search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:17
MENU CLOSE

Εθνική Ασφαλιστική: Ενδεχόμενο συγχώνευσης με Eurolife- «Μνηστήρας» και η CVC

25.09.2019 12:06
Εθνική Ασφαλιστική: Ενδεχόμενο συγχώνευσης με Eurolife- «Μνηστήρας» και η CVC - Media

 

Τα πάνω κάτω στην ελληνική ασφαλιστική αγορά θα φέρει η ενδεχόμενη απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη Fairfax η οποία είναι κύριος μέτοχος της Eurobank και κατ’ επέκταση του ασφαλιστικού βραχίονα του ομίλου, Eurolife.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν τελικά προκριθεί η Fairfax έναντι της CVC Capital Partners, που είναι ο άλλος διεκδικητής της Εθνικής Ασφαλιστικής, τότε δύο από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες που ήταν θυγατρικές συστημικών τραπεζικών ομίλων θα συγχωνευθούν σε ένα σχήμα που θα είναι πανίσχυρο στην εγχώρια αγορά.

Εντός των επόμενων ημερών λοιπόν (πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου) αναμένεται να ανοίξει η διαδικασία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στο πλαίσιο αυτό, θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός με στόχο να βρεθεί επενδυτής που θα αγοράσει το 80% που κατέχει σήμερα η Εθνική Τράπεζα.

Υπάρχει βέβαια ένα ερώτημα σε σχέση με αυτή την υποψηφιότητα καθώς ο όμιλος Fairfax έχει ήδη σύμβαση bancassurance με την Eurobank και ενδέχεται να εγείρει θέματα ανταγωνισμού.

Μεταξύ των μηνηστηρων, ακούγεται ότι είναι οι Αμερικανοί της CVC Capital Partners, που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημιουργήσει τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικών θεραπευτηρίων στη χώρα.

Το όνομα της Fosun εξακολουθεί να παίζει, αν και ακόμα οι Κινέζοι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Βέβαια οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γεννούν ερωτήματα και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στη κινεζική εταιρεία να συμμετάσχει τελικά στον διαγωνισμό.

Τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα έχει ζητήσει να διερευνηθεί σε βάθος το ενδιαφέρον και να υπάρξουν δεσμεύσεις από την πλευρά των ενδιαφερομένων ώστε να μην επαναληφθεί το φιάσκο της προηγούμενης διαδικασίας πώλησης.

Η προτίμηση της Εθνικής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ήταν να μεταβιβαστεί το 80% της εταιρείας σε κάποιον που δραστηριοποιείται στην ασφαλιστική αγορά.

Σύμβουλοι για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, ενώ με βάση το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει κινηθεί η διαδικασία με τις δεσμευτικές προσφορές και η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να αποφέρει έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος θα διατηρήσει σε αυτήν ποσοστό 20%.

 

*Με πληροφορίες από Newmoney

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:16