search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:46
MENU CLOSE

Τσίπρας: Να μη φοβηθούμε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες

27.09.2019 12:42
Τσίπρας: Να μη φοβηθούμε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες - Media
 
Ως ζήτημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας το ζήτημα του μετασχηματισμού του κόμματος με αφετηρία την τρέχουσα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
 
Κάλεσε δε σε εγρήγορση ώστε η ανασύνταξη του κόμματος να είναι γρήγορη και επιτυχημένη προκειμένου να δημιουργηθούν γρήγορα οι όροι για μια νέα προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως παρά τις αναφορές στην ανάγκη ενός κόμματος μαζικού του οποίου οι δυνάμεις θα πρέπει αντιστοιχηθούν με την κοινωνία, αυτή τη φορά δεν υπήρξε αναφορά σε συγκεκριμένο αριθμητικό στόχο ως προς την εγγραφή νέων μελών, έκανε λόγο πάντως για «προσέλκυση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που μας στήριξαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις».
 
Αν και όπως είπε κατανοεί τα εύλογα ερωτήματα και προβληματισμούς που μπορούν να δημιουργηθούν και που όπως είπε αρκετά από αυτά θα απαντηθούν στην πορεία, απευθυνόμενος προς τα μέλη της ΚΕ σημείωσε «ας μη φοβηθούμε να ανοίξουμε να μεγαλώσουμε, να αλλάξουμε, ας μη φοβηθούμε να εμπιστευτούμε τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε τόσες φορές».
 
Αφήνοντας περαιτέρω αιχμή για τις εσωτερικές διαφωνίες σημείωσε «ας εργαστούμε χωρίς καχυποψία και με ανοιχτή καρδιά ώστε το επικείμενο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα ιστορικό συνέδριο για την Αριστερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
 
Στο κλείσιμο της ομιλίας του επέμεινε σε κόμμα μαζικό και ανοιχτό υπογραμμίζοντας με νόημα ότι η Αριστερά «δεν βρίσκεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των πεφωτισμένων αλλά στους απλούς λαϊκούς ανθρώπους» τους οποίους είπε «πρέπει να τους πείσουμε να πάρουν το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους» γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες παρά μόνο αυτούς που τον στηρίζουν».
 
Νέα διευρυμένα όργανα στην πορεία προς το συνέδριο
Υπό το πρίσμα αυτό, κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει την έναρξη μιας μεγάλης τρίμηνης ή τετράμηνης καμπάνιας εγγραφής νέων μελών «τόσο δια ζώσης όσο και μέσω του διαδικτύου» που θα πατάει σε μια κοινή διακήρυξη προσκλητήριο ένταξης και θα έχει στόχο τη δημιουργία ενός μαζικού, ανοιχτού συμμετοχικού στην πορεία προς το 3ο συνέδριο κόμματο.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση πρότεινε να συγκροτηθεί άμεσα μια Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης με την συμμετοχή των μελών της Κεντρικη΄ς Επιτροπής αλλά και των στελεχών από την Προοδευτική Συμμαχία και τον ευρύτερο αριστερό προοδευτικό χώρο.
 
Αυτή η ΚΟΕΑ είπε, θα έχει την ευθύνη για όλη την πορεία της ανασυγκρότησης από εδώ και στο εξής, από την έγκριση των πολιτικών κειμένων έως την παρακολούθηση των διαδικασιών και της οργανωτικής δουλειάς. Επιπλέον πρότεινε τη συγκρότηση ενός Οργανωτικού γραφείου και μιας Επιτροπής Προγράμματος υπό τον Γιώργο Σταθάκη που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη να ετοιμάσει το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης του τόπου.
 
Πρακτικά ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη συγκροτηση μεταβατικων οργάνων που θα εχουν την ευθύνη για τα θεματα της καμπάνιας και τα οργανωτικα του συνεδρίου ωστοσο η ευθυνη ληψης των πολιτικών αποφασεων παραμενει στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Επίθεση σε Μητσοτάκη
Μιλώντας για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι, ενώ ένας από τους βασικούς στόχος ήταν η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, «όσο τον είδαμε εμείς τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κ. Μητσοτάκης», όπως είπε.
 
«Εντάξει, δεν λέω, περίμενε υπομονετικά πάνω από καμιά ώρα στη σειρά μαζί δεκάδες άλλους στη δεξίωση του προεδρικού ζεύγους το επόμενο βράδυ, προκειμένου να έχει την ευκαιρία για 20” να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του, μετά συζύγων. Τον είδε, αλλά συνάντηση δεν έκανε», είπε και πρόσθεσε: «Φανταστείτε να είχε συμβεί αυτό σε μένα ποιοι θα ήταν οι τίτλοι των γνωστών έγκυρων εφημερίδων και ποια τα σχόλια στα δελτία των ειδήσεων».
 
Αναφορικά με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι, «για πρώτη φορά στα χρονικά, Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν θέτει ζήτημα άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο».
 
«Και το χειρότερο» συνέχισε, «τη στιγμή που τα τουρκικά γεωτρύπανα επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν θέτει θέμα άμεσου τερματισμού των παράνομων ενεργειών».
 
«Σας καλώ να αναρωτηθείτε τι ακριβώς θα γινόταν αν συναντούσα τον Ερντογάν σε μια στιγμή που κορυφώνει ρητορικές απειλές, αλλά και έμπρακτες παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας και συζητάγαμε μόνο για Θράκη και Χάλκη», είπε, προσθέτοντας ότι «οι διαπρύσιοι υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων εξαντλήθηκαν να παριστάνουν τους Μακεδονομάχους την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και τώρα που έβγαλαν τη ΝΔ στην κυβέρνηση, γιατί αυτός ήταν ο στόχος, κατέβηκαν από τον Βουκεφάλα και βγάλανε τις περικεφαλαίες».
 
«Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα τα εθνικά μας θέματα. Αλλά νηφαλιότητα δεν σημαίνει και απάθεια. Δεν σημαίνει πλήρης αδράνεια. Δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, σιωπή», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Συγχαίρω τον “Μητσοτάκη Νέας Υόρκης”», είπε δηκτικά ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμερική. Ο Κ. Μητσοτάκης, «είπε αυτά που έπρεπε να πει, εαν ήθελε να τον λάβουν στα σοβαρά οι συνομιλητές του».
 
«Ο κ. Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη μας υπενθύμισε:
  • Ότι στο Μάτι είχαμε ένα ακραίο φαινόμενο και ότι η τραγωδία οφείλεται στη κλιματική αλλαγή.
  • Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα.
  • Ότι το προσφυγικό είναι μια ευρύτερη γεωπολιτική κρίση.
Μας υπενθύμισε, ότι η Ελλάδα με τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους που πέτυχε το 2018, έχει πλέον ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας», σημείωσε.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33