συνδεθεί η ΙΚΕΑ με τον ναζισμό. Ο ιδρυτής της Ινγκβαρ Καμπαρντ είχε συνδέσει το όνομα του με τους ναζί. Την περίοδο μάλιστα 1942 με 1945 συμμετείχε σε ναζιστική οργάνωση στη Σουηδία και ύταν υπέρμαχος του ναζιστικού ακτιβισμού. Ο ίδιος αργότερα παραδέχτηκε ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωή του.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:12