search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:55
MENU CLOSE

Το Ιράν τήρησε τη δέσμευσή του – Σε διεθνή ύδατα το Stena Impero

27.09.2019 11:56
Το Ιράν τήρησε τη δέσμευσή του - Σε διεθνή ύδατα το Stena Impero - Media

 

Το υπό βρετανική σημαία σουηδικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero, το οποίο είχε συλληφθεί τον Ιούλιο από τις ιρανικές αρχές στο Στενό του Χορμούζ, εισήλθε σε διεθνή ύδατα, μετά τον απόπλου του νωρίτερα σήμερα από τα χωρικά ύδατα του Ιράν, ανακοίνωσε η σουηδική εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο.

“Εισήλθε σε διεθνή ύδατα πριν από ένα τέταρτο” στις 12:45 ώρα Ελλάδος, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο AFP ο Έρικ Χάνελ, γενικός διευθυντής της σουηδικής εταιρείας Stena Bulk στην οποία ανήκει το δεξαμενόπλοιο.

Το πλοίο κατευθύνεται τώρα προς το Ντουμπάι, πρόσθεσε.

“Ο πλοίαρχος δήλωσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και ασφαλή και ότι το ηθικό τους είναι ακμαίο μετά την απελευθέρωση”, σημείωσε.

Το δεξαμενόπλοιο είχε λάβει σήμερα το πρωί την οριστική έγκριση των ιρανικών αρχών να εγκαταλείψει το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν.

Το Stena Impero απέπλευσε γύρω στις 09:00 τοπική ώρα (08:30 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με τις αρχές ναυσιπλοΐας της επαρχίας Χορμοζγκάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν, οι οποίες υπογράμμισαν ωστόσο ότι ο απόπλους του δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει η δικαστική υπόθεση εναντίον του.

Ο καπετάνιος του πλοίου και το πλήρωμά του έχουν “υπογράψει δήλωση στην οποία λένε ότι δεν έχουν καμιά απαίτηση”, επισημαίνουν επίσης οι αρχές αυτές στον ιστότοπό τους χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω.

Το δεξαμενόπλοιο αυτό των 183 μέτρων, που είχε συλληφθεί στις 19 Ιουλίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, είχε οδηγηθεί στη συνέχεια στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν, μαζί με το 23μελές πλήρωμά του. Επτά μέλη του πληρώματός του είχαν αφεθεί ελεύθερα στις 4 Σεπτεμβρίου.

Οι ιρανικές αρχές είχαν κατηγορήσει το δεξαμενόπλοιο ότι είχε αγνοήσει τα σήματα κινδύνου και ότι είχε σβήσει τον αναμεταδότη του αφού συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό.

Μετά την απελευθέρωση του υπό βρετανική σημαία πλοίου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους του για την προστασία της ναυσιπλοΐας και την προάσπιση της διεθνούς νομοθεσίας.

“To Stena Impero είχε συλληφθεί παράνομα από το Ιράν. Αυτό έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών διατάραξης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας για την προστασία της ναυσιπλοΐας και την προάσπιση του κράτους δικαίου διεθνώς”, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Η σύλληψη του Stena Impero από τις ιρανικές αρχές είχε γίνει μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από το δικαστήριο του Γιβραλτάρ της παράτασης της κράτησης του Grace 1, του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που είχε συλληφθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του βρετανικού αυτού εδάφους και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1. Το Ιράν αρνείται ότι ενήργησε σε αντίποινα για την ενέργεια αυτή.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:54