search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:20
MENU CLOSE

«Σκοτώνονται» Θεοχάρης-Νοτοπούλου για την κατάρρευση της Thomas Cook

25.09.2019 14:44
theoharis_notopoulou.png
 
Η κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού, Thomas Cook, αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσει κόντρα μεταξύ του υπουργού Τουρισμού και της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε, ήδη από τα τέλη Ιουλίου, την τραγική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο όμιλος.
 
Σε δήλωσή της, η Κατερίνα Νοτοπούλου ζητεί διευκρινίσεις από τον Χάρη Θεοχάρη σχετικά με τις ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού τουρισμού και για το εάν «είχε ενημερωθεί από τη διοίκηση της Thomas Cook, και άρα γνώριζε, στις 25 Ιουλίου, λεπτομερώς για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ταξιδιωτικός όμιλος».
 
«Εφόσον γνώριζε, όπως ο ίδιος παραδέχεται» αναφέρει η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, «σε ποιες ενέργειες προχώρησε ο κ. Θεοχάρης με την ευθύνη της θέσης του ως υπουργού Τουρισμού για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού, που σήμερα, δύο μόλις μήνες μετά, υφίσταται ένα πρωτόγνωρο πλήγμα, με αλυσιδωτές ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία, στις θέσεις εργασίας, και στη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων;».
 
Η ίδια σημειώνει πως ο κ. Θεοχάρης συναντήθηκε με τον CEO του Oμίλου Thomas Cook, Peter Fankhauser, αμέσως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο υπουργείο Τουρισμού, στις 25 Ιουλίου.
 
Προσθέτει ότι ο υπουργός σχολίασε «σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό τού υπουργείου Τουρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter και facebook), που αναπαρήγαγε επίσης από τους προσωπικούς του λογαριασμούς (…), ότι “ο κ. Fankhauser περιέγραψε λεπτομερώς την κατάσταση της εταιρείας και μας διαβεβαίωσε ότι η Thomas Cook θα παραμείνει μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού”».
 
Επικαλείται, δε, σχετικό ρεπορτάζ με δηλώσεις του αερολιμενάρχη Ηρακλείου, ο οποίος είπε ότι η Thomas Cook είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και είχαν γίνει προσυνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς, ήδη από τα τέλη Ιουλίου.
 
Η απάντηση του υπουργού Τουρισμού
Απαντώντας στην τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Τουρισμού κατηγορεί την κ. Νοτοπούλου ότι «επιλέγει να αποζητά λίγα λεπτά δημοσιότητας» καταφέρνοντας τελικά «να προκαλεί και να ζημιώνει τον ελληνικό τουρισμό», ενώ σημειώνει ότι η χώρα έχει μπει σε ομαλότητα από τη στιγμή που άλλαξε η κυβέρνηση.
 
«Τη στιγμή που αναγνωρίζεται απ’ όλους πως η κυβέρνηση, το υπουργείο Τουρισμού και οι τουριστικοί φορείς έχουμε εγκύψει πάνω στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook δίνοντας λύσεις, η κυρία Κατερίνα Νοτοπούλου επιλέγει να αποζητά λίγα λεπτά δημοσιότητας. Το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί και να ζημιώνει τον ελληνικό τουρισμό» επισημαίνει σε δήλωση του ο υπουργός Τουρισμού.
 
Ο κ. Θεοχάρης προσθέτει ακόμη πως «αν η κυρία Νοτοπούλου ήταν υπουργός Τουρισμού θα ήταν ικανή να κλείσει την Thomas Cook έξι μήνες νωρίτερα. Δυστυχώς για εκείνη και για το κόμμα από το οποίο προέρχεται, η κυβέρνηση έχει αλλάξει και η χώρα έχει μπει σε ομαλότητα. Κάτι που έχει φανεί ήδη από τις πρώτες στιγμές που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση στον τουριστικό κλάδο από την οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook».
 
Νοτοπούλου: Υπεκφυγές
Σχολιάζοντας την απάντηση Θεοχάρη, η Κ. Νοτοπούλου σημείωσε δηκτικά ότι «ο κ. Θεοχάρης αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στα κρίσιμα ζητήματα βγάζοντας ασυνάρτητες ανακοινώσεις. Έφτασε να πει πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση θα έφταιγε και για την πτώχευση της Thomas Cook. Τον ευχαριστούμε για την ανάδειξη της επικοινωνιακής τακτικής ψεμάτων της ΝΔ.

Τώρα, ας μας απαντήσει τι έκανε ως Υπουργός Τουρισμού για να προστατεύσει τα συμφέροντας της χώρας και του τουριστικού κλάδου. Κύριε Θεοχάρη, οφείλετε, με το βάρος της ευθύνης που φέρει η θέση σας, να απαντήσετε συγκεκριμένα.

Διαψεύδετε ή όχι τις αναρτήσεις σας, δύο μήνες πριν, μετά τη συνάντησή σας με τη διοίκηση της Thomas Cοοk στις 25 Ιουλίου, ότι σας ενημέρωσε λεπτομερώς για την κατάσταση της εταιρείας;
 
Είχατε ή όχι, γνώση από τον Ιούλιο, για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της εταιρείας, όπως αντίστοιχα αποδείχθηκε ότι άλλοι φορείς, όπως το αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, γνώριζαν, προχωρώντας σε συνεννόηση με την εταιρεία απέναντι στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, το ίδιο διάστημα μάλιστα που συναντηθήκατε και εσείς με τον CEO, Peter Fankhauser;
 
Εφόσον ενημερωθήκατε, κατά τις δικές σας πάντα δηλώσεις τότε, τι πράξατε ως υπουργός Τουρισμού, με την υψηλή ευθύνη που συνεπάγεται η θέση σας για την προστασία και διασφάλιση των συμφερόντων του τουρισμού και της χώρας; Ενημερώσατε η όχι τον πρωθυπουργό για την κρισιμότητα της κατάστασης;
 
Προχωρήσατε ή όχι σε κάποιο σχέδιο κεντρικά, για την έγκαιρη προετοιμασία απέναντι στον κίνδυνο κατάρρευσης, που σήμερα δύο μήνες μετά είναι πια σκληρή πραγματικότητα και εξελίσσεται σε πληγή για τον ελληνικό τουρισμό; Οφείλετε ξεκάθαρες απαντήσεις, χωρίς υπεκφυγές».
 
Θεοχάρης: Θα στηρίξουμε τον τουρισμό
Ανεξάρτητα από την πολιτική σύγκρουση, ο Χ. Θεοχάρης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τον ελληνικό τουριστικό κλάδο, λέγοντας ότι «από το πρωί το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Τουρισμού συνεδριάζει και είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις πρεσβείες του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Των χωρών δηλαδή που επηρεάζονται από την πτώχευση της Thomas Cook. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα των προβλημάτων που όλες οι χώρες- φυσικά και η χώρα μας- είναι αναγκασμένες να αντιμετωπίσουν σε σχέση με την πτώχευση της Thomas Cook.
 
Η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών -περίπου 30.000 υπολογίζονται αυτή τη στιγμή που μαζί με τους 25.000 Βρετανούς ξεπέρασαν τους 50.000- συνεχίζεται ομαλά. Όποια προβλήματα αναφύονται και ανακύπτουν τα επιλύουμε το συντομότερο δυνατό. Έχουμε στείλει ήδη οδηγίες στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού και αυτές στέλνουν οδηγίες στον ΣΕΤΕ στο ΞΕΕ, και στην ΠΟΞ ώστε να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση και στα μέλη τους.
 
Και σε αυτό το πρόβλημα κινηθήκαμε γρήγορα και με γρήγορα αντανακλαστικά. Θέλω να πω και το εξής τώρα που οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου είναι πια ξεκάθαρες. Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού πως τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση θα έρθει να στηρίξει τον ελληνικό τουριστικό κλάδο, δηλαδή, τον μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.
 
Έστειλα ήδη το μήνυμα της στήριξης του κλάδου, όχι μόνο των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων, όλων των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή επηρεάζονται. Υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται και στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό. Η κυβέρνηση θα στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους και θα το κάνει με εμφατικό τρόπο».
 
Όσον αφορά στην κόντρα με την Κ. Νοτοπούλου ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι «όσον αφορά την αήθη επίθεση της κυρίας Νοτοπούλου, είναι η δεύτερη φορά που παρακολουθώ μια εκστρατεία δυσφήμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την κυρία Νοτοπούλου. Υπάρχουν και όρια. Πίστευα από την πρώτη στιγμή και πιστεύω πως ο ελληνικός τουρισμός είναι μια εθνική υπόθεση. Εγώ θα μείνω πιστός στο όραμα της εθνικής υπόθεσης του τουρισμού, της ενωμένης προσπάθειας που και ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν. Επιτέλους, ας βάλουν μυαλό και ας αλλάξουν ρότα πριν να είναι πολύ αργά».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24