12/07/2020 03:26:32

Φωτογραφίες-ντοκουμέντο: Η πρώτη επίσκεψη του Ζακ Σιράκ στην Ελλάδα το 1974

Φωτογραφίες-ντοκουμέντο: Η πρώτη επίσκεψη του Ζακ Σιράκ στην Ελλάδα το 1974 - Media

 

Η πρώτη επίσκεψη του Ζακ Σιράκ στην Ελλάδα ήταν τον Δεκέμβριο του 1974.

Ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζακ Σιράκ αποβιβάστηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Μπίτσιος.

Ο Ζ. Σιράκ είχε συνομιλία με τον Δ. Μπίτσιο ενώπιον των παριστάμενων δημοσιογράφων, στους οποίους έκανε δηλώσεις.

Στη συνέχεια, ο Ζ. Σιράκ αναχώρησε οδικώς από το αεροδρόμιο συνοδευόμενος από τον Δ. Μπίτσιο. Σκοπός της επίσκεψης του Ζ. Σιράκ στην Αθήνα ήταν οι συνομιλίες για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2000, ήταν η πρώτη επίσκεψη του Ζακ Σιράκ ως πρόεδρος της Γαλλίας στην Αθήνα, αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις βαλκανικές χώρες.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα» αναφέρουν ότι τον Σιράκ συνόδευσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Αντικείμενο των επαφών ήταν η διακυβερνητική διάσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα διεύρυνσης.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν ήταν το Κυπριακό, τα Βαλκάνια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία διεύρυνσης.

Ακόμη, τον Απρίλιο του 2003 επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.