18/02/2020 11:14:05

Απορρίφθηκαν οι υποψηφιότητες των Επιτρόπων της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας

Απορρίφθηκαν οι υποψηφιότητες των Επιτρόπων της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας - Media

 

Οσμή σκανδάλου για την προτεινόμενη Επίτροπο της Ρουμανίας, Ροβάνα Πλαμπ, η οποία «κόπηκε» κατά την ακρόασή της στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην εκπρόσωπο της Ρουμανίας, η εκλεγμένη πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε δώσει το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών. Η απόρριψη έγινε από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή θα ενημερώσει την εκλεγμένη πρόεδρο για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Πιθανότατα η Ρουμανία θα προτείνει νέα επίτροπο –πρέπει να είναι και γυναίκα για να παραμείνει η ισορροπία φύλων, όπως επιθυμεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το σκάνδαλο

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 η Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας έστειλε αίτημα στον γενικό εισαγγελέα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για ποινική δίωξη σε βάρος της. Κρίθηκε ύποπτη για την προώθηση κυβερνητικής απόφασης που ευνοούσε σκανδαλωδώς ιδιωτική εταιρεία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, 800.000 ευρώ… αναζητούνται.

Οι πιέσεις ήταν τόσο μεγάλες, που υπήρχαν και από πλευράς Ρουμανίας δεύτερες σκέψεις. Ο ρουμανικός Τύπος ανέφερε ότι ίσως η Ρουμανία να αποσύρει τελικά την υποψήφιά της. Και να στείλει στην Κομισιόν τη νυν πρωθυπουργό, Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Και ο Ούγγρος υποψήφιος επίτροπος απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. Μετά την Ρουμάνα υποψήφια, λοιπόν, ο Λάζντο Τροτσάνι δεν τα κατάφερε να φτάσει ούτε στις ακροάσεις. Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν συναίνεσε στην υποψηφιότητά τους και τους «έκοψε» πριν φτάσουν ενώπιον των ευρωβουλευτών την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως στον προτεινόμενο επίτροπο από την Ουγγαρία είχε δωθεί το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, επιλογή η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.