search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:03
MENU CLOSE

Χ.Α.: Οι αγοραστές κινητοποιήθηκαν, μόνο στο τελευταίο ημίωρο

27.09.2019 15:57
«Βραχυκύκλωμα» στο Χρηματιστήριο - Γιατί διακόπηκαν οι συναλλαγές - Media

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 870 μονάδων, ενώ αξίζει υπενθύμισης, ότι μετά την σημερινή, απομένει μόνο η συνεδρίαση της Δευτέρας για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού εννεαμήνου και δεν μπορεί να αποκλειστεί προσπάθεια ‘ωραιοποίησης’ των αποτιμήσεων”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ήλθε να δικαιώσει τις εκτιμήσεις της στήλης.

Πράγματι, κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, σημειώθηκε σχετική κινητοποίηση των αγοραστών και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του γενικού δείκτη, οριακά, ψηλότερα των 870 μονάδων, ενώ ο όποιος “καλλωπισμός” των αποτιμήσεων, περιορίστηκε στο στενό εύρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχωρούσε μέχρι τις 805,47 μονάδες (-1,81%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 828,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,03%.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 865,02 (-0,13%) και 871,7 μονάδων (+0,64%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 870,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,48%.

Ο τζίρος στα 64,5 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, έστω και στο τέλος, συνηγορεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +1,18%, Εθνική +0,65%, Eurobank +1,02%, Πειραιώς +1,33%).

Ερχόμενοι στα μη τραπεζικά blue chips και όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, “η HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC (η “HPF”), εξ ολοκλήρου θυγατρική της Εταιρείας, ολοκλήρωσε με επιτυχία την διαδικασία τιμολόγησης (pricing) για την έκδοση νέων ομολογιών πενταετούς διάρκειας, πλήρως εγγυημένων από την Εταιρεία, συνολικού ύψους €500 εκατ., με σταθερό επιτόκιο 2% και τιμή διάθεσης 99,41, οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η συνολική ζήτηση για το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα €1.4 δισ., με τις προσφορές από νέους επενδυτές να υπερκαλύπτουν το επιπλέον ζητούμενο ποσό, πέραν της προσφοράς εξαγοράς, κατά σχεδόν 5 φορές, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της απόδοσης (yield) σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση και την αύξηση του ύψους της Έκδοσης κατά 25% από €400 εκατ., σε €500 εκατ.”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των βιομηχανικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Viohalco (-5,28%), TITC (-1,47%), ΕΧΑΕ (-0,42%), Μυτιληναίος (-1,48%), ΟΛΠ (-0,83%) και ΟΠΑΠ (-1,45%).

Από τις μετοχές που διεκδίκησαν και πέτυχαν υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2%), ΔΕΗ (+3,01%), Ελ. Πετρέλαια (+1,20%), 3E (+1,42%), Lamda Development (+1,72%), Motor Oil (+1,82%), Jumbo (+2,07%), Fourli (+2,26%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,22%).

Εν τω μεταξύ, μεγάλο λάθος χαρακτήρισε την καταβολή της λεγόμενης “13ης σύνταξης” από την προηγούμενη κυβέρνηση ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, σημειώνοντας ότι το μέτρο θα πρέπει κατά την εκτίμηση του Ταμείου να ανακληθεί.

Σε ερώτηση για το εάν θα χρειαστούν έξτρα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες, είπε ότι “αυτή είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσουν οι εποπτικές αρχές, όμως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στις αγορές και σηκώνουν κεφάλαια, αλλά πρέπει να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να ‘καθαρίσουν’ οι ισολογισμοί τους το συντομότερο δυνατόν”.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στην περιοχή του 2%, τόσο φέτος όσο και του χρόνου, με τον Π. Ντόλμαν να επισημαίνει ότι “εάν δεν δούμε δραστική επιτάχυνση των επενδύσεων, είναι δύσκολη η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 3%”.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., που και σήμερα παρέμειναν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν οι Revoil (+17,50%), Frigoglass (+4,76%), Mevaco (+3,36%), Centric (+2,02%) και Ελγέκα (+2,42%).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:02