search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:53
MENU CLOSE

Σπουδές για την αναπηρία: Στο επίκεντρο του 1oυ Διεθνούς Συνεδρίου από το ΠΤΔΕ του ΑΠΘ

25.09.2019 14:55
Σπουδές για την αναπηρία: Στο επίκεντρο του 1oυ Διεθνούς Συνεδρίου από το ΠΤΔΕ του ΑΠΘ - Media

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανωνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του ΑΠΘ το 1ο Διεθνές συνέδριο με θέμα «Σπουδές για την αναπηρία: Αποδομώντας τον Μισαναπηρισμό», στο πλαίσιο του ομότιτλου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που λειτουργεί για δεύτερη χρονιά στο ΠΤΔΕ. Στο συνέδριο, όπου η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό, θα συμμετάσχουν Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και ανάπηροι ακτιβιστές.

Μεταξύ άλλων θα είναι οι Γ. Καραγιάννη, Αναπλ. καθηγήτρια ΠΤΔΕ, ΑΠΘ, Rebecca Lawthom, Καθηγήτρια Manchester Metropolitan University, UK, Ηλέκτρα Σπανδάγου, Senior Lecturer, University of Sydney, Australia, Αντώνιος Kτενίδης, Υποψ. Διδάκτορας, University of Sheffield, UK.

Στόχος του συνεδρίου είναι η αποδόμηση των ατομικιστικών και ιατρικών θεωρήσεων της αναπηρίας και των μισαναπηρικών πρακτικών

Στο Συνέδριο που πραγματοποιείται στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στον Πύργο Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, θα σχολιαστούν κριτικά εκπαιδευτικές και κοινωνικές πολιτικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε επιστημονικές περιοχές της παιδαγωγικής, της συμβουλευτικής, της ψυχανάλυσης καθώς και της τέχνης.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν είναι οι εξής:

-Κριτικές προσεγγίσεις στην αναπηρία
-Η αναπηρία μέσα από οπτικές της Παιδαγωγικής και της Κοινωνιολογίας
-Αντιλήψεις και πρακτικές απέναντι στην αναπηρία
-Κινηματική δράση και πολιτισμική παραγωγή για την αναπηρία
-Η ματιά των φοιτητριών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Σπουδές για την αναπηρία» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

-Παν-οπτικές Τεχνολογίες Σωματικής Ιεράρχησης στην Αγγλική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Αφηγήσεις Nέων Aνθρώπων με Nανισμό

Στο συνέδριο θα υπάρχουν ενδεικτικά διαλέξεις-συζητήσεις όπως: Η Αναπηρία και η Παιδική ηλικία ως κοινωνικές κατασκευές, «Αν είχα ένα σφυρί»: Η κινηματική δράση των αναπήρων στα χρόνια της κρίσης, Η αναπηρία στο σύγχρονο θέατρο: Από τις πολιτισμικά κυρίαρχες απεικονίσεις σε νέα και διαφορετικά σενάρια στη σκηνή και τη ζωή, Σχολικά εγχειρίδια σε braille για τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, κ.ά.

Ειδικότερα, θα αναδειχθούν θέματα που αφορούν τους τρόπους θεωρητικοποίησης της αναπηρίας αποστασιοποιημένα από τις βιολογικές, ιατρικές, κανονιστικές θεωρίες της εξιδανικευμένης κανονικότητας και θα συζητηθούν εκπαιδευτικές και κοινωνικές πολιτικές σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, σε επιστημονικές περιοχές της Παιδαγωγικής, της Συμβουλευτικής, της Ψυχανάλυσης, καθώς και της Τέχνης.

Γλώσσες του Συνεδρίου είναι η ελληνική και η αγγλική.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47