search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:19
MENU CLOSE

Γκίντερ Έτινγκερ: Είμαστε διατεθειμένοι να επιβάλουμε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία

27.09.2019 12:20
Γκίντερ Έτινγκερ: Είμαστε διατεθειμένοι να επιβάλουμε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία - Media

 

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων Γκίντερ Έτινγκερ σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση «διαθέτει μεγάλο δυναμικό για μια συνεκτική πολιτική … ώστε να ενισχύσει σαφώς την οικονομία» και εκτιμά ότι «μια ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 2% θα είναι εφικτή τα επόμενα χρόνια και μάλιστα θα είναι και υψηλότερη». «Οι επενδυτές θέλουν να έχουν σαφείς όρους. Θέλουν να έχουν εμπιστοσύνη. Νομίζω πώς τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης πολύ περισσότερο απολαμβάνουν εμπιστοσύνης. Μπορεί κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα, η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη» προσθέτει.

Στο ερώτημα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προστατεύσει τα κοινά μας ευρωπαϊκά σύνορά στο Αιγαίο καθώς και την κυπριακή ΑΟΖ, ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζει: «Έχουμε και πάλι συνομιλίες για το θέμα της επανένωσης τη Κύπρου, συνεχίζονται και κάναμε τα πάντα ώστε αυτή η δυνατότητα να συνεχίσει να υπάρχει. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην πρέπει να υπάρξει χρήση όπλων. Είμαστε όμως διατεθειμένοι να επιβάλουμε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία εάν παραβιάζει σαφείς νομικές υποχρεώσεις η αν κάνει παράνομες έρευνες για φυσικό αέριο». Θεωρεί δε «παραδειγματική» τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και «τη δημιουργία υποδομών για το φυσικό αέριο για την κοινή αξιοποίησή του στις αγορές».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το μέλλον της Ευρώπης, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός εκτιμά ότι «το να μπορέσει να κρατήσει κανείς ενωμένη μια Ευρώπη με 27 ή 28 μέλη δεν ήταν ποτέ εύκολο και δεν θα γίνει πιο εύκολο» και προσθέτει «χρειαζόμαστε συμβιβασμούς, πρέπει να συμφωνούμε». Ωστόσο εκτιμά ότι το 2020 θα είναι το έτος της ενδυνάμωσης της Ευρώπης. Η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου «ήταν πολυ φιλόδοξη και γι αυτό πιστεύω ότι το 2020 θα είναι το έτος της ενδυνάμωσης της Ευρώπης», αναφέρει σημειώνοντας ότι η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της γερμανικής κυβέρνησης και προσθέτει:

«Οι παγκόσμιες εξελίξεις σήμερα αναφορικά με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή, πρέπει να μας ωθήσουν να ενδυναμώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να γίνει πιο ισχυρή, είτε πρόκειται για την ενιαία εξωτερική πολιτική, είτε για την Άμυνα και τον κοινό ευρωπαϊκό στρατό, είτε για την κοινή πολιτική έρευνας. Πρέπει να διατηρήσουμε το όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πίσω από αυτήν να βρίσκονται ενωμένες οι χώρες-μέλη. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο μια ισχυρή ενωμένη Ευρώπη μπορεί να μας καταστήσει πιο ανταγωνιστικούς και να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας ως οντότητα.». Παραδείγματα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό είναι ότι «πρώτον θα τεθούν σε ισχύ μια σειρά από μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν πολύ δραστικά την οικονομία, δεύτερον θα αποκτήσουμε ένα πλαίσιο προϋπολογισμού που θα χρηματοδοτήσει το μέλλον της Ευρώπης και τρίτον η Άμυνα θα γίνει ένα ευρωπαϊκό θέμα…».

Τέλος, για τη μεν ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων λέει πως «η προοπτική ένταξης που θα τους δώσουμε πρέπει να είναι αξιόπιστη, πρέπει όμως να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και μετά μπορούν να ενταχθούν στην ΕΕ. Το αν θα συμβεί σε οκτώ ή δέκα χρόνια είναι δευτερεύον. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η πύλη εισόδου κατασκευάζεται και θα ανοίξει μόλις έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις».

Επιπλέον θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος τα επόμενα χρόνια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, «η ενταξιακή προοπτική παραμένει, αλλά είναι παγωμένη» επισημαίνει. «Θα υπάρξει και μια “μετά Έρντογαν” Τουρκία, υπάρχει επίσης και μια νέα γενιά Τούρκων με καλό επίπεδο μόρφωσης, η οποία επιθυμεί την συνεργασία με την Ευρώπη. Σίγουρα δεν θα υπάρξει πρόοδος τα επόμενα χρόνια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το να τις διακόψει όμως κανείς θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Η ενταξιακή προοπτική παραμένει, αλλά είναι παγωμένη, είναι στην κατάψυξη. Εάν όμως η Τουρκία σε 5 ή 10 χρόνια επιδιώξει στα σοβαρά τις αρχές μας, τότε μπορεί να αναμένει ότι θα είμαστε και ΄μείς ανοικτοί σε αυτήν», δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:17