search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:12
MENU CLOSE

Αιφνίδιο πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό η κατάρρευση της Thomas Cook

25.09.2019 12:29
Η χρεοκοπημένη Thomas Cook κάνει νέα αρχή πουλώντας διαδικτυακά πακέτα διακοπών - Media

 

Η κατάρρευση της Thomas Cook και οι πιθανές συνέπειές της για τον ελληνικό τουρισμό μπαίνουν εκ νέου στο μικροσκόπιο των αναλυτών.

Εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα φιλοξενεί στον διαδικτυακό του τόπο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de. Υπό τον τίτλο «Αιφνίδιο πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό» ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «η χρεοκοπία της Thomas Cook θα μπορούσε να έχει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο. Γίνεται λόγος για ζημιές ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οι παραθεριστές ανησυχούν και ο υπ. Τουρισμού προσπαθεί να καθησυχάσει».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «στο τέλος της χρονιάς η εικόνα των ισολογισμών πιθανότατα να μην είναι τόσο δραματική, καθώς είναι βέβαιο ότι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο οι κενές θέσεις που αφήνουν οι πελάτες της Thomas Cook θα καλυφθούν από άλλους τουρίστες, πιθανότατα εκείνους που ψάχνουν τα last minute. Ωστόσο οι συνέπειες της χρεοκοπίας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες για τη χώρα, όπως λέει ο έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

«Κινητήρια μηχανή εξόδου από την κρίση» ο τουρισμός

Όπως σημειώνει η tagesschau.de, «βέβαιο είναι ότι το μέλλον των τεσσάρων ξενοδοχείων που διαχειρίζεται απευθείας η Thomas Cook στην Ελλάδα είναι άδηλο. Άλλα 100 ξενοδοχεία σε όλη την επικράτεια έχουν συμβάσεις με τον χρεοκοπημένο τουριστικό όμιλο. Και αυτά θα δώσουν μάχη επιβίωσης. Το ερώτημα που προκαλεί ανησυχία στους έλληνες ξενοδόχους είναι πώς θα συνεχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα οι Βρετανοί που εδώ και δεκαετίες καταφθάνουν κατά χιλιάδες με την Thomas Cook».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αριθμός των 2,8 εκατομμυρίων τουριστών που ταξίδεψαν πέρσι στην Ελλάδα με τον βρετανικό όμιλο «είναι σημαντικός για τη χώρα, καθώς ο τουρισμός θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια η κινητήρια μηχανή εξόδου από την κρίση».

Spiegel: Ανησυχία στην Κρήτη

Στην Κρήτη εστιάζει εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Der Spiegel. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η Thomas Cook ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του τουριστικού κλάδου στην Κρήτη. Πάνω από το 70% των ξενοδοχείων στο νησί έχουν συμφωνίες με τον ταξιδιωτικό όμιλο ενώ το 20% των κρατήσεων γίνονται μέσω της Thomas Cook. Ξενοδόχοι στην Κρήτη αναμένουν απώλειες 80 έως 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ελληνικοί τουριστικοί σύνδεσμοι εκτιμούν ότι η χρεοκοπία του τουριστικού ομίλου μπορεί να στοιχίσει στον κλάδο έως και 500 εκατομμύρια ευρώ. Για την οικονομία ήταν ‘το χειρότερο πλήγμα από την εποχή της οικονομικής κρίσης’, έγραψε η οικονομική εφημερίδα Ναυτεμπορική.

Στην κατάταξη των πέντε σημαντικότερων προορισμών της Thomas Cook η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση ενώ το 2018 ο όμιλος είχε φέρει 2,8 εκατομμύρια επισκέπτες στη χώρα. Κυρίως οι ξενοδόχοι σε Κρήτη, Ρόδο και Κω συνεργάζονται στενά με τους Βρετανούς. Πέραν αυτού η Thomas Cook διαχειρίζεται στην Ελλάδα τέσσερα δικά της ξενοδοχεία απασχολώντας 640 εργαζόμενους. Άγνωστο τι θα συμβεί τώρα με αυτούς και τα ξενοδοχεία, αναφέρουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης».

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και δηλώσεις τουριστών που αυτό το διάστημα βρίσκονται για διακοπές στην Κρήτη και οι οποίοι δεν φαίνεται, καταρχήν, να ανησυχούν. Δυο νεαροί Σκοτσέζοι αναφέρουν στο Spiegel ότι θα επιστρέψουν κανονικά στην πατρίδα τους, απλώς με άλλη αεροπορική εταιρία. «’Δεν μετανιώνουμε που ήρθαμε, ήταν τόσο φτηνά’, όπως λένε. Πλήρωσαν 350 στερλίνες (395 ευρώ) για την πτήση και το ξενοδοχείο με πρωινό, μια καλή τιμή», γράφει το Spiegel, υπερβολικά καλή, σχολιάζουν εμμέσως οι νεαροί. «Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτός είναι μάλλον ο λόγος που χρεοκόπησε η Thomas Cook».

Βαρύ το πλήγμα και για την Τουρκία

Στις επιπτώσεις για τον ελληνικό τουρισμό επικεντρώνει και η Süddeutsche Zeitung, κάνοντας την ίδια ώρα λόγο για βαρύ πλήγμα και για την Τουρκία. “Ο τουρκικός τουριστικός σύνδεσμος υπολογίζει ότι ο αριθμός των τουριστών θα μειωθεί κατά 600.000-700.000 ετησίως. Μετά από τεράστιες απώλειες τα προηγούμενα χρόνια οι ξενοδόχοι στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου είχαν μόλις αρχίσει να συνέρχονται. Εξαιτίας πολιτικών αναταράξεων, τόσο ρώσοι όσο και γερμανοί τουρίστες απέφευγαν τη χώρα για μεγάλο διάστημα. Το υπουργείο Τουρισμού στην Άγκυρα υποσχέθηκε ένα πακέτο βοήθειας για ξενοδόχους και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Πάνω από 20.000 παραθεριστές της Thomas Cook βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία.”

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:12