search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:41
MENU CLOSE

Μεγάλο «ναι» για ενταξιακές Αλβανίας-Β.Μακεδονίας από το γερμανικό Κοινοβούλιο

27.09.2019 15:32
Μεγάλο «ναι» για ενταξιακές Αλβανίας-Β.Μακεδονίας από το γερμανικό Κοινοβούλιο - Media

 

Πράσινο φως της γερμανικής βουλής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Σκληρά κριτήρια για τα Τίρανα. Αντιμετώπιση της επιρροής τρίτων χωρών στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Την πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία υποστήριξαν το βράδυ της Πέμπτης σε ονομαστική ψηφοφορία 77% των παραβρισκόμενων βουλευτών. «Ναι» ψήφισαν Χριστιανοδημοκράτες (ένα λευκό), Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και η μεγάλη πλειοψηφία των Φιλελευθέρων. Την πρόταση απέρριψαν το λαϊκίστικο AfD και το κόμμα «Η Αριστερά».

Η πρόταση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία συγκέντρωσε το 66% των ψήφων. Με λίγες εξαιρέσεις την πρόταση υπερψήφισαν οι Χριστιανοδημοκράτες και σύσσωμοι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι. «Όχι» ψήφισαν Φιλελεύθεροι, λαϊκίστικό AfD και το κόμμα «Η Αριστερά». 

«Διασκέψεις προσχώρησης» για τα Τίρανα

Σε συζήτηση που προηγήθηκε, οι εισηγητές των κομμάτων που υποστήριξαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πιστοποίησαν στις δύο χώρες σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των δικαστικών θεσμών όπως και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Παράλληλα όμως επισημάνθηκε ότι τα Σκόπια, και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα Τίρανα θα πρέπει να καταβάλλουν περαιτέρω προσπάθειες σε αυτούς τομείς.

Μάλιστα, για την Αλβανία το ψήφισμα εισηγείται τη διεξαγωγή δύο «Διασκέψεων Προσχώρησης» πριν καν ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε αυτές θα εξετασθεί το κατά πόσο η χώρα έχει κάνει προόδους στα επίμαχα θέματα. Σύμφωνα με τον εισηγητή των Χριστιανοδημοκρατών Φλόριαν Χαν «ουδέποτε στο παρελθόν διατυπώθηκαν τόσο σκληρά κριτήρια» για υποψήφιο μέλος όπως στην περίπτωση της Αλβανίας.

Περιορισμός της επιρροής τρίτων χωρών

Οι ομιλητές των κυβερνητικών κομμάτων δεν παρέλειψαν, πάντως, στις παρεμβάσεις τους να τονίσουν την σημασία που έχουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο περιορίζονται οι προσπάθειες της Ρωσίας, της Κίνας, της Τουρκίας αλλά και της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσουν την επιρροή τους εκεί. 

Την έγκριση του κοινοβουλίου χαιρέτησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Στην ανακοίνωση του τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η υπό όρους προσέγγιση, την οποία προτείνει η γερμανική βουλή, μπορεί να πείσει και άλλους στην ΕΕ να αποφασίσουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.» Ο κ. Μάας σαφώς αναφέρεται στις σημαντικές επιφυλάξεις που επικρατούν ιδίως σε Γαλλία, Ολλανδία και Δανία.

Πηγή: dw.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39